Ga direct naar: Hoofdinhoud

Zhivago & Hollywood dj-duo Piet en Hugo Van Rooij: ‘We gaan door zolang het kan’

Door Meike Jentjens | 27 sep 2023
Hollywood Revival Van Rooij
Foto: Maurice Vinken

Één keer per jaar duiken we terug de tijd in naar de glitterpakjes, verlichte dansvloer en deep cut discoplaten die alleen Piet en Hugo van Rooij konden vinden. Zaterdag 4 november is het zover: de Zhivago & Hollywood Revival in Effenaar brengt weer honderden nostalgische zielen bij elkaar die niets liever zouden doen dan teruggaan naar de gloriedagen van de Eindhovense disco. Natuurlijk is er veel veranderd ten opzichte van toen, maar wat dan precies? En wat was er eigenlijk zo bijzonder aan die tijd? Oud-eigenaar van Zhivago & Hollywood en oprichter van de Revivalfeesten Piet van Rooij vertelt er alles over.

Hollywood
Foto: Archief Piet & Hugo van Rooij | Hollywood

Ten eerste: het is allemaal zo duur tegenwoordig. In de tijd van Piet van Rooij was dat toch anders. ‘Eigenlijk is het niet meer te doen voor de mensen.’ Dus houden Piet en Hugo van Rooij de prijs van de tickets nu laag. ‘Laten we maar eens uitpakken met prijzen die we in 1978 ook hadden’, vertelt Piet. Ten tweede: ‘We draaien inmiddels wel digitaal, met Technics. Daarmee kun je wat meer gimmicks uithalen. We moesten vroeger ook overal die hele collectie platen mee naartoe slepen, echt een gedoe. We zijn nu alles aan het digitaliseren. Gelukkig hoeft dat allemaal niet in één keer’, lacht een-tweede van het oudste dj-duo van Nederland.

Meezingen geblazen

Goed, er is flink wat anders, maar aan de receptuur is nog weinig veranderd. Zo vertelt Piet van Rooij dat hij écht alleen disco draait en dat die stijl voor altijd aan het duo zal blijven plakken. De twee broers draaien zowat de hele avond op de volgende editie van de jaarlijkse reünie, nadat DJ Eddy Jones voor ze opent. Er wordt 4 november uit het repertoire geput van The Weather Girls, Barry White en Donna Summer, naast andere ultieme rippers die iedereen toch wel moet kunnen meezingen. Is daar eigenlijk nog wel behoefte aan in deze tijd van snelle muziek en snappy soundbites? Zeker wel, denkt Van Rooij. Hij krijgt alleen maar positieve reacties op de Revivalfeesten en ziet elke keer weer een vaste groep bezoekers verschijnen. Aan stoppen moet-ie dan ook echt niet denken: ‘Ik stop nooit. Zolang het kan, gaan we gewoon door. Ik denk dat het ook hartstikke leuk is voor mensen om weer terug te gaan in de tijd, want er is natuurlijk ook niet meer echt zoiets als club Hollywood van vroeger. Het uitgaan is gewoon heel erg veranderd.’

Wat heeft de Eindhovenaar dan zoal zien veranderen op de dansvloer? ‘Vroeger communiceerde je met elkaar door te dansen samen, of je maakte een praatje. Nu zit echt iedereen op zijn telefoon tijdens het uitgaan. Het is toch absurd dat je naar een optreden gaat en de hele tijd met je mobieltje staat te filmen? Daarnaast zijn er ook zoveel festivals bij gekomen die geen goed hebben gedaan aan de clubs en discotheken. Festivals zijn een stuk massaler dan clubs, wat ik nogal zonde vind. De sfeer van uitgaan in discotheken is een stuk fijner, wat mij betreft.’ Op naar Effenaar dus, een plek op steenworp afstand van waar Hollywood vroeger zat.

Hollywood
Hollywood
Hollywood
Foto: Archief Piet & Hugo van Rooij | Percy Sledge in Hollywood

De gebroeders sfeer

Die plek was vroeger zó populair dat de generatie clubbers die opgroeide in de jaren ‘80 het er nu nog steeds over heeft. Toch was het maar een flink toeval dat de discotheek het licht zag. Piet en Hugo draaiden in die tijd voornamelijk in disco Babalu in Valkenswaard en werden na afloop altijd door de eigenaar met de auto gedropt op de Markt in Eindhoven, toen het kloppende hart van het uitgaansleven in de lichtstad. Ze werden gezien als ‘echte sfeermakers’ en werden al snel benaderd toen er plannen werden gesmeed voor één grote uitgaansstraat.

