Ga direct naar: Hoofdinhoud

Effenaar presenteert de toekomst van muziekbeleving tijdens Dutch Design Week

10 okt 2023
Ontdek de mogelijkheden van AI, immersieve werelden en virtueel geluid binnen de muziek.

Van 21 tot en met 29 oktober presenteert poppodium Effenaar de toekomst van muziek, als onderdeel van de expositie Innovatielabs in Klokgebouw. Tijdens de expositie Innovatielabs worden zestien cases van digitale innovaties in de cultuur getoond. Effenaar is met haar programma Hybrid Music Vibes een van deze cases. Hiermee biedt het poppodium artiesten de kans om de mogelijkheden van nieuwe technologieën te ontdekken. Gedurende Dutch Design Week presenteert Effenaar zes innovatieve en immersieve concepten die zijn ontwikkeld door acts De Toegift, Hiigo, Julia Sabaté, Max Frimout, PXRPLE JAZZ en RHIANNIN.

In de expositie 'Living Archive' van Innovatielabs toont Effenaar de ontwikkelde concepten en de achterliggende processen. De diverse groep artiesten heeft nieuwe technologieën ingezet om virtuele lagen en werelden te creëren om hun (live) performances te verdiepen, allen op hun eigen authentieke manier. Dit heeft geresulteerd in een breed scala aan realisaties; van liveshows waarbij AI wordt ingezet ter verdieping van de muziek, immersieve werelden waarin een artiest zich breder kan presenteren en platforms voor een interactieve fan experience.

Presentaties tijdens Dutch Design Week

Op zaterdag 28 oktober zullen een aantal artiesten aanwezig zijn voor een demo van hun gerealiseerde concepten, en kan je ook enkele ontwikkelde apps ervaren of een virtuele wereld bezoeken. Het schema voor 28 oktober is als volgt:

11.00u: Hiigo
Demo van de AR-beleving en ontdek het virtuele huis van Hiigo.

12.00u: Max Frimout
Demo van de app Odio, waarna je zelf je eigen soundscapes kan creëren.

13.00u: Pauze

14:00u: RHIANNIN
Demo van 'Rhiannity', waarna je zelf de immersieve wereld kan bezoeken

15:00u: De Toegift
Demo van de Gedachtenwolk en de mogelijkheid om de interactieve ruimte uit te proberen.

De demo's vinden plaats in het 'Open Lab' van de expositie in hal 3 van het Klokgebouw op Strijp-S en voor toegang is een DDW-ticket benodigd.

Hybrid Music Vibes

Hybrid Music Vibes is een programma van Effenaar Lab. Per editie krijgt een gezelschap talenten de kans om te ontdekken hoe zij technologie kunnen inzetten ter versterking van hun artiestschap. Het programma bestaat uit inspirerende kennissessies met experts en werksessies, waarna een select aantal acts de mogelijkheid krijgt om hun concept daadwerkelijk te realiseren. In de tweede editie van Hybrid Music Vibes hebben De Toegift, Hiigo, Julia Sabaté, Max Frimout, PXRPLE JAZZ en RHIANNIN de kans gekregen om hun concepten te ontwikkelen met ondersteuning van Effenaar Lab en haar partners. De selectie betreft een uiteenlopende groep artiesten, die zich verspreiden over genres als R&B, Nederlandstalige indie, Spaanse pop, elektronica en avant-garde.

Voor de realisatie van het programma Hybrid Music Vibes werkt Effenaar Lab samen met partners Music Hub Brabant, Buas, Fontys – ICT Innovatielab, Dutch Rose Media, 4DR Studios, arfected, Bureau Moeilijke Dingen, Odio Media en Academie voor Beeldcreatie. Het programma wordt ondersteund door de fondsen Innovatielab, Cultuur Eindhoven en Cultuurloket Digitall.

Effenaar Lab

Om technologie toegankelijk te maken voor artiesten heeft poppodium Effenaar in 2018 Effenaar Lab opgericht. Effenaar Lab functioneert als katalysator voor nieuwe initiatieven op grond van muziekbeleving en biedt ruimte voor innovatieve, high-tech experimenten.

Innovatielabs

Het programma Innovatielabs geeft een impuls aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, en CLICKNL voeren het programma uit in opdracht van het ministerie van OCW. Tijdens de expositie Innovatielabs worden de resultaten van de eerste editie gepresenteerd. Effenaar was met Hybrid Music Vibes onderdeel van het programma en neemt vanuit dit samenwerkingsverband deel aan de expositie.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12