Ga direct naar: Hoofdinhoud

Eurosonic Noorderslag: Dit zijn de muziektrends die je gaat zien in 2023

Door Roeline Machiels | 27 jan 2023
personal trainer header
Foto: Siese Veenstra, ESNS Pers | Personal Trainer op Noorderslag

Van 18 tot en met 21 januari galmde er muziek uit alle hoeken van het centrum van Groningen tijdens de 37e editie van Eurosonic Noorderslag. Duizenden bezoekers crosten als ware pelotons langs veertig verschillende podia om nieuw talent te spotten. Met uiteraard hier en daar een pitstop voor een befaamde eierbal – want ben je er wel écht geweest als je die niet één uit de muur hebt getrokken? Tijdens Eurosonic Noorderslag wordt de toon gezet voor het nieuwe muziekjaar, zowel qua beloftes als trends.   

Eurosonic Noorderslag is een internationaal showcasefestival en muziekconferentie dat zich richt op de Europese muziekindustrie en als springplank dient voor jong opkomend talent. Ieder jaar krijgt een breed scala aan diverse Europese acts de kans hun skills te tonen aan muziekliefhebbers en professionals uit de muziekindustrie. En dat kan zomaar een krachtige impuls aan hun carrière geven.

Brintex Collective ESNS
Foto: Bart Heemskers, ESNS Pers | Brintex Collective at Noorderslag

Popster Dua Lipa is inmiddels wereldberoemd, maar in 2016 stond ze als jonge belofte nog op het podium van VERA tijdens Eurosonic Noorderslag. In verschillende interviews geeft ze aan haar huidige status te danken te hebben aan het festival. Dit jaar keerde de zangeres in gezelschap van haar vader terug naar Groningen voor een keynote en ontving ze de ESNS Excellence Award als meest succesvolle ESNS Exchange Artist. Een toekomst waar veel deelnemende acts van dromen.

Hoe vers het nieuwe talent op Eurosonic Noorderslag is, blijkt wel uit de introductie van de 23-jarige singer-songwriter Imen Siar, die op woensdagavond haar sterke vocalen liet horen in het sfeervolle Grand Theatre. "Gisteren stond ik nog in Nando's kip te koken en nu sta ik hier op het podium. Ik voel me als Hannah Montana", ging de Italiaanse met Marokkaanse roots van start. Een plekje op Eurosonic Noorderslag is het visitekaartje van de artiest, dat ze in de vorm van een vette set overhandigen aan boekers van podia en festivals uit meer dan vijftig verschillende landen. En voor sommige muzikanten is het hopelijk hét ticket om hun bijbaantje te kunnen laten varen.

Tramhaus ESNS
Foto: Ben Houdijk, ESNS Pers | Tramhaus

De bands zijn back

Met zo'n 322 acts op het menu, waren er naast individuele talenten ook collectieve trends te spotten in het muzikale landschap. Wat opviel? De gitaarband is hot! In de Volkskrant schrijft muziekjournalist Robert van Gijssel: “Noorderslag bewijst dat de bandjescultuur weer tot leven is gekomen.” En dit geldt niet alleen voor Noorderslag, de dag waarop de Nederlandse talenten zich presenteren in De Oosterpoort, maar voor het gehele vierdaagse showcasefestival.

Begin 2021 vertelde de Britse Jamie Oborne – wiens label Dirty Hit het thuishonk is voor populaire gitaarbands the 1975 en Wolf Alice - nog aan het dagblad The Guardian dat hij wanhopig zocht naar nieuwe jonge bands, maar dat er niet meer zoveel te vinden waren. “Door technologie is het aannemelijk dat een beginnende muzikant muziek produceert in isolatie”, aldus Oborne. Ook de kosten van apparatuur en instrumenten werd genoemd als een reden voor de afname in het aantal jonge opkomende bands.

Het tij lijkt gekeerd. Dit jaar bestond ongeveer een derde van de acts op Eurosonic Noorderslag uit meerkoppige bands die bewegen in de indie, rock en heavy genres, met uiteraard de bijbehorende prominente gitaargeluiden. Wellicht een gedeelde tegenreactie van de muzikale creatieven op de voorgaande verplichte solitaire jaren. De Ierse heren van Gurriers gaven al aan hun muzikale project te zijn gestart vanuit verveling tijdens de lockdown. Zo kent die tijd toch nog een silver lining in de vorm van tof nieuw geluid.

