Ga direct naar: Hoofdinhoud

De 10 meest memorabele shows van 2023 volgens fanatieke concertgangers

Door Roeline Machiels | 21 dec 2023
Model/Actriz
Foto: Paul Verhagen | Model/Actriz | Stroomhuis

Het is weer tijd voor oliebollen, meeblèren met Mariah Carey, lijstjes en terugblikken. Het afgelopen jaar hebben we weer enorm veel artiesten en muziekliefhebbers mogen ontvangen, én meer dan 200 Effenaar Club Card-leden mogen verwelkomen. Met dit digitale lidmaatschap konden zij het hele jaar lang muziek ontdekken in de Kleine Zaal én op verschillende locaties in de stad. En daar is gretig gebruik van gemaakt! Deze doorgewinterde concertgangers en muziekfanaten hebben uit alle 116 Club Card-shows gestemd op de meest memorabele, mind-blowing en spannendste acts. En daar is een mooie Top 10 uitgerold. Staat jouw favoriet er ook in?

Publiek
Foto: Marco Smeets | Hot Mulligan | Effenaar Kleine Zaal

10. FACS

Zaterdag 28 oktober | Stroomhuis 

Het moderne artrock-gezelschap FACS reisde voor een exclusieve show in Nederland af naar Stroomhuis, om daar te trakteren op Krautrock-achtige drumpartijen, pulserende baslijnen en poëtische teksten van hun nieuwste album 'Still Life In Decay'. En dat viel zo in de smaak, dat zij deze Top 10 mogen aftrappen. 

Begin 2017 herrees de uit Chicago afkomstige formatie uit de as van cultbands als 90 Day Men en Disappears. Met inmiddels alweer vier platen op zak, nam Brian Case het Eindhovense publiek mee door thema's als cynisme, klassenstrijd en de zoektocht naar identiteit en betekenis in een afbrokkelende samenleving. En dat heerlijk ingepakt in donkere broeierige muziek, die put uit de strakke ritmes van post-punk en de sonische wanorde van avant-gardemuziek. Hoe dat klinkt?

9. Vive la Fête

Zaterdag 29 april | Effenaar Kleine Zaal 

Dit feestje had ook niets anders dan een spektakel kunnen worden. De Belgische band Vive La Fête vierde het 25-jarig jubileum van haar debuut EP 'Je Ne Veux Pas', het begin van ontelbaar veel shows. Met hits als 'Maquillage', 'Touche Pas' en 'Noir Désir' speelden ze op alle grote festivals ter wereld, maar ook de modescene was onder de indruk. Zo traden ze zelfs op tijdens de modeshows van icoon Karl Lagerfeld.  

Ditmaal bracht Vive La Fête hun dansbare mix van electro-rock, New Wave-invloeden en Franse melodieën mee naar de Kleine Zaal, om daar hun muzikale carrière flink te vieren. Een show waar de energie vanaf spatte. De foto's zeggen genoeg; met 25 jaar op de teller nog altijd vol overgave. 

Vive La Fete
Vive La Fete
Foto: Willem Wouterse

8. Ben Caplan

Vrijdag 10 februari | Effenaar Kleine Zaal

De Canadese singer-songwriter Ben Caplan bewijst maar weer dat je niet luid hoeft te zijn om op te vallen. Met zijn imposante verschijning en fijne rauwe stemgeluid is hij velen bijgebleven. Alweer bijna een vol jaar geleden verwarmde hij onze Kleine Zaal met zijn folky ballades en theatrale acts, een ontdekkingsreis langs stille en wilde liedjes, en oude en nieuwe werken.  

Nog op zoek naar warme, doorgerookte vocalen om bij weg te kruipen deze winter? Look no further! Voor zijn meest recente solo-project 'Recollection' heeft Caplan 10 eigen nummers opnieuw opgenomen, wat heeft geresulteerd in fijne, intieme en poëtische werken die hand-in-hand gaan met een knus avondje thuis op de bank.  

Ben Caplan
Ben Caplan
Foto: Nadia Hagen

7. SØWT

Kids Hurting Kids releaseparty | Vrijdag 3 maart | Stroomhuis

Talent van Eindhovense bodem kan natuurlijk niet ontbreken! SØWT vulde thuishonk Stroomhuis met hun 90's noise rock sound, distortion en maar liefst drie leadvocalen tijdens hun overweldigende releaseparty voor de plaat 'Kids Hurting Kids'. Het album was met maar liefst twee heropnames een kleine strijd om af te maken, en die strijdlust brengt de band ook op het podium. Van spookachtig ingetogen tot hartverscheurend hard.  

Je kon SØWT overigens niet één, maar twee keer op het programma van Effenaar bewonderen dit jaar. Enkele maanden na hun releaseparty trapte ze de show voor Tramhaus in de Kleine Zaal van Effenaar keihard af. Heb je ze toch misgelopen? Niet getreurd! Op 9 maart 2024 komen ze de zaal nogmaals onveilig maken samen met noise-punkers Kalaallit Nunaat en het op shoegaze/hardcore geïnspireerde To Adelaide. 

Sowt
Sowt
Foto: Laura Visser

6. DIRK.

Donderdag 23 maart | Altstadt 

Het Belgische DIRK. is in eigen land al lang en breed ontdekt, en heeft zelfs al drie noteringen in de indie-charts behaald, waaronder één nummer-1 hit. Dit jaar was de rest van de wereld aan de beurt. Gewapend met hun toen nog kersverse derde plaat 'Idiot Paradise' deed indierockband eind maart Altstadt aan.  

