Ga direct naar: Hoofdinhoud

Effenaar Lab

Want to read this in English? Click here. 

Naast een bruisend poppodium biedt Effenaar met Effenaar Lab ruimte voor innovatie en high-tech experimenten. De snelle opkomst van diverse technologieën – waaronder 5G, AR, VR, wearables, livestreaming – heeft een grote invloed op de muzieksector, met name op het gebied van muziekbeleving. Samen met artiesten, bedrijven, onderwijsinstellingen en kennisinstanties gaat Effenaar Lab op zoek naar de toekomst van muziek.

Toekomst muziek

Met de komst van nieuwe technologieën moet de muzieksector leren bestaan in een hybride realiteit, daar waar fysieke en digitale ervaringen elkaar aanvullen en versterken. Een realiteit die evenveel kansen biedt als uitdagingen. Artiesten hebben dankzij nieuwe technologieën meer mogelijkheden dan ooit om zich uit te drukken, en de fans kunnen altijd en overal vooraan staan. Maar de muziekindustrie is nog niet ingericht op het gebruik van nieuwe technologieën, waarbij de snelle ontwikkelingen en hoge kosten een obstakel vormen. 
 
Het is belangrijk dat de muzieksector nieuwe technologieën leert begrijpen en toepassen, met name de makers zelf. Daarom heeft Effenaar Lab ten doel gesteld:

  • Toegang bieden tot nieuwe technologieën
  • Het vergroten van kennis en vaardigheden hierover
  • Het stimuleren van het gebruik en de ontwikkeling van creatieve toepassingen
  • Het bieden van een podium aan artiesten (of werk) dat gebruik maakt van nieuwe technologie 

Ontstaan Effenaar Lab

Al vroegtijdig signaleerde Effenaar de invloed die de opkomst van nieuwe technologieën heeft op de muzieksector. Dit leidde in 2018 tot de oprichting van de separate aan Effenaar gelieerde stichting Effenaar Smart Venue, het huidige Effenaar Lab. Sindsdien is Effenaar Lab de plek om te leren over het gebruik van nieuwe technologie en hier mee te experimenteren. Het lab heeft al samengewerkt met een groot aantal artiesten, techbedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio én daarbuiten. 

Met de realisatie van diverse (onderzoek)programma’s, waaronder Fieldlab Sociale Cohesie, Chronosphere en Poplab, en daaruit voortgekomen projecten, diensten en producten – o.a. The Sessions - is Effenaar Lab uitgegroeid tot een unieke plek in Nederland. 

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12