Ga direct naar: Hoofdinhoud

Effenaar tipt: Hit The City

Door Roeline Machiels | 10 okt 2023
Hit The City lineup

Volgende week breekt het gratis stadsfestival Hit The City weer los in de binnenstad! Van 19 tot en met 21 oktober ontdek je de meest veelbelovende acts van het moment, verspreid over meer dan tien toffe locaties. Op donderdag 19 oktober wordt het festival strak afgetrapt door Nederlandse hiphop grootheden Sticks en sor in de Grote Zaal van Effenaar. En op vrijdag en zaterdag kan je je tegoed doen aan meer dan 60 optredens, van onder andere Naaz, Alex Vargas, Nusantara Beat, Lander & Adriaan, DjeuhDjoah & Lieutenant Nicholson, Reanny, Hak Baker, Deijuvhs en nog veel meer. Ofwel kiezen geblazen! Heb je er nu al slapeloze nachten van? Onze muziekfanaten hebben tips voor je in alle smaken. 

Hit The City header
Foto: Dick Rennings | Hit The City '21

Hit The City-programmeur en Friendly Fire-boeker Elvin tipt: Bawo en Mon Rovia

Vr 20 okt, 21:00 u | Effenaar Kleine Zaal

Bawo is een rapper uit West London die grime, soul en garage mixed. Interessante eigen sound, warm duidelijk stemgeluid. Ik verwacht hier veel van de komende jaren. Bawo kan me raken door die combinatie van karakteristieke stem, to the point teksten en interessante productie keuzes (meestal in samenwerking met Oscar #worldpeace). Dit komt voor mij mooi samen op ‘’Stay Close’’ - de laatste track van zijn debuutalbum.  
 

Bawo

Za 21 okt, 22:15 u | De Rozenknop

Muziek komt soms dieper binnen als je het verhaal achter de artiest kent en het verhaal van Mon is bijzonder. Ex-kindsoldaat in Liberia en daar gelukkig van kunnen vluchten door middel van missionarissen. Daarna over de gehele wereld gewoond om uiteindelijk neer te landen in Tennessee, waar hij begon met prachtige folk maken. Hij omschrijft het zelf het beste: "My music in a nutshell is a culmination of these experiences blended with the empathy I feel for the experiences with others. The mission of my music is to heal with others — with every nation and tongue, in due time." Heel blij dat we hem mogen verwelkomen in De Rozenknop! 

Mon Rovîa

Hit The City-programmeur en Friendly Fire-boeker Pien tipt: Chartreuse

Za 21 okt, 21:30 u | Muziekgebouw Eindhoven

Chartreuse is een Engelse band uit de Engelse regio ‘The Black Country’. Het gebied - dicht bij Birmingham - was een van de geboorteplaatsen van de Industriële Revolutie. Ofwel de 9 meter dikke steenkoollaag dicht bij het oppervlak, ofwel de mix van steenkoolfabrieken, glasfabrieken en staalfabrieken die destijds hoge niveaus van roet en luchtvervuiling in de lucht produceerden, leidden tot de naam van het gebied. Als je de muziek hoort van Chartreuse hoor je ook de donkerte en de mistroostigheid van die omgeving. Tegelijkertijd maakt deze band heel warme, intieme en broeierige songs die volgens de bandleden ook fungeren als persoonlijke therapie.

Chartreuse
Foto: Louis Bever

Voor liefhebbers van King Krule - zoals ik - een absolute aanrader. Daarnaast zou ik ook graag de Nederlandse artiesten The Indien en Droom Dit willen tippen. Twee heel mooie Nederlandse bands waar ik het aankomende jaar veel van verwacht. 

Hit The City & Effenaar-programmeur Robert tipt: Porcelain id en Lander & Adriaan

Vr 20 okt, 21:30 u | De Rozenknop

Porcelain id uit Antwerpen geeft een intense performance. Het muzikale alter ego van de Rwandese Hubert Tuyishime (23, hen/hun) vertrok ooit vanuit de folk, maar ze gaan door met een meer elektronische en donkere ongrijpbare muziek die schuurt tegen hip hop en indie pop. Als laureaat van Sound Track 2021-2022 werd hen tot muzikale belofte gekroond, door de jury geroemd om hun krachtige teksten, sterke stem en unieke performance. Bewegend tussen poëtische en idiosyncratische vocals, met invloeden uit klassieke pop en lofi, leggen hun authentieke nummers rauwe zenuwen bloot.

