Effenaar Smart Venue doet wetenschappelijk onderzoek naar 3d scans met Chronosphere

Hoe kunnen 3D-scans van personen zo levensecht mogelijk worden gemaakt? En hoe functioneren deze scans het best in onze realiteit? Dit zijn de twee kernvragen die Effenaar Smart Venue onderzoekt in het project Chronosphere. Het initiatief ontving onlangs van verschillende partners financiële bijdrages van in totaal ruim 500.000 euro.

In het project Chronosphere onderzoeken creatieve contentmakers, onderzoeksinstellingen en technologiebedrijven de mogelijkheden van 3D gescande personen door middel van de recent in de Effenaar geopende Volumetric Video-studio. In deze 3D-studio leggen tientallen camera’s simultaan alle bewegingen van een levend onderwerp vast. Deze opnames worden omgezet in een volledig bewegend en digitaal beeld, waardoor er een nauwelijks van echt te onderscheiden beeld ontstaat.

Effenaar onderzoekt als Smart Venue de toepassingen van deze studio voor de culturele sector. Jos Feijen, directeur Effenaar Smart Venue: ”Het Chronosphere-programma past in de ambitie van de Effenaar om (pop)cultuur en technologie met elkaar te verbinden en artiesten en publiek nieuwe toepassingen te laten ervaren.” 

Creatieve contentmakers kunnen bij Chronosphere projectvoorstellen indienen die de grenzen van Volumetric Video verkennen en waar mogelijk verleggen. In totaal is er ruimte voor twintig projecten die door een onafhankelijk board worden beoordeeld. Zo zijn de voorbereidingen voor een Volumetric Video-project rondom ‘Advaita’ - het nieuwe programma van zangeres Chagall - in volle gang. Tijdens haar liveshows staat er binnen afzienbare tijd ook een digitale versie van de zangeres op het podium. Eerder stond de Belgische band Clouseau in de 3D studio

Het project krijgt financiële steun van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, CLICKNL (stimuleringsfonds voor de creatieve industrie), het stimuleringsfonds van de Metropool Regio Eindhoven en 4DR Studios, de eigenaar van de Volumetric Video-studio. Ook organisaties als Dutch Rose Media, 360 Verbeelding, Studio Wildvreemd, BUAS, Natlab, TU/e en SintLucas dragen bij aan het onderzoek.

Voor meer informatie over Chronosphere en Smart Venue, bekijk de Smart Venue website.