Ga direct naar: Hoofdinhoud

Ontdek de mogelijkheden van muziek en technologie tijdens nieuwe workshopreeks van Chagall in Effenaar

9 aug 2023

Want to read this in English? Click this link.

In 2023-2024 organiseren Chagall en Effenaar Lab workshops, specifiek voor vrouwen en gender non-conforme kunstenaars, waarbij deelnemers ervaring kunnen opdoen met nieuwe muziek- en live performance technologie. De eerste editie van de nieuwe workshopreeks 'LoveLace' start op 9 oktober 2023.

LoveLace is een nieuw lab van zangeres en performance-pionier Chagall waar deelnemers de kans krijgen om te experimenteren met geavanceerde tools en technieken, waarmee zij hun creativiteit en artistieke visie op het gebied van muziek en techniek kunnen verkennen. De missie vanuit LoveLace is om een veilige ruimte te creëren waar deze artiesten van en met elkaar kunnen leren, en zich gesterkt voelen om hun liveshows uit te breiden met de nieuwste technologie.

Leer reactieve visuals creëren

De eerste editie van de LoveLace-workshop vindt plaats van 9 oktober t/m 11 oktober 2023. Tijdens deze dagen ligt de focus op het creëren van reactieve visuals. Reactieve visuals zijn visuele elementen die reageren op muziek (geluiden, zang, live-instrumenten), beweging, of zelfs beide. Door middel van deze techniek kan je ervoor zorgen dat geprojecteerde beelden tijdens jouw liveshow of die je gebruikt op sociale mediakanalen volledig synchroon lopen met de muziek. De visuals ontwerp je zelf en zullen net als jouw muziek een weerspiegeling zijn van jouw creativiteit en visie.  

Gedurende de workshop neem je een diepe duik in verschillende essentiële software- en hardware tools, zodat je er zelf mee leert werken en jouw persoonlijke expressie met behulp van de technologie verder kunt blijven ontwikkelen na de workshop. Het gehele programma vind je onderaan deze pagina. 

Voor wie is deze workshop?

LoveLace biedt de workshops aan voor vrouwelijke en gender non-conforme muzikanten en live performers, die hun shows willen verrijken met innovatieve visuele elementen, zoals projectie en belichting. Ben je een beginner op het technische gebied? Geen probleem, zolang je maar een sterk idee hebt over je muzikale identiteit en meer dan één nummer mee kan brengen om mee aan de slag te gaan. Verder is het belangrijk dat je eigen afbeeldingen, videomateriaal of een logo paraat hebt. Voor aanvang van de workshop ontvangen alle deelnemers een lijst van materiaal dat zij moeten voorbereiden en meenemen.  

Aanmelden

Wil je graag deelnemen? Stuur dan voor 215 september jouw aanmelding in: meld je aan via deze link.
Je aanmelding moet het volgende bevatten:  

  • Max. 1 pagina als PDF waarin je jezelf voorstelt en je motivatie om deel te nemen toevoegt. Graag zien we een antwoord op de volgende vragen: 

  1. Wat maakt je enthousiast? 

  2. Wat hoop je te leren? 

  3. In welke DAW werk je? 

  • 1-3 links naar uitgebrachte muziek of uitvoeringen waar je aan werkt 

  • Een link naar je website of Instagram

Selectie

Uit alle aanmeldingen worden 8 deelnemers geselecteerd. Deze selectie wordt in de eerste week van september bekendgemaakt. Deelnemers worden geselecteerd op basis van hun artistieke visie en ambitie. Eerdere ervaring met technologie is fijn, maar zeker geen must.  

Geen plekje kunnen bemachtigen? No worries! De volgende LoveLace workshops vinden plaats op 5-7 februari 2024 en 17-19 juni 2024.  

Kosten

De driedaagse workshop kost €600,- euro (inclusief lunch en drinken). Nederlandse artiesten kunnen een bijdrage van €200,- euro ontvangen via Werktuig PPO.

Programma

Dag 1 
Inspiratie: Chagall presenteert haar B.A.B.Y systeem. 
Discussie: de role van visuals in muziek. 
Leren: introductie van Touch Designer. 
Leren: verbinden van geluid en visuals (OSC/MIDI). 
Doel: gegevens van je muziek komen binnen in TD en besturen een visueel element.

Dag 2 
Inspiratie: toffe Touch Designer-projecten. 
Discussie: ontwikkel een idee over visuals voor jouw eigen muziek.
Leren: dieper ingaan op TD.
Doel: deelnemers maken een start met een creatief idee. 

Dag 3
Inspiratie: gastpresentatie over andere technologieën voor livemuziek. 
Leren: voortzetten creatie eigen audiovisuele idee. 
Doel: het documenteren van project en prototypes die je zelf verder kan ontwikkelen.

Lovelace is het eerste productiehuis van Nederland voor live projecten die gebruik maken van innovatieve technologie ter ondersteuning van creatieve expressie, waarbij vrouwen in de lead zijn. De ambitie van Chagall's lab is om vanaf 2024/2025 zo'n vier producties per jaar te ondersteunen. LoveLace wordt ondersteund door Kunstloc Brabant.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12