De vader van het duo raadde zijn zoons in eerste instantie af om te tekenen, want wurgcontracten waren in die tijd ook al aan de orde van de dag. Ze gingen toch even snel kijken, want wat kon dat nou voor kwaad, en dat was hoe Zhivago in 1974 het licht zag. Vader Van Rooij gaf zijn zegening en met een prima afspraak met de brouwerij kwamen ze eruit. Het rondreizende dj-duo kreeg een eigen discotheek om hun plaatjes ieder weekend op een vaste plek te kunnen draaien. Het viel best tegen in het begin, pas na een jaar begon het een beetje te lopen. Uiteindelijk wist een groot publiek toch de disco te vinden, waar het beleid al snel één erin, één eruit werd vanwege de drukte. De jonge eigenaren van Zhivago reden iedere week op en neer naar Antwerpen om nieuwe vinylplaten in te kopen.

Zhivago
Foto: Archief Piet & Hugo van Rooij | Zhivago

‘Thank you for making my song a hit’

‘Diggen’ kon maar op één plek zo goed - en ze gunden hun publiek niets minder dan de nieuwste discoplaten die nog nergens te horen of krijgen waren. Zo hebben ze zelfs een keer een primeurtje gehad, toen ze het album ‘Love Is Back’ van Love Unlimited op de kop hadden getikt, ver voordat die officieel in Europa uitgebracht zou worden. Het plaatje ‘I’m So Glad I’m A Woman’, dat is geschreven door Barry White, sloeg zo aan dat bezoekers van de disco er in grote getalen naar gingen vragen in de Eindhovense platenzaak Van Leest. Die plaat was dus nog helemaal niet officieel uit en dat viel de schrijver van het nummer op. ‘Had ik ineens via Van Leest Barry White aan de telefoon die me bedankte voor het verspreiden van zijn hit. “Thank you for making my song a hit”, zei de zanger. Dat was toch wel fantastisch.’

Zhivago was door zijn vooruitstrevende muziekprogrammering zo’n succes in het zuiden dat een grotere ruimte snel nodig was, dus trokken de mannen van Van Rooij weer met hun vader op om een nieuwe plek te zoeken. En zo belandden ze op de Dommelstraat, waar het niets minder dan iconische Hollywood werd gevestigd in een oud bankgebouw. In Eindhoven was er nog geen club van dit formaat, laat staan van deze allure. In Lloret de Mar was dat in 1978 al wel zo, en wat doe je dan als je Piet van Rooij heet? Dan ga je er een kijkje nemen. ‘We zagen daar wat er mogelijk was voor clubs en wilden dat naar Eindhoven halen. Tegelijkertijd kwam de film Saturday Night Fever in de bioscoop en we hoorden iedereen er continu over praten.

Hollywood
Foto: Archief Piet & Hugo van Rooij | Bouw Hollywood

We zijn tijdens de bouw van club Hollywood met het hele gezin naar de film gegaan, meteen toen we terugkwamen uit Spanje. Toen we de bioscoop uitliepen, wisten we het zeker: zo’n dansvloer moeten we hebben.’ En zo kregen de Eindhovenaren het voor elkaar om de eerste verlichte dansvloer van Europa te bemachtigen, helemaal zelf gebouwd van autoglas. ‘Er is misschien twee of drie keer iemand doorheen gezakt, maar dat vonden we in die tijd helemaal niet zo spannend. We hadden van palmbomen een bak gemaakt die precies over de tegels pasten. Die bak stond standaard aan de zijkant van de dansvloer, dus als er dan iets gebeurde kon het hele circus direct weer doorgaan’, blikt Van Rooij terug.

hollywood
Foto: Archief Piet & Hugo van Rooij | Hollywood

Hollywood werd zo’n groot succes dat er ieder weekend honderden mensen voor de deur stonden te wachten. Een succesverhaal van jewelste dus. Dat wil niet zeggen dat de broers Van Rooij nu niet een klein beetje nerveus zijn voor de volgende editie van de reünie, het grote succes is toch zo’n 45 jaar geleden. ‘Kijk, alles gaat een keer voorbij. Toch zijn er nu alweer honderden mensen die hebben gezegd dat ze er zo naar uitzien om die oude Hollywood-avonden weer eens te herbeleven. Er kwam gewoon altijd zoveel energie los op die plek. We gaan keihard werken om het voor elkaar te krijgen, net zoals vroeger.’

Zin om een avondje terug in de tijd te gaan? Op zaterdag 4 november komen de dj-broers langs in Effenaar met hun Zhivago & Hollywood Revival. Dus haal die dansschoenen maar uit de kast!

Mocht je nou niet kunnen wachten, dan kan je nu al de geschiedenis induiken met de expositie over Zhivago en Hollywood. Hier duik je in meer dan twee decennia van de discotheken door middel van foto's, krantenknipsels en andere memorabilia. 

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12