Effenaar Presskit

OVER DE EFFENAAR

De Effenaar is een multifunctioneel poppodium met twee zalen, een restaurant-café en een eigen achtertuin. We programmeren echter ook op plekken in Eindhoven die de sfeer van een concert vergroot; een skatepark, een kerk, het Klokgebouw of een groen stukje stad als Groendomein het Wasven. Naast de concert- en dance programmering, organiseren we festivals met internationale allure als Eindhoven Metal Meeting, Bloodshed Fest, Come As You Are, DDW Music Festival en Fuzz Club.

Maar we doen meer dan alleen muziek. Naast cultuureducatie, zakelijke bijeenkomsten en ons gezellige restaurant-café, zijn we ook hard aan het werk als ‘Effenaar Smart Venue’. We bieden hiermee ruimte aan innovatieve, hightech experimenten op het gebied van virtual en augmented reality, full body scans, 3d printing en big data. Dit alles om de muziekbeleving van onze bezoeker, maar ook de artiest, te vergroten.

In de afgelopen jaren speelden er onder andere de volgende artiesten in de Effenaar; Stromae, Queens of the Stone Age, Fresku, Nelly, King Gizzard & The Lizard Wizard, Trentemøller en La Fuente.

Persbericht september 2021
Vanaf september 2021 meer ruimte in vernieuwde Effenaar.

De afgelopen weken was de Effenaar gesloten in verband met een verbouwing. Het iconische gebouw voldeed op een aantal punten niet meer aan de eisen van deze bijzondere tijd en was na 16 jaar toe aan een renovatie. De verbouwing stond gepland voor medio 2022, maar de bouwplanning is vanwege de Corona situatie naar voren geschoven.

De uitdaging was, hoe de Effenaar in de toekomst meer ruimte kan bieden aan het publiek en om het gebouw beter te verbinden met de stad en het station. We denken een mooie start te hebben gemaakt door het gebouw op de volgende punten te verbeteren:

In de grote zaal zijn balkons aangebracht zodat je tijdens een show meer ruimte en betere zichtlijnen hebt. De toiletruimtes zijn uitgebreid en vernieuwd. In het café restaurant is een vide aangebracht en een extra entree en terras aan de voorzijde van het gebouw ge-plaatstHierdoor ontstaat er meer ruimte voor de café functie en een borrel na de show.

Verder zijn er in heel het gebouw mooie doorkijkjes en verbeterde publieksroutes aange-bracht. Vanaf oktober werken we met een nieuwe garderobe-functie in de vorm van een ruime lockerruimte, die je online kunt reserveren. Het gebouw is uitgebreid in vierkante me-ters, de capaciteit van de grote zaal is echter nog steeds 1300 personen. Bezoekers kunnen onderling dus meer afstand houden van elkaar. Medio 2022 wordt gestart met de tweede fase van de verbouwing, dan wordt o.a. het interieur van het restaurant aangepakt en er wordt een nieuwe ingang in de Kleine Zaal aan de Oostzijde van het pand gemaakt om het poppodium beter te verbinden met de stad en het station.

Foto Grote Zaal (seated) na verbouwing | Fotograaf: Patrick Spruytenburg Foto Grote Zaal (seated) na verbouwing | Fotograaf: Patrick Spruytenburg

Download high-res

Foto buitenkant gebouw | Fotograaf: Bart van Overbeeke Foto buitenkant gebouw | Fotograaf: Bart van Overbeeke

Download high-res

EFFENAAR LOGO