Ga direct naar: Hoofdinhoud

Nieuw festival in Eindhoven: BRIDGE Gitaarfestival

21 nov 2022, Eindhoven

BRIDGE, 5 Days of Everything Guitar

BRIDGE gitaarfestival. Vanaf 10 mei 2023 staat de gehele Brainport regio 5 dagen lang in het teken van ’s werelds meest bespeelde instrument: de gitaar. Het nieuwe unieke gitaarfestival brengt alles samen: van klassiek tot blues, van jazz tot rock, van flamenco tot pop, alles komt aan bod. Vele gitaristen zullen binnen diverse formats afreizen naar het festival. Daarnaast worden er workshops, masterclasses, een gitaarbeurs, huiskamerconcerten, online activiteiten, een talkshow, documentaires en educatie-onderdelen gepresenteerd. Van vrijdag 12 t/m zondag 14 mei is iedereen welkom op het gratis stadsfestival in het centrum van Eindhoven: verdeeld over twee buitenpodia op het Wilhelmina- en 18 septemberplein én vijf locaties, te weten Café Wilhelmina, Altstadt, De Rozenknop, The Jack en Effenaar Kleine Zaal. Jimmy Diamond, Leif de Leeuw Band, Erja Lyytinen, Tankzilla en Laurence Jones zijn inmiddels bevestigd voor het gratis stadsfestival. Meer namen worden binnenkort toegevoegd. 

Er vinden tevens enkele zéér speciale concerten plaats waar losse tickets voor aangeschaft kunnen worden. Niemand minder dan gitaarvirtuoos Steve Vai + Metropole Orkest (onder leiding van dirigent Jukka Iisakkila) brengen je zaterdag 13 mei een bijzondere wereldpremière in Muziekgebouw Eindhoven. Daarnaast presenteert klassiek gitarist Robin Scherpen op zondag 14 mei onder de noemer ‘Sound & Silence’ een show in de Paterskerk, waarbij het publiek liggend van zijn mooie muziek kan genieten. De kaartverkoop van de concerten van Steve Vai en Robin Scherpen start vrijdag 25 november om 10.00 uur.

Alle informatie over het festival en de voorverkoop is terug te vinden op de nieuwe website www.bridgefestival.com.

 

Steve Vai en Metropole Orkest 

Op zaterdag 13 mei 2023 bewandelt meestergitarist Steve Vai tijdens BRIDGE het orkestrale pad van zijn carrière tijdens een unieke, eenmalige show met het Metropole Orkest. Het repertoire dat hij deze avond laat horen onder leiding van de Finse dirigent Jukka Iisakkila, bevat zowel uitgebracht materiaal als previews van nieuw opgenomen stukken. De nieuwe stukken maken onderdeel uit van een groot project met de werktitel ‘The Big O’: studio-opnames van een enorme hoeveelheid orkestrale muziek van Vai.

In mei en augustus 2022 dook hij de studio in met het Metropole Orkest en het Finse Tampere Filharmonia. De postproductie van die opnames is in volle gang. Vanwege de grote hoeveelheid muziek is een definitieve releasedatum nog niet bekend. Wat we wel weten, is dat Steve Vai tijdens het Bridge-festival letterlijk een brug slaat tussen zijn werk als baanbrekend gitarist en opmerkelijk componist. Een unieke show door een uitmuntend orkest en een exceptionele gitarist en componist die zelfs na een loopbaan van meer dan veertig jaar de grenzen van zijn kunnen nog altijd opzoekt. Kortom: een niet te missen show voor elke gitaarliefhebber. 

BRIDGE Festival: muziek en meer

Naast een veelvoud aan live artiesten, waarvan de eerste zeven namen nu bekend zijn, worden er tijdens BRIDGE nog veel meer programmaonderdelen gepresenteerd, die allemaal in het teken staan van dat machtig mooie instrument: de gitaar. Zoals de gitaar een enorm veelzijdig en genre-overstijgend instrument is, zo wordt ook het festival als een 360˚festival neergezet. En dat allemaal onder de noemer van een aantal pijlers, te weten: innovatie, educatie, participatie, inclusie en natuurlijk de grote gezamenlijke liefhebberij van de gitaar. Hiermee wordt er voldaan aan de behoefte binnen de gehele Brainport regio: verbinding, mét elkaar, vóór elkaar. Met andere woorden: we slaan van 10 tot en met 14 mei 2023 sámen een brug, BRIDGE is geboren.
 
De nieuwe website www.bridgefestival.com wordt vanaf vandaag regelmatig aangevuld met nieuwe programmaonderdelen voor BRIDGE, maar we kunnen nu alvast verklappen dat er onder andere een imposante beurs plaatsvindt in Muziekgebouw Eindhoven. Hier kunnen liefhebbers terecht voor de laatste technische snufjes over de gitaar en ook voor het bijwonen van interessante masterclasses en workshops. Daarnaast lanceren we tijdens BRIDGE een boeiende talkshow, getiteld Guitar Inside. De talkshow kan zowel live als online bijgewoond worden en de presentatie is in handen van Eefke Boelhouwers, met Eindhovens gitaar-slimmerik en journalist Niels Guns als vaste tafelgast. Wie de overige gasten zijn, wordt in een later stadium bekend. Behalve de beurs en Guitar Inside, wordt er met enkele muziekopleidingen, podia en ondernemers hard gewerkt aan een aantal projecten voor BRIDGE en ook gaan we de wijken in middels huiskamerconcerten. En alsof het allemaal nog niet genoeg is, betrekken we op zondag 14 mei Stadspark Eindhoven bij het festival voor een speciaal Moederdag-programma, draaien er interessante documentaires in Natlab en worden er gedurende het gehele festival lunchconcerten georganiseerd op bijzondere locaties in de Brainport regio. 
 
Meer inhoudelijke details over het programma volgen snel, hou hiervoor de website en social media van BRIDGE nauwlettend in de gaten.

Steve Vai Bridge Gitaarfestival
Tommy Emmanuel - Bridge Festival Presents
Steve Vai

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12