Gouden liedjes, humorvolle teksten, een gitarist die lekker losgaat en een bassiste die erg doet denken aan Angus Young van AC/DC.
Effenaar-programmeur Robert Schaeffer over The Bug Club

Het trio The Bug Club uit Wales gooide deze editie hoge ogen met hun indie garagerock en lyrics met een knipoog. In meerdere terugblikken, waaronder van het muziekblad OOR, worden ze aangehaald als één van de talenten waar we meer van gaan horen. En daar sluit Schaeffer zich bij aan. Ook de jonge honden van Hammok trekken onze aandacht. De Noorweegse band speelt een mengeling van hardcore, punk, metal én indie. "Met slechts een handvol singles op zak zijn ze nu al een belofte, want ook live overtuigt dit trio", aldus programmeur Marco Roelofs

The Bug Club ESNS
Elephant ESNS
Sfeerfoto ESNS
Ramkot ESNS
Cloudsurfers ESNS
Foto: Ben Houdijk, ESNS Pers | The Bug Club

Aan Nederlandse bands was er zeker geen gebrek. Hang Youth, Bumble B. Boy, Elephant, en Yīn Yīn - die je eerder al zag tijdens Effenaar's driedaags festival Hit The City – en vele andere toffe nationale acts kregen de kans om van zich te laten horen. Een nieuwe lichting gitaarbands is in opkomst, dus bereid je voor op vette riffs, stuwende bassen, denderende drums en veel mankracht op het podium die de zalen gaan laten dreunen.

Jazz in een nieuw jasje

Op de woensdagavond van Eurosonic Noorderslag stapt het Britse duo O. op de bühne in VERA. Gewapend met een baritonsax en drums draagt de band het label jazz, maar beweegt door meerdere muziekstijlen heen. De muzikanten combineren live dubs met beats, wat resulteert in een stevige, energieke en rockende sound.

O ESNS
Foto: Ben Houdijk, ESNS Pers | O. at Eurosonic

Voor Schaeffer onderstreept deze act dat er iets broeit in de Londense jazzscene: "Jazz klinkt opeens ruig en super opzwepend. Ik begon me in de scene te verdiepen nadat ik Comet Is Coming zag op Liverpool Psych Fest. Shabaka Hutchings doet met zijn saxofoon wat een Roland 303 doet met een goede acid track; iedereen kapot maken. De scene is een rabbit hole waarin superveel moois te ontdekken valt.”  

Deki Alem
Foto: Ben Houdijk, ESNS Pers | Deki Alem at Eurosonic

Genre-overstijgende hiphop

Niet alleen binnen jazz wordt er geëxperimenteerd met verschillende combinaties van klanken en genres, ook binnen de hiphopscene durven steeds meer artiesten buiten de gebaande paden te kleuren.

“Maz, Baby Volcano, Selló, maar vooral Deki Alem hebben allemaal een compleet unieke sound die echt put uit een rijke underground”, vertelt Effenaar-programmeur Gijs Garenfeld. Het Zweedse duo Deki Alem creëert nieuwe wegen door hiphop te combineren met subgenres als drum & bass, grunge en dance. Ook in de Nederlandse hiphopscene worden de grenzen verlegd. “In Nederland hebben we bijvoorbeeld Bnnyhunna die hiphop echt op een verrassende manier de jazz intrekt, of juist vice versa”, gaat Garenfeld verder.

In 2018 schreef NOS dat de Nederlandse hiphop, met haar ongekende streamingcijfers, geen opkomend genre meer was, maar ‘is gearriveerd’. Dit jaar lijkt de scene deze populariteit, zeker onder de jeugd, vast te houden. “De gevestigde namen als Dopebwoy, sor en Joost gaven supersterke shows, maar er komen ook echt ijzersterke nieuwe talenten aan die hun visitekaartje hebben afgegeven tijdens Eurosonic Noorderslag, zoals Siggy & D1ns, Brunzyn, Mariposa (Nieuw Nederlands Peil) en Gilly”, aldus Garenfeld. Namen om je ogen voor open te houden dus!

Joost ESNS
Joost ESNS
Siggy ESNS
Foto: Siese Veenstra, ESNS Pers | Joost at Noorderslag

De opkomst van de moerstaal

Daar waar de Britse en Amerikaanse popcultuur eerder de focus had, bewegen steeds meer ESNS-acts richting een meer persoonlijke sound. Een voorbeeld hiervan is de Amsterdamse band Nusantara Beat, een groep bestaande uit muzikanten met Indonesische roots die middels hun muziek hun herkomst herontdekken. Ze vulden tijdens Noorderslag De Oosterpoort met nummers die zijn geïnspireerd door traditionele Indonesische muziek.

Ook de moerstaal is voor veel acts een pilaar in hun muzikale fundament. De jonge Belgische zangeres RORI startte haar soloproject met Engelstalige nummers. Na in de track 'C'est La Vie' als tussenstap eerst nog de Engelse en Franse taal te combineren, heeft ze inmiddels besloten alleen nog maar in het Frans te zingen. Ook haar landgenoot Chibi Ichigo blijft dicht bij haar herkomst. Als Belgische die is geboren in Rusland, combineert de energieke performer moeiteloos de Nederlandse en Russische taal in haar dansbare muziek.

Chibi ESNS
Foto: Bart Heemskerk, ESNS Pers | Chibi Ichigo at Eurosonic

Gedurende de dagen klinkt Spaans, Slowaaks, Tsjechisch, Duits, Grieks en Hongaars uit de boxen van diverse locaties. En tijdens het optreden van de Hongaarse Azahriah, waagt het publiek zich zelfs aan een traditionele dans. Cultuur en eigenheid wordt deze editie gevierd. Muziek bewijst iedere taalbarrière te overstijgen.

