Ga direct naar: Hoofdinhoud

Hybrid Music Vibes

Logo Hybrid Music Vibes

Want to read this in English? Click here.

Met het programma Hybrid Music Vibes biedt Effenaar Lab talenten de kans om te onderzoeken hoe nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan hun artiestschap. Samen gaan zij op zoek naar innovatieve ideeën, nieuwe geluiden en grensverleggende ervaringen. Welke technische mogelijkheden zijn er en hoe kunnen deze hun kunst versterken? Door middel van inspirerende kennis- en werksessies met experts verkennen ze de mogelijkheden en worden zij uitgedaagd om de nieuwe technologieën toe te passen in hun werk. Na afloop van het programma krijgt een select aantal artiesten de mogelijkheid om een concept te realiseren met ondersteuning van Effenaar Lab en haar partners.  

In het voorjaar van 2023 is de tweede editie Hybrid Music Vibes van start gegaan met twaalf talenten; Belle and The Beats, Camilla Blue, DARKER, De Toegift, Hiigo, Julia Sabate, Jornt Duyx, Matheu Hinzen, Max Frimout, PXPLE JAZZ, Pyro en RHIANNIN. Een diverse lichting artiesten; van Nederlandse indie tot Spaanstalige pop, van elektronische live composities tot activistische up-tempo R&B. 

Na de reeks kennis- en werksessies hebben de deelnemende artiesten hun concept gepresenteerd aan een jury en het grote publiek. Na een uitgebreide beoordeling zijn vijf concepten geselecteerd voor de vakjury: Marnix van Gisbergen (Professor Digital Media Concepts bij BUas), Dennis Kirsch (Junior Lecturer- and Researcher bij Fontys ICT), Marco Roelofs (programmeur Poppodium Effenaar en zanger Heideroosjes), Raynor de Groot (Coloray) en Stefan School (programmeur Poppodium De Pul). Op basis van een publieke stemronde ontving nog één artiest de mogelijkheid om haar concept te verwezenlijken.

De zes geselecteerde artiesten zijn: Hiigo, Julia Sabaté, Max Frimout, RHIANNIN, De Toegift en PXRPLE JAZZ.

Gedurende de zomer van 2023 hebben zij met Effenaar Lab en haar partners gewerkt aan de realisatie van hun concepten. De artiesten hebben op hun eigen manier nieuwe technologieën gebruikt om een nieuwe beleving te creëren. Met als resultaat uiteenlopende toffe technologische toepassingen: van live shows waarbij gebruik wordt gemaakt van AI tot artwork dat het publiek toegang biedt tot een virtuele wereld.

Bekijk hier de playlist met alle concepten

Het is heel belangrijk dat we de kennis over wat allemaal mogelijk is beschikbaar maken voor artiesten. Voor mij is het ook een soort benchmarking; zien hoe artiesten hier zelf in staan en over denken. Maar juist doordat zij de creatieve ruimte krijgen, ontstaan er ook veel originele ideeën.
Thijs Verhulst, Business Development Manager bij Warner Music

Achtergrond

In de nasleep van de pandemie heeft de Effenaar, met ondersteuning van Innovatielab en Stichting Cultuur Eindhoven, de eerste editie van Hybrid Music Vibes kunnen realiseren. Hierbij werden zestien talenten uit de regio uitgenodigd om de hybride wereld te verkennen. In een reeks van vijf kennissessies leerden de artiesten over het gebruik van nieuwe technologieën, experimenteerden met uiteenlopende technieken, én kregen de mogelijkheid om een eigen concept te realiseren. Met als doel om de talenten nieuwe mogelijkheden aan te reiken voor expressie, en daarmee de totstandkoming van een nieuwe relatie met het publiek.  

Vrijwel alle artiesten die deelnamen aan Hybrid Music Vibes #1 zagen de mogelijkheden van bijvoorbeeld digitale technieken als ‘streaming’, waarmee de beperking van tijd en plaats wordt opgeheven. Toch worstelden velen met het toepassen van de technologie in hun eigen werk, omdat het een andere manier van denken en werken vergt. Desondanks verwachtte het merendeel wel vaker technologische toepassingen in te zetten, vooral voor contact met fans. Dit benadrukte het belang van een programma waarbij artiesten laagdrempelig nieuwe technologieën eigen kunnen maken. Reden voor Effenaar om het programma opnieuw te organiseren. De ervaringen van de deelnemers, Effenaar en de programmapartners vormde de basis voor de tweede editie, welke wordt mogelijk gemaakt voor Cultuurloket Digitall.  

Hoe de eerste editie Hybrid Music Vibes muzikanten heeft geïnspireerd en versterkt

Fondsen

Hybrid Music Vibes is mogelijk gemaakt met steun van Innovatielabs (een initiatief van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL), Stichting Cultuur Eindhoven en Cultuurloket Digitall.

Partners

Effenaar, VNPF, Brabant Music Hub, BUas, Fontys - ICT Innovatielab, Dutch Rose Media, 4DR studio’s, Headcandy, The Sessions, arfected, Bureau Moeilijke Dingen, Odio Media, Academie voor Beeldcreatie.

 

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12