Ga direct naar: Hoofdinhoud

Effenaar tipt: de leukste festivals in de buurt

Door Roeline Machiels | 31 mei 2023
Nox on the beach
Foto: Momenttom | Nox On The Beach 2022

De temperaturen lopen op, de vakantie lonkt en toffe acts stappen de buitenlucht in om een feestje te bouwen op de festivalpodia. En of je nou voor de grote artiesten gaat, om te ontdekken, te dansen of gewoon lekker te ontspannen, iedere zomer is er voor ieder wat wils. De tickets voor de bekende grote weekenden heb je vast al in je zak, maar er is nog veel meer te zien en beleven. De festivalgangers van Effenaar tippen je de leukste festivals in de buurt, en soms ietwat daarbuiten. 

Jera on Air
Foto: Arne Cardinals | Jera On Air 2022

Programmeur Marco tipt: Jera On Air

22 t/m 24 juni | Ysselsteyn 

De jaarlijkse hoogmis voor relevante punkrock en aanverwanten vindt plaats om de hoek, in Ysselsteyn. Ook dit jaar groeit de populatie van dat dorp weer met bijna 15.000 punkers. Naast grote namen als Rancid, Parkway Drive, Flogging Molly en Black Flag grossiert het festival ook in jonge opkomende acts. Waarbij men plek biedt aan Nederlands talent zoals MARCH, in mijn ogen één van de tofste en meest spelende acts uit Brabant. Verder wil ik de band ZULU uit Los Angeles tippen. In lompheid en bruutheid scoren ze maximaal. Zelf omschrijven ze hun act als: “Een band die 100% voor, door en over mensen van kleur gaat”. Muzikanten van kleur zijn in de punkscene nog altijd ondervertegenwoordigd dus ZULU is een mooie toevoeging.

Jera on Air
Jera On Air
Foto: Arne Cardinals | Jera On Air 2022

Marketeer Nini tipt: Jams & Gems

23 t/m 25 juni | Eindhoven 

De verborgen juweeltjes van de stad worden tijdens Jams & Gems naar Strijp-S gehaald tijdens dit driedaagse festival. Je kan losgaan op feestjes van onder andere Connect The Odds en Plasma x Ballroom, en ook vind je er een spokenword-avond met Losse Eindjes, en een danswedstrijd van World Breaking Classic. Waar ik het meest naar uitkijk is de gratis block party op het Ketelhuisplein; met livemuziek, een vintage markt, de lekkerste hapjes en drankjes, kunst, dans, optredens en nog veel meer. 

Marketeer Lotte tipt: Valkhof Festival

15 t/m 21 juli | Nijmegen 

Tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen opent park Valkhof haar deuren voor de nieuwste, tofste en uit allerlei genres afkomstige acts. Voor de muziekliefhebber is het hier altijd goed toeven, want je valt elk jaar met je neus in de boter als het aankomt op nieuw talent. Van die bandjes waarvan jij dan later kan zeggen: die zag ik ooit nog gratis, samen met een handjevol mensen tijdens Valkhof Festival!

Wie je daar moet gaan spotten? Robin Kester speelt 18 juli op het podium Bloem. Deze betoverende act uit Groningen weet een geluid te creëren wat eigenlijk met geen enkele andere act uit Nederland te vergelijken valt. Met hypnotiserende gitaarlijnen en mijmerende melodieën is het perfect om even bij weg te dromen, als een baken van rust tussen alle festivaldrukte. Onlangs speelden ze nog bij ons op het BRIDGE Festival. Een veelbelovend talent!   

Nox on the beach
Foto: Momenttom | Nox On The Beach 2022

Marketeer Koen tipt: NOX on the Beach

12 augustus | Eindhoven  

Liefhebbers van bass music worden deze zomer getrakteerd op de tweede editie van NOX on the Beach, dat zal terugkeren naar de vertrouwde locatie bij Landsard Beach. Naast de 'AEYLINN' stage is ook de 'MYSTAE' weer aanwezig - deze keer met een stagehosting genaamd 'IMANU presents De Verte' - en een gloednieuwe derde stage: 'FLORA'. Zoals gebruikelijk is er op de feesten van NOX geen gebrek aan muzikale diversiteit; drum&bass, dubstep, (bass)house en crossovers tussen genres. Alles komt voorbij. En naast gevestigde artiesten als Netsky of Modestep is er op de line-up ook plaats voor nieuwkomers à la REAPER. Mijn persoonlijke aanraders zijn bassline held Holy Goof en Feed Me, het house/dubstep alias van de Britse producer John Gooch (Spor). 

