Ga direct naar: Hoofdinhoud

'Muziek en cultuur zijn letterlijk toegevoegde waarden voor je levenskwaliteit'

Door Roeline Machiels, Zoran Bogdanovic | 19 okt 2023
Doevoe Hit The City
Foto: Almicheal Fraay | Doevoe at Hit The City 2022

Dit weekend geniet je van meer dan 60 acts tijdens het gratis stadsfestival Hit The City, dat wordt georganiseerd door Effenaar en Friendly Fire. Carl Leen, muziekliefhebber én Programma Manager Maatschappelijke betrokkenheid, zet zich samen met zijn collega’s vanuit ASML in voor een bruisende en inclusieve leefomgeving in regio Eindhoven, waarbij Hit The City een belangrijk deel vormt in deze missie.

“Ik kom niet uit Eindhoven, zoals je hoort”, zegt Carl Leen met een Vlaams accent. Hij is woonachtig in Neerpelt, groeide op in de grensstreek en werkt sinds vier jaar bij ASML, waar hij zich bezighoudt met verschillende culturele initiatieven die de techgigant ondersteunt. Hierdoor is hij tegenwoordig regelmatig in contact met Effenaar en betrokken bij het festival Hit The City.

“In mijn vorige baan was ik verantwoordelijk voor de sponsoractiviteiten van een mediabedrijf, ik ben van 150 commerciële deals per jaar naar een tiental projecten en partnerships gegaan met de overstap naar ASML. Er ligt meer focus op de inhoud. We hebben onszelf afgevraagd: ‘Waar willen wij als bedrijf het verschil maken?’ Op economisch en technologisch vlak dragen wij enorm bij. Maar ik denk dat we op sociaal vlak ook een voortrekkersrol moeten pakken.” Samen met het team ‘Society & Community Engagement’ focust Carl zich dan ook op het creëren van positieve impact binnen communities waarin het bedrijf actief is. “En dat is tot op de dag van vandaag een hele leuke job.”

Carl Leen
Foto: ASML | Programma Manager Maatschappelijke Betrokkenheid Carl Leen
Party in Nomansland
GLOW ASML
Foto: Willem Wouterse | Party In Nomansland Effenaar x ASML

De wereld verbonden door muziek

Het techbedrijf is zich als geen ander bewust van haar (potentiële) invloed op de stad, zowel daar waar het wringt als wat zij positief bijdraagt. “We zijn bezig met de maatschappelijke betrokkenheid van ASML, daar hebben we een programma voor ontwikkeld.” En een klein plan is het niet, het telt maar liefst 17 aandachtsgebieden. Van huisvesting tot educatie, en van gelijke kansen tot het creëren van een aantrekkelijke leefomgeving. “En bij dat laatste kom je uiteraard ook uit bij muziek en cultuur.”

Muziek en cultuur zijn dingen die je niet alleen kan beleven, maar je ook raken, inspireren en motiveren, betoogt Carl. “Het is letterlijk toegevoegde waarde voor je levenskwaliteit.” Hij begint, zoals hij het zelf zegt, de ‘grote iconen van de regio’ op te noemen; GLOW, Dutch Design Week, Van Gogh, Muziekgebouw Eindhoven en ook Effenaar komen voorbij. “Daar moet je als regio achter gaan staan en zorgen dat zij de nodige middelen krijgen om verder te groeien. En dat is hetgeen wat je de laatste jaren merkt; vanuit overheidsinstanties zijn er minder middelen voor nieuwe dingen.” En daar ziet de ASML’er een belangrijke rol voor het bedrijfsleven, om de handen ineen te slaan met de culturele sector en te investeren in innovatie en creatieve ideeën.

Verbinding door middel van muziek, daar gelooft Carl heilig in. Dat ziet hij namelijk ook al terug binnen de organisatie zelf. Al enige tijd heeft het techbedrijf een samenwerking met Muziekgebouw Eindhoven, waar ze ook haar eigen ASML on Stage organiseert. “Onze medewerkers mogen het programma daarvan invullen met hun eigen bands of met eigen DJ-sets of piano recitals. En iedere collega mag deze avond bijwonen met vrienden of buren om er samen van te genieten. Je ziet op zo’n avond dan een Mexicaanse Mariachi-band optreden, en daarna een Indisch ensemble, gevolgd door een hardrockband uit Best. Je hebt dan letterlijk de wereld op één plek, verbonden door muziek.”

