Ga direct naar: Hoofdinhoud

Woody’s nieuwjaarswensen: "Je hoeft niet alles alleen te doen"

Door Woody Veneman | 27 dec 2023
Woody
Foto: Patricia Hlbocka

Nu het einde van dit bewogen jaar nadert als een sneltrein, maken we ons klaar voor de volgende. Het moment om hoopvol vooruit te kijken, met een frisse wind te starten en elkaar een warm en lichter rondje om de zon toe te wensen. Om je een hart onder de riem te steken, ditmaal geen Woody Sings, maar Woody Writes. Lees hieronder de tien mooie nieuwjaarswensen voor jou van onze artist-in-residence Woody Veneman.

Lieve lezer,

Het zijn tijden. Chaos en verwarring! De wereld heeft het warm. Democratie piept en kraakt. De leiders zijn loco. De robots komen. Mensen zijn alleen of bang. Gelukkig is er muziek. Voor je woede. Een vlucht. De waarheid. Troost, hoop en beweging. Hierbij mijn nieuwjaarswensen voor jou, in tien hoopvolle songs. Want we moeten door. Met elkaar.

1. Squid Eye - Bonnie ‘Prince’ Billy

Kijk! Kijk goed. Als je beter kijkt, zie je dat alles kleur heeft. Kijk door je ogen, niet door je iPhone. Terwijl je op straat naar je mobiel staart, loopt de liefde van je leven voorbij. Ik wens iedereen een ‘eye for the squid’.

2. No One Has The Answers - Holly Macve

Liefde, de kunsten, smaaksensaties en natuurschoon. Onderdeel van de Grote Mystiek. Analyseer, maar praat ze niet kapot. Houd nog iets over. Stap in het onbekende. Accepteer chaos. We doen maar wat. Improviseer. Niet alles valt te controleren. Stel de juiste vragen. Niemand heeft de antwoorden. Ik wens iedereen acceptatie van chaos.

3. My Friends Have - Marianne Faithfull

Verzamel helden. Makers, luisteraars, monteurs en atleten. Zwervers, filosofen, bouwers, beklimmers. Voed ze. Je hoeft niet alles alleen te doen. Soms even leunen met de wind in de rug. Ik wens iedereen een goede vriend.

4. I’ve Made Up My Mind to Give Myself to You - Bob Dylan

Toewijding en overgave. Doe alles met aandacht: eten, luisteren, vrijen. Creëer iets. Zing. Dans. Timmer. Teken. Knutsel. Van dingen maken word je blij. Iets maken is veel knapper dan iets kapot maken. Er zal kunst zijn. Ik wens iedereen creatie.

5. Gibson Girl - Ethel Cain

Je bent gegijzeld als fetisj in de geest van iemand anders. Schijt de duivel in de bek. Omarm hem en maak taart van je stront. Negeer het schoonheidsideaal. Vermorzel het keurslijf. Bekrompenheid. Bemoeizucht, dominantie en opdringerigheid. Krabbel op. Sta erboven. Jij bent de baas. Ik wens iedereen controle over het eigen lichaam.

6. Pussy - Uzi Freyja

De seksuele revolutie. Wat gaat ze traag. Je wordt matig bemind. Zeg er wat van. Bedenk imaginaire oogjes op je vingertoppen. Ga overal rondloeren. Eerst de ander, dan jij. Samen. Ik wens iedereen prachtige orgasmes.

7. Life On Earth - Hurray For The Riff Raff

We zijn op bezoek. Een zuchtje wind. Berusten we in ons einde? Doet de laatste het licht uit? Kijken we onszelf aan en gaan we aan de slag? Er is maar een aarde. Zuig je longen vol en waardeer. Ik wens iedereen schone lucht.

8. Toen Jij M’n Meisje Was - Woody Veneman

Een mensenleven bevat gemiddeld drie Grote Liefdes. Een afscheid kan mooi zijn. Word geen vreemden. Koester de tijd. Draag elk moment mee. Weet wanneer het raak is. Ik wens iedereen tenminste één Grote Liefde.

9. Morning Is Mended - Steve Gunn

Alles ging verkeerd. Je hebt het verpest. Alweer. Maar daar is de dauw. Alweer. Er is altijd een nieuwe morgen. Gevuld met mogelijkheden. Zwanger van potentie. Alles kan. Begin nu. Ik wens iedereen oneindig veel mogelijkheden en vergiffenis.

10. I Play My Bass Loud - Gina Birch

Leeftijd is maar een getal. Je bent 67 en maakt je eerste soloplaat. Je bent 80 en danst als een cobra. Je hebt zin. In herrie, reuring, de toekomst! In tijden van onrecht en onderdrukking, kan kunst individuele levens, en dus de wereld, veranderen. Je wordt wakker en vraagt jezelf af: “What is my job?” Het antwoord galmt door de straten. “I play my bass loud!” Ik wens iedereen zin in de toekomst.

Neem zijn nieuwjaarswensen mee in jouw playlist:

In 2024 komt Woody terug voor een tweede seizoen 'Woody Sings' in onze kleine zaal. Ditmaal geniet je in de middag van zijn shows, die allen een overlappende boodschap dragen: Samen herbeleven en even deel uitmaken van een verhaal. Ambachtelijk, maar niet in de nostalgische zin. Ingespeeld op de actualiteit, met maandelijks een ander thema. Wil je er een gezellig en compleet dagje uit van maken? Je hebt deze zondagen ook de mogelijkheid om vooraf te lunchen in ons restaurant.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12