Met stuwende riffs, venijnige uithalen en een vleugje nostalgie bewees DIRK. dat dit nog maar het begin is. Fan van Weezer, Pixies of Fugazi? Dan is dit zeker een ontdekkingstochtje waard.  

5. Steffen Morrison

Donderdag 2 november | Effenaar Kleine Zaal

De middelste plek van de lijst is voor Steffen Morrison, die een swingende show neerzette in onze Kleine Zaal. Samen met zijn Band Of Brothers bracht hij zijn meest persoonlijke sound tot nu toe; soepel, rauw en doordrenkt met soul.  

De Amsterdamse zanger met Surinaamse roots liet in 2013 voor het eerst van zich horen met zijn deelname aan The Voice of Holland. De afgelopen jaren heeft hij gewerkt aan het vinden van zijn eigen geluid. Met een bonte mix aan invloeden, waaronder James Brown, Otis Redding, The Rolling Stones en Lou Reed, geeft hij zijn eigen draai aan de klassieke soul.

Steffen Morrison
Steffen Morrison
Foto: Nonja de Roo

4. Tramhaus

Vrijdag 26 mei | Effenaar Kleine Zaal

Waar ze in 2022 nog dé post-punk belofte waren, zijn ze inmiddels een garantie. Dit jaar kon je Tramhaus maar liefst twee keer bewonderen in Effenaar – namelijk ook tijdens Come As You Are – maar met hun eigen show scoorden de Rotterdamse postpunkers een plekje in deze lijst.  

"Iedereen mag dansen, schaamte is voor losers", riep frontman Lukas Jansen terwijl hij zich over de bühne bewoog. Een kolkende en bewegende mensenmassa kan je dan ook verwachten bij een show van Tramhaus. Met snijdende gitaren, schurende nummers en een overweldigende live-energie won het vijftal de harten van de uitverkochte zaal. 

Tramhaus
Tramhaus
Foto: Tramhaus

3. SCOWL

Zondag 13 augustus | Blue Collar Hotel 

De Amerikaanse hardcore-punkband Scowl speelde eerder festivals als Reading en Leeds, Pukkelpop en Coachella al helemaal kapot, en in augustus kwam de band eindelijk voor het allereerst naar Nederland voor een exclusieve sold-out show in Blue Collar Hotel.  

"Voor mij betekent zingen in een hardcoreband dat je de microfoon pakt en zegt wat je wil zeggen.", vertelde frontvrouw Kat Moss in een interview aan ons voorafgaand aan het optreden. En dat is precies wat Scowl heeft gedaan. Met snoeiharde hardcore vol woede, verdriet en machteloosheid maakte de band een onuitwisbare indruk.

Scowl
Scowl
Foto: Paul Verhagen

2. Model/Actriz

Woensdag 7 juni | Stroomhuis 

Het jaar was nog maar half verstreken, toen één bezoeker tijdens deze avond al concludeerde dat Model/Actriz 'de tofste show van het jaar' was. En dat vonden meer muziekliefhebbers! Met het debuutalbum 'Dogsbody' vers van de pers, bracht Model/Actriz haar combinatie van noiserock en dancepunk naar het Stroomhuis. 

De foto's laten het al zien: aan live-energie geen gebrek. "Ik geloof niet dat de zanger Cole Haden tien minuten op het podium heeft gestaan. Overal dook hij op. Soms recht voor je neus, dan weer op de grote treden achterin de zaal of liggend op de grond. Dat geeft zo’n optreden wel wat extra beleving. Ik zou het thuis niet opzetten, maar live was het echt een hele vette ervaring", vertelt Club Card-lid Alex.
 

Model/Actriz
Model/Actriz
Foto: Paul Verhagen

1. Personal Trainer

Donderdag 26 oktober | Effenaar Kleine Zaal

Ze waren één van de grote beloftes van Eurosonic Noorderslag, en dat hebben ze meer dan waargemaakt. Het indiecollectief Personal Trainer trakteerde een stampvolle uitverkochte Kleine Zaal op een wervelwind van een show. En dat was waarschijnlijk de allerlaatste keer dat je deze muzikanten zo intiem gaan meemaken. Want ze gaan keihard.  

Personal Trainer is een indierockband rondom frontman Willem Smit, die als geboren entertainer iedere zaal temt. Ook in Effenaar krijgt de band iedereen mee in hun georganiseerde chaos, verrassingen en opzwepende rammelpop. En wordt mede hierdoor door onze muziekfanaten bekroond tot het meest memorabele Club Card-concert van het afgelopen jaar.

Personal Trainer
Personal Trainer
Foto: Nadia Hagen

Naast deze tien acts waren er nog een hoop andere talenten te ontdekken:

Armani
Dirty Honey
Raw Brigade
Albino Sports
Sophie Straat
Gumbo Kings
Hot Mulligan
Ploegendienst
Lucy Ktruger
NONCHELANGE
Foto: Willem Wouterse | Armani Caesar en Rome Streetz | Effenaar Kleine Zaal

Wil jij ook een jaar lang muziek ontdekken en andere muziekliefhebbers leren kennen? Word lid en geniet met jouw Effenaar Club Card van heel veel mooie shows in 2024.

Meer informatie over de Effenaar Club Card

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12