Ga direct naar: Hoofdinhoud

Effe Kletsen met Elvin Usidame

Door Miranda Gashi | 14 jul 2022
Elvin 1

Met een repertoire als dat van Elvin Usidame kan er niets anders dan muziek door je aderen heen stromen. Als voormalig programmeur bij de Effenaar, Paradiso en ID&T zette hij z’n stempel op het muzikale landschap van Nederland. Met diezelfde passie en drive staat hij als DJ achter het deck. Zo heeft hij opgetreden op festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole.

Sinds maart is hij een nieuwe uitdaging aangegaan bij Friendly Fire als boeker, promotor en programmeur. Voor Elvin geen onbekend terrein: Zo zijn ze samen verantwoordelijk geweest voor de line-up van meerdere edities van het DDW Music Festival, dat nu onder de naam Hit The City is voortgezet. Voor Effe Kletsen reisde ik af naar Amsterdam voor een kiekje van en een kijkje in zijn hoofd.

Elvin 2
Foto: Miranda Gashi | Portret Elvin Usidame

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?

Muziek is mijn grootste passie en om daar fulltime mee bezig te mogen zijn is een zegen. Het leukst aan wat ik doe is het verbindende aspect. Muziek verbindt, en ik zie het als mijn taak artiesten te matchen met de juiste omgeving en publiek om zo duurzaam te bouwen. Wanneer de juiste aspecten bij elkaar komen levert het magie op.

Als je vrienden je een prijs zouden geven, waarvoor zou dat zijn?

Ik denk dat ik een goed luisterend oor heb en sparringpartner ben voor mijn vrienden. Daar hoef ik geen prijs voor.

Elvin 3
Foto: Miranda Gashi

Waardoor krijg jij zin in de toekomst?

Allereerst voelt het super bevrijdend dat we nu niet meer in constante angst van de corona epidemie leven en weer vooruit kunnen kijken. Dat alleen al geeft mij zin in de toekomst, want we kunnen weer doen waar we goed in zijn en daarvan genieten. Daarbovenop zie ik veel nieuw muzikaal talent en verschillende genres opduiken die eerder onderbelicht waren. Ik hoop daarmee te kunnen bouwen.

Ook zie ik dat er meer aandacht gaat naar diversiteit en inclusiviteit in de muziekwereld, voor en achter de schermen. Dat is hard nodig om een verbeterslag te maken richting evenementen en podia waar iedereen zich gezien, gehoord en gerepresenteerd mag voelen. 

Welke artiest(en) moeten we in de gaten houden?

Elvin 4
Foto: Miranda Gashi | Portret Elvin Usidame

Wat was je beste beslissing/ keuze ooit? En waarom?

In therapie gaan, haha. Er is veel te ontdekken binnen jezelf, zoals waarom je dingen doet, en dat kan een mooi traject zijn waar je je hele leven wat aan hebt.

Wat zijn je mooiste herinneringen aan de Effenaar?

Dutch Design Week Music Festival (DDW Music Festival) is mijn mooiste herinnering aan Effenaar. Elk jaar 7 dagen lang spannende concerten en nachten over de hele stad. Acts van Khruangbin tot Phoebe Bridgers hebben daar vrij vroeg in hun carrière gestaan.

Welke beroemde muzikant bewonder je? En waarom?

David Bowie! Door de verscheidenheid aan bedachte persona’s, kruising tussen experiment en pop, kan hij zijn publiek verwarren maar wel meenemen in elk nieuw verhaal.

Elvin 5
Foto: Miranda Gashi | Portret Elvin Usidame

In ‘Effe Kletsen’ gaat Miranda Gashi langs bij mensen uit de muziekindustrie die haar inspireren. Gewapend met een camera en vragenlijst, leert ze hen van dichtbij kennen. Stay tuned voor meer slappe zever, inspirerende verhalen en mooie koppen.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12