Nox on the beach
Nox on the beach
Nox on the beach
Foto: Momenttom | Nox On The Beach 2022

Marketeer Renia tipt: Loose Ends

26 augustus | Utrecht 

Weet je nog? In 2019 ontdekte je de leukste acts in het hoekje post-punk, punk, garage en wave tijdens de eerste editie van Loose Ends festival. En met namen als Fontaines D.C., Sports Team en Sleaford Mods op de poster, hoef ik jou vast niet uit te uit te leggen hoe fantastisch dat was. Vier jaar later keert het festival terug, ditmaal naar Beton-T in Utrecht. Een industrieel en experimenteel evenemententerrein dat zich overigens perfect leent voor dit genre. 

Kunnen we jou jaarlijks vinden in de Casbah van Best Kept Secret? Dan mag je Loose Ends ook niet overslaan. Onder de eerste namen: Tramhaus, Gurriers, Cumgirl8, Divorce, Library Card, lokale bands als No Brains en KBoy en de Goedzo Jongens en DEADLETTER. Die laatste wil je gezien hebben deze zomer. 

Koen's tips blijven komen: Draaimolen

8 & 9 september | Tilburg

Het Tilburgse festival Draaimolen publiceerde onlangs hun totale line-up poster voor de editie van 2023. Ik zag te veel toffe acts om in één oogopslag te bevatten. Bubbling-legende Chuckie bundelt zijn krachten met De Schuurman, die de stijl nieuw leven inblaast. De Tilburgse resident Julie draait een techno b2b met haar held James Ruskin. Drum&bass pionier DBridge slaat de handen ineen met de opkomende dj/producer Ehua (die je zéker moet gaan checken). Ook de fans van UK rave- en clubmuziek kunnen zich gelukkig rekenen met een set van I. JORDAN b2b SHERELLE. Oh ja, en Blawan neemt Skrillex (!) mee. De elektronische muziekliefhebber mag dit niet missen.

Draaimolen
Draaimolen
Draaimolen
Foto: Susan Eline | Draaimolen
Misty fields
Foto: Misty Fields

Programmeur Robert tipt: Misty Fields

Heusden | 8,9,10 september 

30 km van de Effenaar, in de binnenlanden van Asten-Heusden (Austin-Houston voor intimi) vindt één van de scherpst geprogrammeerde lokale festivals van Nederland plaatst. Het festival begon ooit als een feestje voor intimi in het bosje achter een boerderij, maar is ondertussen op dezelfde plek uitgegroeid tot een uiterst sfeervol weekend voor een paar duizend fijnproevers. Het programma op de drie intieme podia van Misty Fields richt zich voornamelijk op post punk, psych, dwarse americana en indie folk. Headliners Shame, Preoccupations en Bodega kende je waarschijnlijk al. Ook de nederlandse toppers Tramhaus, Personal Trainer en Marathon zijn je vast al bekend. Maar er valt zeker ook veel te ontdekken! Robert tipt: Slift, Scalping, The Bug Club, Ditz, Beige Banquet en Fuzz Club Eindhoven favorieten New Candys en Snapped Ankles. 

Misty fields
Misty fields
Foto: Misty Fields

Ook met Effenaar geniet je van fijne muziek in het zonnetje tijdens de nieuwe edities van het gratis evenement Effenaar 't Wasven op het gezellige terrein van Groendomein 't Wasven. Op drie zomerse zondagen kan je hier het ultieme zomergevoel opdoen, met livemuziek en een lekker hapje en drankje. De line-up wordt binnenkort bekendgemaakt.

wasven
wasven
wasven
Foto: Patrick Spruytenburg | Effenaar 't Wasven

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12