Ga direct naar: Hoofdinhoud

Recap 2022: Het jaar door de lens van onze huisfotografen

Door Roeline Machiels | 29 dec 2022
Froukje
Foto: Wouter van Noort | Froukje

Het nieuwe jaar staat al in de startblokken, dus tijd om nog even snel achterom te kijken. Je zou het bijna vergeten, maar begin 2022 zag de wereld er nog heel anders uit. Gelukkig maakte de oorverdovende stilte weer plaats voor muziek, gelach en gedans. Onze huisfotografen konden hun camera's weer afstoffen en doen wat ze het liefste doen; vette platen schieten. Aan de hand van hun favorieten blikken we terug op het afgelopen jaar.

De Nacht Staat Op
Foto: Willem Wouterse | De Nacht Staat Op

Na twee roerige jaren, vol thuiszitten, afstand en avondklokken, klonk er een noodkreet. Tijdens het protest De Nacht Staat Op streden locaties, collectieven en liefhebbers zij aan zij om de nacht van het slot af te krijgen. Op 12 februari openden clubs door heel Nederland hun deuren om weer in de nacht samen te komen; voor muziek, ontmoetingen en ontlading. Want de nacht is van essentieel belang. Ook in Eindhoven sloten verschillende locaties zich aan bij het initiatief, waaronder Effenaar. Huisfotograaf Willem Wouterse legde de extase van dit eerste feest vast. Niet lang na het protest werden alle restricties opgeheven en volgde er een jaar vol live muziek.  

De locatieconcerten zijn puur. In Café Wilhelmina zag je Vandoliers zoals het hoort. Zweterig, feest en vooral geweldige muziek.
Huisfotograaf Willem Wouterse

Willem's favorieten: Willem de Bruin, Eefje de Visser en Vandoliers

Eefje de Visser trakteerde op niet één, maar twee prachtige shows in de Grote Zaal. De zangeres heeft zich voor haar fijne performance laten inspireren door synchroonzwemmen. Tof! Huisfotograaf Willem Wouterse benoemt de act tot één van zijn favoriete concerten om vast te leggen van het afgelopen jaar. 

Ook was Willem aanwezig bij de theatervoorstelling van zijn naamgenoot Willem de Bruin. De voorstelling Spuug van God vond niet plaats in Effenaar, maar in Genneper Parken. "Een unieke voorstelling op een bijzondere locatie", aldus de fotograaf. En dat leverde deze bijzondere foto op.

Willem de Bruin Spuug van God
Eefje de Visser
Vandoliers
Foto: Willem Wouterse | Willem de Bruin

Nadia legt Wolfmother, Sloper en Dog Eat Dog vast

Als huisfotograaf is Nadia Hagen ongeveer twee keer per maand in de zaal te vinden om optredens te fotograferen. In juni maakten de heren van Wolfmother een behoorlijke indruk op haar met hun fantastische rockshow. "Ook mocht ik eventjes achterin op het podium staan. Dat heeft een paar gave shots opgeleverd", vertelt ze. 

Ook Sloper, bestaande uit o.a. drumlegendes Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens, en Dog Eat Dog waren voor Nadia een higlight om vast te leggen. Dog Eat Dog trad op tijdens het jaarlijks terugkerende festival der gitaren; Come As You Are. Nadia: "Sinds jaren ben ik erbij en elke keer weer weet een band mij te verrassen."

Wolfmother
Sloper
Dog Eat Dog
Foto: Nadia Hagen | Wolfmother

Froukje, DeWolff en Barbara Pravi op de plaat door Wouter van Noort

"Ik hoor de gillende tienermeisjes nog in mijn oren, wat een sensatie is Froukje", aldus Wouter. En dat is ze! In een mum van tijd ontgroeide ze de kleine zaal en in mei speelde ze een uitverkochte clubtour, waaronder de grote zaal in Effenaar. En dit deed de jonge muzikant in oktober gewoon nog eens dunnetjes over.  

De show van Barbara Pravi vond Wouter één van de mooiste shows van 2022. "Klein maar ook groots", zegt hij over de Franse zangeres en haar innemende chansons. Ook de show van DeWolff was een toppunt voor de fotograaf, als eerste klus van het jaar. Wouter: "Monsterlijk veel energie op het kleurrijke podium." En dat brengt de driekoppige band op 3 februari 2023 opnieuw mee naar Eindhoven.

