Ga direct naar: Hoofdinhoud

Effenaar tipt: BRIDGE Eindhoven Guitar Festival

Door Roeline Machiels | 4 mei 2023
Dawn Bothers
Foto: Dawn Brothers Perskit

Volgende week breekt het nieuwe BRIDGE Eindhoven Guitar Festival los in de binnenstad. Effenaar en Muziekgebouw Eindhoven hebben de handen ineengeslagen om een goede dosis riffs en tokkelwerk uit te strooien over Eindhoven en de Brainport regio. Maar liefst vijf dagen lang staat de gitaar centraal: van klassiek tot blues, jazz tot rock, flamenco tot pop, alles komt langs. Ofwel, voor iedere liefhebber wat wils!

Bridge

Vanaf woensdag 10 t/m zondag 14 mei doen de beste gitaristen de stad aan om jou te trakteren op heerlijke shows. Het festival bestaat voor een deel uit speciale exclusieve shows, waaronder een van levende legende Steve Vai, waarvoor je een los ticket aanschaft. Maar van vrijdag 12 t/m zondag 14 mei kan je ook genieten van een mooie line-up tijdens het gratis stadsfestival, welke plaatsvindt op verschillende toffe locaties in de stad. En niet alleen binnen staan de versterkers aan, ook buiten is er heel wat te zien. Op zaterdag en zondag bewonder je onder het genot van een drankje en (hopelijk) een zonnetje acts als Voltage, Jimmy Diamond, Spencer Mackenzie en Robin Borneman op de buitenpodia op het Wilhelmina- en 18 Septemberplein.

Er is dus genoeg te ontdekken en beluisteren. Zie je door de bomen het bos niet meer? De gitaarliefhebbers van Effenaar helpen je op weg met hun tips!

Programmeur Gijs tipt: Sum Of R + Wyatt E.

DO 11 MEI, 20.00 u | Effenaar | los ticket

Ze behoren tot de hoogtepunten van Roadburn Festival 2022, en gaan nu samen op tour: Sum Of R en Wyatt E. Liefhebbers van drones mogen deze avond niet missen. Het toffe is dat ze heel psychedelisch zijn, maar helemaal niet klinken als heavy psych bands. Sum Of R heeft veel invloeden uit post-metal en drone metal.

Sum Of R
Foto: Sum Or R perskit

Wyatt E. haalt de invloeden juist heel erg uit de Noord-Afrikaanse folk. Ogen dicht en meedeinen de woestijn in. Tussen al het virtuoze gitaarspel op BRIDGE Festival gaan deze twee bands laten zien dat er nog veel meer mogelijk is het met instrument. Verder ben ik erg benieuwd naar de Eindhovense talenten Severant, Alabaster en Baklawai.

Productieleider Marieke tipt: Dans Dans

VR 12 MEI, 19.30 u | LAB-1 | gratis

Tijdens Roadburn 2022 stond er een flinke rij voor de deur van Paradox om de show van Dans Dans bij te wonen. Velen visten achter het net en het werd een veelbesproken show onder de bezoekers van het heavy festival. De gelaagdheid die dit jazztrio in hun muziek weet aan te brengen maakt dat het bij muziekliefhebbers van veel verschillende genres in de smaak valt.

Dans Dans Bridge festival
Foto: Alex Schuurbiers

Ze brengen een mix van hier en daar een opzwepende beat, elektronische en psychedelische elementen en daarnaast ook zeker de nodige dosis heavyness. Technisch en soms een tikje ingewikkeld, maar toch een enorm fijn en warm bad.

Productieleider Marike tipt: Dawn Brothers

VR 12 MEI, 22.45 u | Effenaar | gratis

Dawn Brothers gaan alweer enkele jaartjes mee, maar nog niet zo lang als de vintage sound waarmee ze rechtstreeks uit de 70's lijken te zijn gelopen. Easy listening roots met een stem waar je 'mmmm' tegen zegt. Niet voor niks onlangs nog genomineerd voor een Edison met 'Double Cream', een gezamenlijk project met de mannen van bluesrockband DeWolff. Dawn Brothers wil je niet missen!