ASML on Stage
Foto: ASML | ASML on Stage

Hit The City

Met initiatieven zet ASML zich in voor een inclusieve leefomgeving in Eindhoven. Het bedrijf heeft als doel om ervoor te zorgen dat de regio een leuke plek is om te wonen, leven en werken. “En dat moet niet alleen voor de happy few zijn, maar voor iedereen toegankelijk zijn. Het festival Hit The City is een voorbeeld van iets moois en toegankelijks dat het leven hier interessant houdt.”

Hit The City bestaat al sinds 2012, maar ging enkele jaren verder onder de naam DDW Music. Inmiddels is het festival alweer een paar jaar terug bij haar oorspronkelijke noemer, en sinds 2022 ook nog eens powered by ASML. “Samen met Effenaar en Friendly Fire kijken we hoe ver het potentieel kan reiken en hoe dit festival verder uit te bouwen is.” Dit jaar is het festival al een tandje uitgebreider, met extra locaties en een grote openingsshow.

In Vlaanderen groeide Carl op met een behoorlijk aanbod aan gratis stadsfestivals, waardoor hij zelf heeft ervaren wat het inwoners kan bieden. “Via zo’n stadsfestival kan je je eigen horizon verbreden in je eigen stad. Nieuwe dingen, mensen en plekken ontdekken. En dat in een stad die al vertrouwd aanvoelt.” Muziek is volgens hem één van de meest toegankelijke manieren om je onder te dompelen in een stad en nieuwe connecties te maken. “In mijn ogen is het gevoel van muziek niet afhankelijk van taal. Dus waar je ook bent, als er muziek gespeeld wordt, al is het in het Indisch, dan kan je ervan genieten. Dat is het mooie van Hit The City, je kan ernaartoe trekken zonder dat er een bepaalde barrière is. Dat vind ik belangrijk.”

Hit The city
Hit The city
Hit The city
Hit The city
Foto: Yin Yin at Almicheal Fraay | Hit The City 2022

In de regio zijn natuurlijk best wel wat festivals, maar die zijn vooral voor specifieke doelgroepen, vindt de ASML’er. “En er zit altijd wel een vrij stevig entreekaartje aan. Daar zit nog een grote waarde bij Hit The City. Het festival sluit naadloos aan bij onze visie op inclusiviteit. Het is gratis, dus iedereen kan ervan genieten. Je moet met je vrienden gewoon een onbezorgde tijd kunnen hebben. Het zorgt ervoor dat je nieuwe acts leert kennen, waar je eigenlijk in het dagelijkse leven niet meteen voor zou openstaan of geld voor over hebt.”

Ontdekkingsreis dwars door genres

Waar Carl zelf naar uitkijkt de komende dagen? “De Londense singer-songwriter Hak Baker, een folky R&B man. Die vind ik wel echt goed. Je merkt gewoon, die man heeft een verhaal te vertellen en dat via heel mooie muziek.” Met zijn diverse muzieksmaak heeft hij nog een hoop meer op zijn lijst, waaronder Lander & Adriaan. “En ja, dan heb ik wel een hart voor hiphop”, gaat de muziekliefhebber verder. “Het festival wordt geopend door Sticks. Het is een beetje dat soort beats wat Opgezwolle bracht. Dat is wel zo’n beetje mijn jeugd. En daarnaast, alles met een harde gitaar maak je mij blij mee. Dus dat zal waarschijnlijk het Stroomhuis of Café The Jack worden.”

Ondanks dat hij een paar namen op zijn lijstje heeft, wil hij zich verder gewoon echt laten verrassen. “Hit The City is een ontdekkingsfestival. Dat is het mooie eraan, de diversiteit die je daar treft. Je kan er met een fijn gevoel ronddwalen. Je hebt er singer-songwriters, knallende beats, harde hiphop... Zoals ik net zei, je kan je laten verrassen door heel veel acts. En ik denk dat dat de leukste instelling is tijdens Hit The City.”

Vanavond wordt het festival geopend door Nederlandse hiphophelden Sticks en sor in de Grote Zaal van Effenaar. En vrijdag en zaterdag kan je je tegoed doen aan meer dan 60 toffe opkomende acts. Wil je je laten verrassen? Onze muziekfanaten hebben je hun favoriete acts getipt die je zeker eventjes moet gaan checken.

Effenaar tipt: Hit The City

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12