Ga direct naar: Hoofdinhoud

Meer internationale acts naar Eindhoven door versterkte samenwerking

1 mei 2024, Eindhoven

Poppodium Effenaar en ASML slaan handen opnieuw ineen voor rijk cultureel leven in Brainport regio

Na een succesvolle samenwerking in het afgelopen jaar, verlengen en versterken Effenaar en ASML hun samenwerking. De organisaties zetten zich gezamenlijk in voor een bruisend, rijk en toegankelijk cultureel leven in de Brainport regio. Eerdere initiatieven worden doorgezet en uitgebreid en nieuwe initiatieven betreffen het verbeteren van het internationale aanbod van het poppodium en de groei van het stadsfestival Hit The City.

Op basis van de goede samenwerking hebben Effenaar en ASML een nieuwe overeenkomst gesloten. De komende drie jaar slaan de organisaties de handen opnieuw ineen om de inwoners van de Brainport regio een rijker cultureel leven aan te bieden waar iedereen aan kan deelnemen.

Verbetering aanbod internationale acts

Een nieuw ontwikkelpunt binnen de samenwerking is de verbetering van het internationaal muzikaal aanbod in Eindhoven. Door een extra financiële impuls van ASML kan Effenaar haar positie binnen het clubcircuit verder versterken. Op die manier kunnen shows die normaliter alleen in podia in Amsterdam (Paradiso/Melkweg) of Utrecht (TivoliVredenburg) plaatsvinden nu ook naar Eindhoven gehaald worden. Concreet maken de partijen zich hard om de komende 3 jaar 26 extra concerten van populaire acts toe te voegen aan de programmatie.

Stadsfestival Hit The City wordt uitgebreid

Het jaarlijkse gratis stadsfestival Hit The City is sinds 2022 mede mogelijk gemaakt door ASML. Vorig jaar vonden er ongeveer 14.000 muziekliefhebbers hun weg naar de Eindhovense binnenstad voor een weekend vol muzikaal talent en sterke live acts. In 2024 willen de partijen verder doorpakken en wordt het grootser aangepakt.

Vanaf dit jaar verhuist het festival, welke eerder plaatsvond tijdens DDW, naar 30-31 augustus en 1 september. Dit zomerse moment leent zich goed voor een buitenlocatie, daarom wordt Hit The City uitgebreid met een nieuwe area op Ketelhuisplein. Hiermee verdubbelt in 2024 het aantal bezoekers. Ook bestaat de line-up dit jaar uit 100+ acts. Effenaar en ASML delen de ambitie om het festival gedurende de komende jaren uit te breiden met extra area’s en nog verder te laten groeien.

Hit The City
Foto: Dick Rennings | Sticks tijdens Hit The City 2023

Carl Leen, Programma Manager Maatschappelijke betrokkenheid ASML: "Als grote speler in de buurt willen we inzetten op het verder verbreden en versterken van het culturele aanbod van de Brainport regio. Hit The City is een gratis toegankelijk festival op leuke plekken in de stad, de perfecte gelegenheid om Eindhoven te ontdekken en te genieten van sterk lokaal en internationaal talent. We kijken er samen met Effenaar en Friendly Fire naar uit om dit festival te zien groeien en het potentieel ervan te ontdekken in de komende jaren.” 

Naast partner ASML levert ook Gemeente Eindhoven een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het festival.

Monique Esselbrugge, wethouder citymarketing en evenementen over de ondersteuning van Gemeente Eindhoven: "Het is goed om te zien dat grote bedrijven als ASML hun verantwoordelijkheid voelen en nemen, en besluiten actief bij te dragen aan het verbeteren van het woon- en leefklimaat in de regio. Een levendig Eindhoven boeit en verbindt de huidige inwoners, nieuwkomers en bezoekers. Ook als gemeente dragen we dit festival - dat voor iedereen gratis toegankelijk is - een warm hart toe.”

Verbinding door muziek

In 2023 hebben Effenaar en ASML enkele initiatieven opgestart om de sterk veranderende regio te verrijken via muziek. Een jaar later kijken beide organisaties met een positief gevoel terug op deze eerste samenwerking. “Bij de start van dit kennismakingsjaar hadden we enkele duidelijke plannen vooropgesteld om in te zetten op vernieuwing en verbinding. Zo hebben we samen met Quiet Eindhoven en Cultuur Inclusief meer dan 400 personen met een kleine beurs kunnen verwelkomen voor een avondje livemuziek en hebben we enkele live concepten kunnen testen voor het verbinden van culturen”, vertelt Effenaar-directeur Jos Feijen. Dit heeft vorm gekregen in de volgende programma’s, die ook dit jaar zullen worden voortgezet:

  • Muziek voor iedereen: Iedereen moet kunnen genieten van cultuur. Daarom stellen Effenaar en ASML dit jaar 600 gratis entreebewijzen voor evenementen bij Effenaar beschikbaar via de platformen Quiet Eindhoven en Cultuur Inclusief voor mensen met een kleine beurs.
  • NEXT GEN LIVE: Binnen dit programma zet Effenaar samen met 25 ASML-medewerkers nieuwe stappen op het gebied van muziekbeleving. Samen creëren zij innovatieve belevingen voor in de concertzaal van Effenaar. De eerste brainstormsessies hebben plaatsgevonden. Hier zijn enkele mooie resultaten uitgekomen die de komende maanden verder vorm zullen krijgen.
  • Share The Vibe: De organisaties geloven in muziek als verbindende factor in deze sterk groeiende regio. Onder de vlag 'Share The Vibe' gaan ze samen concerten en programma's realiseren om mensen van verschillende culturele achtergronden bij elkaar te brengen en te verbinden via muziek.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12