Ga direct naar: Hoofdinhoud

Chronosphere

Ben jij klaar om te duiken in de wonderlijke wereld van Chronosphere? De unieke 3D-proeftuin, opgericht door poppodium Effenaar, 4DR Studios en met ondersteuning van Metropool Regio Eindhoven en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier worden creatieve makers, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven uitgedaagd om de magische wereld van volumetric video capturing te verkennen en hun ideeën tot leven te brengen. De digitale wereld en die van ons smelten steeds meer samen dankzij technologieën als Mixed, Virtual en Augmented Reality.

Chronosphere is een unieke ontmoetingsplek waar creatieve mensen, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven de mogelijkheden van deze nieuwe realiteit ontdekken en waar bijzondere samenwerkingen ontstaan bij het ontwikkelen van een nieuwe, 3D-beeldtaal. Ze gebruiken hiervoor nieuwe en dure Volumetric Video-technologie die d.m.v. co-financiering, middelen en expertise beschikbaar wordt gemaakt.

20 VR- en AR-projecten werden in een jaar tijd onderzocht, waarbij elk project een dag de beschikking had over de mobiele studio van 4DR Studios. Het doel van Chronosphere is om een betrouwbare full-motion weergave te creëren van digitale personen in 3D-omgevingen. Elk project is verbonden aan een specifieke onderzoeksrichting, met de hoofdvraag "Hoe creëren we met behulp van Volumetric Video betrouwbare full-motion fotorealistische weergaves van digitale personen in 3D-omgevingen?"

De start

Chronosphere is een proeftuin waar bedrijfsleven, wetenschappers en creatieve mensen samenwerken aan inventieve projecten en ontdekken wat er allemaal mogelijk is met volumetric video. Hierdoor wordt proefondervindelijk ontdekt wat deze nog jonge techniek kan bieden voor commerciële en sociaal-maatschappelijke doeleinden. Het project is in 2017 gestart direct na de opening van 4DR Studios, de enige volumetric video capture stage van de Benelux. Hier onderzoeken we de fantastische mogelijkheden van deze nieuwe 3D-technologie in een van de weinige volumetric video-studio's ter wereld, om een realistisch, digitaal personage te creëren dat vertrouwen wekt bij het publiek.

Deze techniek maakt het mogelijk om een echt mens in 3D vast te leggen, tot in de kleinste details en worden deze realistische, bewegende en driedimensionale mensen toegevoegd aan onze digitale wereld. Het digitale persoon te creëren is nauwelijks te onderscheiden van een mens van vlees en bloed. Door deze digitale personen te gebruiken in een virtuele wereld, wordt deze wereld nog geloofwaardiger en spannender voor het grote publiek.

4DR Studios, volumetric video capture studio
Volumetric video capture studio

Creatieve samenwerkingen

De 4DR Studios filmstudio werd maandelijks in Effenaar opgebouwd vanuit speciaal ontwikkelde flightcases werd het poppodium in no-time een vooruitstrevende 360 graden-filmstudio. In deze studio, een samenwerking tussen Effenaar, 4DR Studios en het Franse 4Dviews, kunnen objecten, maar ook mensen tot in de kleinste details gefilmd worden en realistisch tot 3-dimensionaal leven komen. Dit is de eerste Volumetric Video-studio van Nederland en de tiende in de hele wereld. Effenaar was niet alleen een testlocatie om de uitgebreide mogelijkheden te onderzoeken, maar ging ook in samenwerking met warner Music met een aantal artiesten een samenwerking aan.

De techniek van Volumetric Video Capture maakt het mogelijk een echt mens direct in 3D op te nemen, tot in de kleinste details. Zo ontstaat een digitaal persoon, nauwelijks te onderscheiden van een mens van vlees en bloed. Een geloofwaardig digitaal persoon dat vertrouwen wekt bij het grote publiek. 4DR Studios is een van de weinige Volumetric Video-studio’s ter wereld (en de enige in de Benelux) die deze vooruitstrevende technologie in huis heeft. Ze maken gebruik van de baanbrekende 3D-techniek HOLOSYS van het Franse 4DViews waarmee elk menselijk detail digitaal nagebootst wordt. Studio Wildvreemd, 360 Verbeelding en Dutch Rose media leveren op hun beurt de essentiële camera-, film- en technische expertise.

Zonder financiële drempel en met de focus op het creëren van grensverleggende, spraakmakende projecten die deze nieuwe realiteit van alle kanten onderzoeken. Met als doel de beste methodiek te ontdekken en tegelijkertijd het beste raamwerk te ontwikkelen voor toekomstige producties met nationale en internationale impact. Samen gaan we op ontdekkingsreis naar de beste methodes om onze realiteit te verrijken met digitale personen.

