Ga direct naar: Hoofdinhoud

Effenaar tipt je strak het nieuwe jaar in

Door Roeline Machiels | 3 jan 2024
Willem

Het nieuwe jaar is keihard van start! Vol frisse moed, goede voornemens en een bomvol programma. Heb jij het goede voornemen om dit jaar nog meer moois te ontdekken? We helpen je bij een goede aftrap; check hier welke shows je echt niet links mag laten liggen! 

Programmeur Marco tipt: Skating Polly

Vr 2 feb | Stroomhuis

Dit Amerikaanse gezelschap rondom zangeres/bassiste Kelli Mayo en gitariste Peyton Bighorse is regelrecht weggelopen uit de grunge era van de nineties. Met een sound die doet denken aan andere 'female-force-driven' nineties iconen als Hole, Breeders en Babes in Toyland, tourt dit trio zich een slag in de rondte. Én met een nieuwe plaat. 

Skating Polly

Stagiair Marketing Joep tipt: GZA & The Phunky Nomads

Wo 21 feb | Effenaar Grote Zaal

Dit is een show die je naar mijn mening als hiphop-liefhebber eigenlijk niet mag missen. GZA is een hooggewaardeerde MC afkomstig uit Staten Island, New York. Hij is medeoprichter van het legendarische hiphop-collectief Wu-Tang Clan en is verantwoordelijk voor één van de beste hiphop albums aller tijden met zijn album ‘Liquid Swords’ (1995) waar dit concert vooral om draait.

GZA

GZA is tekstueel enorm sterk, gebruikt complexe rijmstructuren en is gespecialiseerd in vocale behendigheid. Hij heeft al vroeg een grote bijdrage gegeven aan het definiëren van de Wu-Tang-sound op het doorbraak- en debuutalbum van de groep in 1993, 'Enter the Wu-Tang (36 Chambers)'. Kortom, een legendarische hiphop-artiest die je als liefhebber van het genre een keer moet hebben gezien! 

Programma Marketeer Lotte tipt: MOOON

Do 22 feb | Effenaar Kleine Zaal

Op 22 februari komt het Brabantse garagerocktrio van MOOON naar onze Kleine Zaal voor de releaseshow van hun derde album. Op het album heeft de band hun eigen sound nog meer gevonden en doorontwikkeld. Hoe dat klinkt? Als rock in een vintage smaakje met de harmonieën die je bij jaren 60 pop verwacht, maar dan wel in een eigen stijl. Wat deze avond extra bijzonder maakt, is dat we een bijzondere setlist kunnen verwachten. Een aantal oude klassiekers zullen voorbijkomen, maar er zitten ook nummers tussen die MOOON uitsluitend op de release zal spelen. Een superleuk bandje dat met de nodige dosis power ons komt verrassen! 

MOOON

Een programmeur om slechts één muzikale tip vragen is uiteraard een enkeltje richting een existentiële crisis. Dus nog een mooie tip van Marco: Bongeziwe Mabandla

Vr 23 feb | Effenaar Kleine Zaal

Bongeziwe Mabandla maakt een mix van traditionele Xhosa folk met urban en elektronische invloeden. In de media wordt hij regelmatig de “Afrikaanse Bon Iver” genoemd. Bongeziwe Mabandla kwam in het najaar van 2019 als headliner van Afrovibes Festival voor het eerst naar Nederland en bouwt sindsdien gestaag aan een grotere following hier. Dit jaar is het nieuwe album 'amaXesha' uitgekomen en we zijn vereerd dat hij nu de Effenaar aandoet voor een dikke show.

Bongeziwe Mabandla

Production Manager Ronald tipt: Zimmerman

Do 7 mrt | Altstadt

Op donderdag 7 maart speelt Zimmerman in Altstadt. Zimmerman is de band rondom Simon Casier, ook wel bekend van de legendarische band Balthazar. Simon is de man die voor een groot deel de sound van deze Belgische band kleur geeft met zijn typische bassound. In Zimmerman brengt hij je te gekke compacte popsongs. De band bracht reeds de nieuwe single 'Perfect Guy' uit en komt met het nieuwe album 'Love Songs' op - hoe kan het ook anders- Valentijnsdag. De agenda van 2024 zal voor Zimmerman ongetwijfeld vol staan met mooie zalen en festivals, maar niet voor ze een intieme warm-up show in Eindhoven komen spelen.

Zimmerman

Programma Marketeer Koen tipt: Hypnotic Brass Ensemble

Zo 10 mrt | Effenaar Kleine Zaal

Wereldwijd zijn er talloze brassbands, maar Hypnotic Brass Ensemble weet zich moeiteloos te onderscheiden van de massa. Om te beginnen vallen ze op door hun interessante familiegeschiedenis; de groep bestaat uit 7 zonen van de alom geprezen jazztrompettist Kelan Phil Cohran, vooral bekend van zijn werk met Sun Ra Akestra en zijn betrokkenheid bij de oprichting van de AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians).

Hypnotic Brass Ensemble

Op persoonlijk vlak spreekt Hypnotic Brass Ensemble me aan vanwege hun link met hiphop. Je hoort het genre niet alleen terug in hun eigen geluid, maar je ziet het ook duidelijk terug in hun collaboraties. Zo hebben ze het podium al gedeeld met Mos Def, Wu-Tang Clan en De La Soul - naast een berg muzikale grootheden uit andere genres zoals Prince, Femi Kuti en Gorillaz. En ze hebben tracks gemaakt met niemand minder dan Snoop Dogg, Erykah Badu en Childish Gambino.  

Programmeur Gijs tipt: Willem

Vr 22 mrt | Effenaar Grote Zaal

Ik ben heel trots op de boeking van Willem. Hij is natuurlijk bekend van The Opposites, maar op zijn debuutplaat ‘Man In Nood’ (2018) bleek hij zoveel méér te zijn dan dat. Een prachtige plaat vol art-pop, R’n’B en hiphop, ergens tussen Frank Ocean, Childish Gambino en Loyle Carner in. Op die plaat beschrijft hij het zwarte gat waar hij inviel nadat The Opposites stopten. Volledig terecht stond hij in 2019 in een uitpuilende Bravo op Lowlands en won het album de 3voor12 Award voor beste plaat. In 2024 komt zijn tweede album uit en dat brengt hem op vrijdag 22 maart naar Effenaar. Op het moment van schrijven is alleen de eerste track ‘In Mijn Ritme’ te horen, maar die is dan ook meteen een muzikale chef’s kiss.

Willem

Assistent Programma en Marketing Nini tipt: Wende

Do 25 apr | Effenaar Grote Zaal

Als groot fan van de alternatieve Nederlandse muziek, is Wende voor mij toch wel de koningin van deze scene. Ze gaat alle kanten op: van pop naar elektronisch en van jazz naar klassiek. De diversiteit in haar muziek siert ze met mooie en poëtische teksten. Live zet zij de meest indrukwekkende shows neer met haar aanwezigheid. Alles is van top tot teen aangekleed en uitgevoerd. 

Wende

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12