Porcelain id

Za 21 Okt, 00:30-01:15 u | Dynamo Main

Het belgische rave jazz duo Lander en Adriaan speelt middenin het publiek. Bizar virtuoze muzikanten die opzwepende 90's rave synts combineren met jazz breaks en minder voor de hand liggende akkoordenschema's. Ongelooflijk vet! Een once in a lifetime experience!   

 

Lander & Adriaan
Foto: Tina Herbots

Marketeer Koen tipt: Hak Baker

Vr 20 okt, 22:15 u | Effenaar Kleine Zaal

Een aantal jaren geleden kwam Hak Baker op m'n radar nadat deze artiest door een vriend werd getipt. Destijds was zijn project 'Babylon' (2020) net uit, met daarop 'PC Plod' en 'Venezuela Riddim' als mijn persoonlijke favorieten. Recent verscheen het nieuwe G-Folk album genaamd 'Worlds End FM' én nu staat Hak tevens op Hit The City. Wat ik tof vind aan Hak Baker is dat hij de regie helemaal in eigen handen lijkt te hebben; van het creëren van zijn eigen (sub)genre tot uiteenlopende samenwerkingen met acts als Rudimental, The Streets of p-rallel.   

 

 

Hak Baker

Marketeer Renia tipt: DITZ

Vr 20 okt, 23:30 u | The Jack

Pak de bio van DITZ erbij en je leest: “ze speelden festivals in minder dan 24 uur nadat de drummer zijn schouder ontwrichtte, sprongen tijdens een set in het water en moesten van de Franse politie hun in-store show stoppen door geluidsoverlast”. En dat is ook precies hoe het klinkt: een zinderende aanval op je zintuigen met de furieuze combinatie van noiserock/post-punk, 80s en 90s post-hardcore invloeden en poëtische woordspelingen over thema’s als gender, onzekerheid en queerness. Boze muziek over alles waar je boos over mag zijn, zoals homofobie op het sportveld. Mocht je nog niet overtuigd zijn, neem het dan aan van IDLES’ Joe Talbot: “DITZ are the best band in Brighton, if not the world”.

DITZ

Marketeer Nini tipt: Yaro Mila

Za 21 okt, 20:45 u | Blue Collar Hotel

Yaro Mila heb ik live gezien tijdens Popronde waar ze zelfs een boekenwinkel nog op stelten zette. De samenzang met haar band, haar vette attitude en toffe stijl - wat lekker artsy is met een goede punk randje - daarmee pakte ze het publiek in. Ik ben benieuwd hoe ze ditmaal indruk gaat maken op de zaal. Het wordt gegarandeerd een avond lekker dansen op haar avant-garde (hyper)pop.

Yaro Mila
Foto: Rosa Alvarez Solano

Marketeer Lotte tipt: Anna-Rose Clayton

Za 21 okt, 23:00 u | PopEi 

Liefhebbers van Anne-Marie, Remi Wolf en Olivia Rodrigo: opgelet! Dit opkomende elektropop talent weet een aanstekelijke, dansbare sound te creëren die in je hoofd blijft zwengelen. Eerder schitterde ze al als support van o.a. Kae Tempest en Carly Rae Jepsen en vorig jaar verscheen haar eerste EP ‘’When I Call My Friends’’. Tip van mij: make sure to call your friends voor deze gig, want Anna-Rose gaat het zonnetje in PopEi zeker laten schijnen. 

Anna-Rose Clayton

Effenaar-programmeur Marco tipt: Hammok

Za 21 okt, 23:30 u | The Jack

Ga naar The Jack, waar Hammok speelt. Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn dat je Café The Jack in haar huidige staat kunt bewonderen, want het Noorse trio gaat die tent trashen met haar inventieve hardcore punk uit de school van the Refused. Ik zag de band op Eurosonic en daar ging de gitarist over de hoofden van het publiek bier halen bij de bar. Dat is op zichzelf niet eens zo cool maar hij mistte ondertussen geen noot, en dát is vakmanschap. 

Hammok

Meer lezen:

Deze 10 grote acts ontdekte je op Hit The City

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12