Ga direct naar: Hoofdinhoud

Over Effenaar

Poppodium Effenaar

Effenaar is al meer dan vijftig jaar een begrip in Eindhoven. Het iconisch gebouw, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, bevat een multifunctioneel poppodium met twee zalen, een restaurant-café en een eigen achtertuin.

We programmeren echter ook op plekken in Eindhoven die de sfeer van een concert vergroot; een skatepark, een kerk, Stroomhuis, het Klokgebouw of een groen stukje stad als Groendomein het Wasven en andere plaatsen in de stad. Naast de concert- en dance programmering, organiseren we festivals met internationale allure als Eindhoven Metal Meeting, Come As You Are, Netherlands Deathfest en het Hit the City Festival.

Maar we doen meer dan alleen muziek. Naast zakelijke bijeenkomsten en ons gezellige restaurant-café, zijn we ook hard aan het werk als Makerspace, een innovatief laboratorium voor live muziekbeleving. We bieden in de Makerspace ruimte aan innovatieve, hightech experimenten op het gebied van virtual en augmented reality, full body scans, 3d printing en big data. Dit alles om de muziekbeleving van onze bezoeker, maar ook de artiest, te vergroten.

In de afgelopen jaren speelden er onder andere de volgende artiesten in Effenaar; Stromae, Queens of the Stone Age, Fresku, Nelly, King Gizzard & The Lizard Wizard, Trentemøller en La Fuente.

Onze missie

Publiek onderling en publiek en artiest verbinden en samen de toekomst van de live popcultuur opnieuw vormgegeven.

De betekenis en dynamiek van de live popcultuur verandert door ontwikkeling van nieuwe technologieën. We zien een duidelijke rol voor Effenaar om als initiator en katalysator dit proces te verdiepen en bespoedigen. Onze ambitie is dan ook om nationaal erkend worden en internationaal gezien worden als hét podium voor experiment en experience in de live popcultuur.

Effenaar gebouw

Stukje geschiedenis...

Een bezetting van het Gerechtsgebouw aan het Eindhovense Stratumseind in 1969 bracht heel wat teweeg. Een eigen plek eiste ze tijdens de kraak en die kregen ze ook. In 1971, in de leegstaande linnenweverij aan de Dommelstraat. Eerst nog onder de naam Open Jongerencentrum Para+, maar in datzelfde jaar al wordt het omgedoopt tot Effenaar, vernoemd naar een apparaat om linnen en stoffen te effenen. Er hangt een hippie-achtig sfeertje waar je vele vormen van culturele uitbarstingen kunt beleven. Stiekem krijgt de muzikale programmering steeds meer aanzien en komen er internationale acts als Roy Harper, John Cale en de Sadista Sisters (met Dave Stewart nog op gitaar). Effenaar krijgt al snel een steeds internationaler karakter en allure, zodat ook revolutionaire acts als Talking Heads, Ramones, Joe Jackson en Sex Pistols de weg naar Eindhoven weten te vinden. Langzaam maken de hippies terrein voor steeds meer verschillende bevolkingsgroepen en (jeugd)culturen en maken Effenaar de plek die het heden ten dagen nog steeds is: een plek waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn!

Pagina uit het boek 'Memories Can't Wait, 40 Jaar Effenaar.'

Sex Pistols_Effenaar

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12