Ook in Nederland zet de trend van eigentalige muziek door; van dromerige zangeressen S10 en Bente tot podiumbeesten Joost en Goldband. De Haagse act Goldband werd zelfs bekroond met de Popprijs, een van de meest prestigieuze Nederlandse muziekprijzen. Een wat versere Nederlandse band in het veld is De Toegift. Afgelopen oktober stond de Zeeuwse band al in De Rozenknop tijdens Hit The City, nu betoverden ze het publiek in Groningen met hun poëtische teksten. En dat is ze heel goed gelukt! Het populaire muziekplatform 3voor12 heeft de groep muzikanten uitgeroepen tot de nummer #1 van hun Top 25 van Noorderslag.

De Toegift ESNS
Bente ESNS
s10 ESNS
Foto: Siese Veenstra, ESNS Pers | De Toegift at Noorderslag

ESNS-beloftes in Eindhoven

Niet helemaal naar het Noorden kunnen afreizen om al die opkomende talenten te bewonderen? Niet getreurd! Deze acts spot je binnenkort gewoon lekker in Eindhoven.

Personal Trainer

Tijdens Eurosonic Noorderslag speelde de zevenkoppige band twee heerlijke energieke shows. Daarnaast mochten ze tijdens het festival de Pop Stipendium 2023 van Cultuurfonds in ontvangst nemen. “Personal trainer heeft de contouren van een succesvolle, daadkrachtige indieband die ook internationaal hoge ogen kan gooien”, aldus de jury van het Cultuurfonds. Op donderdag 26 oktober komt Personal Trainer de Kleine Zaal in Effenaar onveilig maken. Verwacht fijne indietracks vol gitaren, een enthousiaste performance en het onverwachtse.  

Personal Trainer Effenaar
Foto: Personal Trainer presskit

Kids With Buns

Het Belgische duo Kids With Buns maakt naar eigen zeggen bedroomindiepop. Hun nummers ontstonden dan ook tussen de veilige muren van hun slaapkamers. Met de songs die ze jaren hebben achtergehouden, zijn de twee jonge muzikanten uiteindelijk toch naar buiten getreden. En hun sound werd goed ontvangen. Het indieproject won in 2021 de prestigieuze muziekwedstrijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Op 9 maart stapt Kids With Buns op het podium van Effenaar-locatie Altstadt om je te trakteren op slaapkamerliedjes vol persoonlijke ervaringen en eerlijke emoties.

Kids With Buns Effenaar
Foto: Isaac Ponseele

Tramhaus

Het muzikale project Tramhaus werd geboren in de covid-lockdowns en tot leven gewekt door een groep vrienden met een voorliefde voor (post)punk. OOR-hoofdredacteur Koen Poolman is helemaal weg van de Rotterdamse band. Na het optreden in VERA op Eurosonic Noorderslag schrijft hij het volgende in zijn recensie: “Chaos, anarchie, totale gekte, een alsmaar grotere circle pit. Tramhaus is rauw als de beste garagerock, donker als de beste postpunk, uitdagend als de vroegste punk. En retestrak na alle afgelegde kilometers. Het gevaar in de rockmuziek moet je tegenwoordig met een vergrootglas zoeken, maar hier lacht het je recht in het gezicht toe.” Ofwel, op 26 mei wil je in de Kleine Zaal staan.

Tramhaus Effenaar
Foto: Michèle Margot

Ramkot

Op de eerste avond van Eurosonic Noorderslag speelde het Gentse trio Ramkot het publiek plat in Huize Maas. “De groep, die dankzij haar logge riffs en explosieve drums in één adem wordt genoemd met (en zonder schaamrood op de wangen in hetzelfde rijtje mag staan als) Queens of the Stone Age, Royal Blood of de vroege Soulwax, is een muzikale krachtcentrale die minstens twee wereldsteden van elektrische stoom zou kunnen voorzien”, schrijft Dirk Steenhaut van het magazine Knack Focus over de set. Op 8 april doen de heren het in Effenaar-locatie Stroomhuis nog eens dunnetjes over.

Ramkot Effenaar
Foto: Taike de Wilde

Temple Fang

Het vierkoppige space-rockmonster Temple Fang uit Amsterdam heeft een behoorlijke live reputatie in binnen- en buitenland. In het vuige en duistere hol Mutua Fides, het thuishonk van een Groningse studentenvereniging, liet de band tijdens Eurosonic Noorderslag van zich horen. ESNS-correspondent Alfons Daanje van RTV Noord omschrijft de set als volgt: “Psychedelische rock, lange fenomenale gitaarsolo’s. Jimi Hendrix is neergedaald om zich te verbroederen met deze te gekke band.” Op vrijdag 28 april neemt Temple Fang de prachtige harmonieën en geestverruimende riffs mee naar Effenaar-locatie Stroomhuis.

Temple Fang Effenaar
Foto: Maaike Ronhaar

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12