Froukje
DeWolff
Barbara Pravi
Foto: Wouter van Noort | Froukje
Henge
Foto: Patrick Spruytenburg | Henge at Altstadt

Nonja trapt af met Son Mieux en BENR

Op 20 november betrad Nonja de Roo voor het eerst de zaal als Effenaar-huisfotograaf tijdens het concert van BENR. Halverwege de set speelde de band een nummer midden in de zaal. "Het was een emotioneel nummer en daarom wilden ze dit te midden van het publiek doen. Een prachtig moment als je het mij vraagt", aldus de fotografe.  

Niet veel dagen later was ze weer van de partij. Ditmaal was Nonja op pad met Son Mieux, waarvoor ze al enkele jaren huisfotograaf is. "De eerste show die ik voor de band vastlegde was in de kleine zaal van Effenaar in 2019. Er is zo ontzettend veel gebeurd rondom Son Mieux. Het was heel gaaf om dit mee te maken en het jaar af te sluiten in een uitverkochte Grote Zaal in Effenaar", vertelt ze.

Son Mieux
BENR
BENR
Foto: Nonja van Roo | Son Mieux
Ons Eindhovense trots, en dit jaar eindelijk in de grote zaal.
Huisfotograaf Marco Smeets over Fresku

Marco's highlights: Fresku, Nobinh en The Backseat Lovers,

Je zou het bijna niet geloven, maar dit jaar stapte Fresku voor het eerst met zijn eigen show de bühne van de Grote Zaal op. Hij trakteerde zijn thuisstad op een vet concert rondom zijn tweedelige album 'In De Lucht', aangevuld met zijn klassiekers. En dat viel in de smaak bij huisfotograaf Marco Smeets, die deze avond als hoogtepunt bestempelt. 

Op dezelfde avond klimt de fotograaf het balkon op tijdens support Nobinh. "De verbouwing met extra bar en etage geeft de zaal veel meer sfeer en ruimte", stelt Marco. En het is natuurlijk een uitgelezen plek voor een overview-foto van de zaal.  

Fresku
Nobinh
The Backseat Lovers
Foto: Marco Smeets | Fresku

Zwart-wit fotograaf Paul gaat voor kleur tijdens EMM

Huisfotograaf Paul Verhagen waagt zich graag aan de heavy concerten en drukt daar doorgaans zijn artistieke zwart-wit stempel op, maar voor dit moment maakte hij een uitzondering. "Ik heb niet zozeer gekozen voor de mooiste, technisch perfecte of meest kunstzinnige foto. Voor deze recap ga ik echt voor het moment", stelt Paul.  

Tijdens Eindhoven Metal Meeting hield de Duitse band Stallion gedurende hun show de Pride vlag omhoog. "Prachtig om te zien dat ook deze scene klaar is voor dergelijk statement. Metal needs this!", gaat hij verder. Daarnaast schoot Paul dit jaar ook talloze mooie zwart-wit beelden, die we er graag nog even bij zetten.

Stallion
Bömbers
Yob
Foto: Paul Verhagen | Stallion tijdens Eindhoven Metal Meeting

Nog een kleine greep uit een jaar vol fotomomenten

Naast deze mooie persoonlijke highlights van de huisfotografen was er nog een hoop meer te zien. De Dijk nam groots afscheid met maar liefst drie uitverkochte avonden, Goldband brak de zaal af en Stalhzeit trakteerde op heerlijke Rammstein-tracks. In Stroomhuis zette multimediacollectief Crack Cloud een bizar toffe show neer en tijdens het festival Hit The City was drie avonden lang opkomend talent te spotten op alle Effenaar-locaties. Zo speelde Prins S. en De Geit de sterren van de hemel in een bomvolle Alstadt. Gemist? Niet getreurd! Op 22 april 2023 komt de Nederlandse band weer langs. Tot gauw in 2023!

Karsu
Crack Cloud
De Dijk
Prins S en de Geit
Stahlzeit
World Of Dance
PennyWise
KRSONE
Goldband
Foto: Patrick Spruytenburg | Karsu

Het nieuwe jaar meteen goed aftrappen? Ga op een hardcore trip tijdens Rotterdam Terror Corps, duik in het repertoire van Bob Dylan met Woody Veneman of reis af naar West-Afrika met de muziek van Togo All Stars. Check de gehele agenda voor alle aankomende shows.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12