Ga direct naar: Hoofdinhoud

Bubble Games Fieldlab Effenaar

14 okt 2022, Dutch Design Week

VR film en paneldiscussie

Datum: dinsdag 25 Oktober 2022
Locatie: Effenaar, Dommelstraat 2, 5611CK Eindhoven

Alsof ik je al ken… is een VR-film over een experiment om te onderzoeken hoe verharding in de samenleving kan worden tegengegaan met behulp van ontwerpkracht en VR-technologie. Om polarisatie te voorkomen. De film is bedacht en uitgevoerd door het Bubble Games-consortium. Het is een case study gekoppeld aan onderzoek met als doel inzicht te krijgen in hoe ontwerpkracht en VR-technologie kunnen worden ingezet om verhardende attitudes tegen te gaan en polarisatie in de samenleving te voorkomen.

De VR Film volgt de bewoners en jongeren in het winkelcentrum van de wijk Meerhoven. Er zijn spanningen tussen beide groepen. Door met VR in elkaars wereld te stappen, ontstaat er meer begrip en leidt tot een verrassend resultaat. Maar de film is nog maar het begin: Bubble Games gaat door! In de volgende fase zullen studenten en onderzoekers van Fontys-scholen HRM & Psychologie, ICT en Pedagogische Studies het experiment gebruiken om een schaalbare 'pocket size'-versie van de tool te ontwerpen die kan worden gebruikt in de beroepspraktijk van wijkagenten, buurt- en jongerenwerkers.
 

Centrale vraag

Hoe kan een laagdrempelige en adaptieve tool o.b.v. virtual of augmented reality worden ontwikkeld om groepen met botsenden en tot verharde polarisatie leidende standpunten dichter bij elkaar te brengen?

Initiatiefnemers

Het project is geïnitieerd door Jeroen van Erp (Fabrique) en Liesbeth Bonekamp (LB MGMT) en uitgevoerd door een consortium bestaande uit Gemeente Eindhoven, Fabrique, LB MGMT, Technische Universiteit Delft Faculteit Industrieel Ontwerpen, Fontys Hogeschool , VR Gorilla's, de Effenaar en Fonkeling. Bubble Games is een spin-off van het Fieldlab Social Cohesion van Effenaar Smart Venue en werd gesponsord door CLICKNL en ASML.

Programma

De VR-film werd in 2 shifts vertoond. Er was een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Na de vertoning van de VR-film was er een gesprek met experts Mariken Gaanderse, Froukje Sleeswijk Visser en Brian Pagán en het publiek over dit experiment, de waarde ervan voor het domein ‘safety & polarization’ en over de (on)mogelijkheid om te ‘design for empathy’.

Het gesprek werd gemodereerd door Jeroen van Erp.
Meer informatie:  bubblegames2022@gmail.com

Bubble Games Trailer Injected Blurred

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12