Achter de schermen bij 4DR Studios

Virtual en Augmented Reality zijn hot, maar het aanbod van materiaal dat met deze technieken kan worden bekeken, bepaalt het succes. Speciaal daarvoor ontwikkelde camerasystemen maken 360-graden video's mogelijk, maar om objecten of mensen vanuit alle hoeken te zien, moeten ze gedigitaliseerd worden. 4DR Studios in Eindhoven, is de eerste opnamestudio in Nederland die dit mogelijk maakt.

De toekomst van technologie: nieuwe mogelijkheden en uitdagingen

Chronosphere geeft creatieve makers en wetenschappers de kans om samen nieuwe technieken te ontdekken en een nieuwe, 3-dimensionale beeldtaal te creëren. Met volle creatieve vrijheid en de mogelijkheid om zich te profileren en inspiratie te bieden voor nieuwe toepassingen, zowel commercieel als maatschappelijk. Het project maakt Volumetric Video-technologie niet alleen fysiek, maar ook financieel toegankelijk. Door middelen, expertise en co-financiering aan te bieden, maar ook door kennis en producties te delen met makers, wetenschappers, bedrijfsleven en het publiek. Creatieve makers worden onderdeel van dit onderzoek en krijgen een dag de beschikking over de mobiele studio van 4DR Studios, compleet met alle middelen, mensen en expertise.

Terwijl de programmapartners zich bezighouden met het beantwoorden van onderzoeksvragen, kunnen de creatieven zich volledig concentreren op het eindresultaat van hun productie. Chronosphere zorgt voor de financiële kant van de dag in de studio, maar creatieven blijven verantwoordelijk voor de financiering van het overige deel van het project. Het project onderzoekt niet alleen hoe betrouwbare full-motion weergaves van digitale personen in 3D-omgevingen kunnen worden gemaakt met Volumetric Video, maar ook andere vragen over presence, storytelling, emoties en gedrag, productieproces, technische haalbaarheid en de toepassingsmogelijkheden van deze techniek.

Ik geloof in het creëren van betekenisvolle een-op-een relaties tussen fan en artiest. Het gaat in de muziek steeds meer om het totaal aan ervaringen. Nieuwe vormen van content zoals Volumetric Video, kunnen hieraan bijdragen.
Thijs Verhulst | Business Development Manager Benelux | Warner Music Benelux

Productieproces

Om Chronosphere-producties succesvol te maken, is een goede voorbereiding belangrijker dan ooit. Het project start altijd met een overleg tussen het productieteam en de partners, waarbij gedachtes en ideeën worden uitgewisseld en wordt er afgestemd wat en wie er gefilmd wordt en hoeveel personen er tegelijkertijd gefilmd worden. Regie, techniek en audio zijn drie belangrijke elementen die in de voorbereiding op elkaar moeten worden afgestemd om problemen tijdens de postproductie te voorkomen. Het script moet rekening houden met de manier waarop het eindresultaat zal worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld augmented of virtual reality, en of er gedanst, gezongen of gesproken zal worden.

Er zijn veel leermomenten geweest tijdens de productie van de Chronosphere projecten. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is om goed in te schatten hoeveel tijd er nodig is voor de verschillende fases van het experiment. Het proces om beelden van een volumetric film af te leveren, is namelijk ingrijpend. Dit komt door de tijd die het kost om deze beelden te renderen. Na het filmen worden de 2D beelden van één van de camera's bekeken en wordt bepaald welke shots gebruikt worden en in welke resolutie ze aangeleverd moeten worden.

Het team verwijdert eventuele ongewenste artefacten en voegt het juiste filter toe voordat de beelden worden verstuurd. Vervolgens gaan ze aan de slag om de beelden te verwerken tot de beleving die ze voor ogen hebben. De vragen over het productieproces worden tijdens het maken beantwoord, terwijl vragen over de immersieve beleving pas worden onderzocht als de beleving klaar is.

Bij elk Chronosphere project wordt veel aandacht besteed aan details om het best mogelijke resultaat te bereiken.

Chronosphere in bedrijf
Chronosphere in bedrijf

Chronosphere: een unieke 3D-proeftuin

Chronosphere biedt creatieve content makers, relevante onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven de kans om de mogelijkheden van volumetric video capturing te ontdekken, te verkennen en hun ideeën te realiseren. Poppodium Effenaar en 4DR Studios - met ondersteuning van Metropool Regio Eindhoven en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - hebben Chronosphere samen opgezet.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12