Effenaar exposeert posters in de stad onder naam Effenaar Revisited

Onder de naam Effenaar Revisited start de Effenaar een reizende posterexpo door Eindhoven. Voordat de posters worden geschonken aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven worden ze nog eenmaal in de stad tentoon gesteld. De aftrap is 30 oktober in de Oude Rechtbank met een expositie van de posters uit de jaren 70.

De Effenaar heeft zich altijd onderscheiden door veel zorg te besteden aan de vormgeving van de concertposters. Al vanaf midden jaren zeventig vraagt het poppodium verschillende kunstenaars voor in het oog springende en vernieuwende posterontwerpen. Uiteindelijk heeft de Effenaar door de jaren heen een mooie collectie opgebouwd, met kunstwerken van de hand van Geertjan Dusseljee, Rik van Iersel, Jacco van Rooij, Rop van Mierlo, Johan Moorman en vele anderen.

Om iedereen te laten genieten van deze kunstwerken, schenkt de Effenaar zijn gehele posterarchief aan het RHCe. Niet alleen worden ze daar goed en veilig bewaard in het archiefdepot, ze zullen in de nabije toekomst voor iedereen te zien zijn via de website rhc-eindhoven.nl. Maar niet voordat de posters hun laatste ronde door de stad hebben gemaakt, daar waar ze vroeger ook hingen.

Op 30 oktober gaat de eerste expositie van start, gewijd aan de jaren 70. Locatie is de Oude Rechtbank, waarvan de bezetting in 1969 aan de basis stond van de huidige Effenaar. Centraal staat de diversiteit van de posters: van de opkomst van de Effenaar en de maatschappijkritische bijeenkomsten tot de eerste grote internationale namen zoals XTC en The Cure. Speciaal voor deze gelegenheid zal Bertus Borgers in een speciale kleine bezetting een aantal nummers spelen.

Vervolgens komt elk decennium aan bod in een andere plek in de stad. Zo staat er in 2016 onder andere een samenwerking met het Van Abbe Museum voor de jaren 80 op de agenda. Ook zullen vier collectors magazines uitgebracht worden met een bloemlezing van de collectie posters. Daarnaast worden vormgevers van nu gevraagd om hun interpretatie van oude posters te geven.

Effenaar Revisited: Expositie 70’s posters
Van 30 oktober 2015 t/m 31 maart 2016
Opening 30 oktober
Aanvang 20:00 uur
Oude Rechtbank
Stratumseind 32