 

Dawn Brothers
Foto: Dawn Brothers Perskit

Marketeer Lotte tipt: Inge Lamboo

ZA 13 MEI, 19.30 u | LAB-1 | gratis

Afgelopen december warmde ze onze Kleine Zaal nog op als support act van Orange Skyline, en inmiddels is haar debuutalbum 'Black Heart' vol energieke popsongs verschenen. Met haar kwetsbare teksten over onderwerpen als mentale gezondheid en toxische relaties hebben haar 144.000(!) TikTok volgers hun hart al verloren aan dit opkomende poptalent.

Inge Lamboo
Foto: Pip Maarschalk

Ze heeft zichzelf niet alleen gitaar leren spelen, maar ook nog eens piano, drum én basgitaar. Haar passie voor muziek en drang om het publiek een inkijkje te geven in haar wereld spat dan ook van het podium af. Kortom; iemand om absoluut in de gaten te houden.

Programmeur Marco tipt: Anker

ZA 13 MEI, 20.15 u | Café The Jack | gratis

Eindhovense act Anker maakt Nederlandstalige stoner en die combi hoor je niet vaak. Dus dat vind ik interessant. Bandleden Erik van Schenk Brill, Wannes Coolen en Daan Koch zijn drie gevestigde namen in de Eindhovense rockwereld die zich met ANKER op nieuwe paden begeven. Ze kiezen daarbij ook nog eens voor teksten waarin ze geen blad voor de band nemen. Al met al een cocktail die nieuwsgierig maakt en een volle zaal verdient.

Anker Bridge festival
Foto: Maarten Coolen

Marketeer Nini tipt: STACE

ZO 14 MEI, 17.45 u | Wilhelminaplein | gratis

Kwetsbaar, soulful en gewoonweg mooi. Je wilt gaan zitten met een glas rode wijn, kaarsjes aan, terwijl je meegesleept wordt door haar muziek. Of in dit geval, wegdromen tussen de rest van het publiek op het Wilhelminaplein. Vorig jaar bracht de Frans-Brusselse haar eerste EP 'Green Onyx' uit, die ze overigens helemaal zelf heeft geproduceerd. Een plaat gevuld met mooie boodschappen over liefde en zelfreflectie. Fan van r&b en neo-soul? Dan is STACE zeker een aanrader.

Stace bridge festival
Foto: Agnesska

Programmeur Robert tipt: Nusantara Beat

ZO 14 MEI, 21.00 u | Wilhelminaplein | gratis

Nusantara Beat was voor mij dé ontdekking van Noorderslag 2023. Daar waar Altin Gun de Turkse muziekgeschiedenis heeft uitgeplozen en daar heerlijk groovende psychedelische nummers van maakt, doet Nusantara Beat dit op een vergelijkbare manier voor de muziek uit de Indonesische archipel.

Nusantara Beat Bridge festival
Foto: Nusantara Beat Perskit

Wij wisten natuurlijk al langer dat het de indorockers waren die de rock ’n roll naar Nederland hebben geïmporteerd. Maar dat hun muzikale legacy zó funky en dansbaar kan zijn, dat is een heerlijke openbaring! De bandleden verdienden hun sporen in verschillende andere bands, zoals Jungle By Night, Pom, EUT, The Mysterons, Maple en Surf Aid Kit.

Meer dan optredens

Naast al het mooie live gitaargeweld is er nog veel meer te doen rondom de gitaar, zoals workshops, masterclasses, een omvangrijke beurs en meerdere on- en offline activiteiten. Kijk voor het gehele programma op de website van BRIDGE Festival.

BRIDGE is een initiatief van Muziekgebouw Eindhoven en Effenaar en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Brainport. Als mediapartners zijn aan BRIDGE verbonden: Soundz en Gitarist.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12