Ga direct naar: Hoofdinhoud

THRIVE

Wat moet een arts doen in een spoedsituatie? Dat leren ze bij Schola Medica, het onderwijscentrum voor spoedzorg. Zij ontwikkelen en organiseren onderwijs voor artsen in opleiding. Een uniek onderdeel hiervan is een VR-training waarin de artsen leren om snel en bekwaam te handelen in medische noodsituaties. Ze oefenen in een realistische maar veilige omgeving (skillslab). In de VR-training wordt een medische noodsituatie nagespeeld en is het aan de arts om bij elke stap de juiste keuze te maken. Dit vergroot de vaardigheden en het zelfvertrouwen van de artsen tijdens een echte noodsituatie.

Zorgverleners trainen met gebruik van VR techniek

THRIVE is opgestart door Schola Medica, een leercentrum voor spoedzorg. Hier leer je alles over hoe je snel en goed moet handelen in medische noodsituaties. Het is belangrijk dat zorgpersoneel leert hoe je iemand met een trauma of acute klachten moet helpen door de ABCDE-methode toe te passen: een werkwijze waarin dlevensbedreigende letsels als eerst worden behandeld en daarna de secundaire en tertiaire letsels. Het principe hierin geldt: “treat first what kills first.”

Sommige noodsituaties zijn echter moeilijk na te bootsen in een trainingsruimte. Hoe ga je om met hulp verlenen in bijzondere situaties als bijvoorbeeld in een invalidentoilet, of op straat waar mensen zich bemoeien met de hulpverleners. Daarom is er in het Chronosphere project een Virtual Reality (VR) omgeving ontwikkeld om hulpverleners beter voor te bereiden op realistische acute situaties.

In de VR-training wordt een medische noodsituatie nagebootst. Het is aan de hulpverlener om door middel van een digitaal keuzemenu de juiste beslissingen te maken. Door deze realistische omgeving worden niet alleen medische vaardigheden verbeterd, maar wordt er ook gewerkt aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen tijdens een echte noodsituatie.

THRIVE in actie

Gespeelde noodsitiatie in 4DR studio
Testproductie volumetric hulpverleners
Testproductie volumetric hulpverleners
Gespeelde noodsitiatie in 4DR studio

Waarom is het THRIVE X CHRONOSPHERE project belangrijk?


Het project is belangrijk omdat het VR-trainingen beter maakt. Om dit te bereiken, onderzochten we verschillende manieren om de hulpverleners realistisch en geloofwaardig in beeld te brengen. Dankzij de nieuwe techniek volumetric video capturing, kunnen de handelingen van hulpverleners nu nog beter worden weergegeven.

THRIVE is daarom opgenomen in het Chronosphere programma om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van deze nieuwe techniek. Dit project is uniek omdat het de eerste keer is dat ze de verschillen onderzoeken tussen twee verschillende soorten video-opnames en door de resultaten van het project te delen met het publiek, helpt het bij het maken van VR-trainingen voor andere sectoren die nog beter werken.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12