Ga direct naar: Hoofdinhoud

Effenaar tipt: Eurosonic Noorderslag

Door Roeline Machiels | 12 jan 2023
ESNS
Foto: Bart Heemskerk | ESNS Pers

Over een week barst Eurosonic Noorderslag los in de binnenstad van Groningen. Jaarlijks vindt het vierdaagse showcasefestival en haar muziekconferentie plaats op verschillende locaties in de stad. Iedere editie reizen duizenden artiesten, boekers, journalisten, cultuurmakers en muziekliefhebbers af naar Groningen om nieuw talent te spotten en zichzelf onder te dompelen in interessante seminars en workshops. Met zo'n 350 acts verspreid over diverse podia is het kiezen geblazen! Geen idee waar je moet beginnen? Programmeurs Gijs en Robert en marketeers Sandra, Renia, Koen, Nini en Lotte vertellen je welke artiesten je zeker even moet gaan checken.

Nini tipt: Meyy

WO 18 JAN | Palace, 20.30-21.10 U 

Voor mij springt de 21-jarige uit Brussel afkomstige Meyy er in alle opzichten bovenuit. De singer-songwriter en producer Charlotte Meyntjens brengt als MEYY een unieke progressieve pop sound, met een goed elektronisch randje en een hele fijne R&B feel. Daarnaast is ook haar esthetiek en stijl op zichzelf al iets om te bewonderen.

Meyy ESNS 2023
Foto: Michaël Smits

Afgelopen oktober stond ze op het festival Hit The City van Effenaar tijdens een avond die werd gecureerd door het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond gevestigd in Amsterdam. Ik baal echt enorm dat ik haar show toen heb gemist. Dus leer van mijn fout! 

Renia tipt: Heartworms

WO 18 JAN | Mutua Fides, 22.15-23.00 U

Leuk feitje: Jojo Orme, ofwel Heartworms, is niet alleen getekend door Dan Carey’s cult label Speedy Wunderground (The Lounge Society, Squid), maar woont ook bij hem om de hoek. Dan kom je van goeden huize. Als vrouw in een door mannen gedomineerde muziekwereld heeft Jojo in het verleden te vaak moeten inschikken, maar daar maakt ze met Heartworms een einde aan.

Heartworms ESNS 2023
Foto: Camille Alexander

Gekleed in een outfit die doordenkt is van een extreem donkere geschiedenis - een militair uniform - komt ze bijna angstaanjagend of spookachtig over. Net als haar muziek overigens, die geïnspireerd is door de donkere kant van jaren ’80 indie, het hypnotiserende geluid van een vroege Interpol of Kraftwerk en de power van P.J. Harvey. Debuutsingle ‘Consistent Dedication’ beweegt tussen een hese intensiteit en explosieve uitbarstingen van geschreeuw, en is geheel de moeite waard om te beluisteren. 

Robert tipt: Gurriers

DO 19 JAN | Blauwe Hemel, 19.45-20.30 U 

Ik zag hun overdonderend goede liveshow al op het festival Into The Great Wide Open. Deze mannen halen we graag eens naar het Stroomhuis voor een stevige avond. De uit Dublin afkomstige Gurriers geeft zijn eigen draai aan post-punk, noiserock en shoegaze, met als resultaat een rauw, scherp en provocatief geluid.

Gurriers ESNS 2023
Foto: Tori Gimblett

De vijfkoppige band greep de eerdere lockdown en hun verveling aan om het muzikale project op poten te zetten en materiaal te schrijven. Intussen hebben ze alweer drie thuisopnames uitgebracht. "Raw as a butchers cut, and just as fresh", schreef het dagblad The Irish Times.

Koen tipt: Thys (VISION x ESNS)

VR 20 JAN | Smoke, 02.15-03.15 U 

Thys is het soloproject van de Groningse dj, producer en componist Thijs de Vlieger; die eerder al grote successen behaalde als onderdeel van het veelgeprezen elektronische producerstrio NOISIΛ en hun platenlabel VISION. Thys produceert – net als met NOISIΛ – veelzijdige en genre overschrijdende tracks.

Thys ESNS 2023
Foto: Lex Vesseur

De veelzijdigheid van De Vlieger zie je ook terug in de verschillende projecten en uitdagingen die hij aangaat. Zo werkte hij enerzijds aan de soundtrack van de moderne dansvoorstelling ‘Sleeping Beauty Dreams’ en maakt hij anderzijds energieke UK Bass. Met twee decennia aan ervaring wordt de set van Thys er één om niet te missen. 

Lotte tipt: Francis of Delirium

VR 20 JAN | VERA, 20.45-21.30 U 

Waar zangeres Jana Bahrich gefascineerd is door 90’s grunge, wordt ze door de dertig jaar oudere Chris Hewett begeleid op drums. Het duo vormt een alliantie van twee generaties. Samen weten ze indierock op hun eigen manier op de kaart te zetten door folk met grunge te laten samensmelten. Jana’s kern is contact maken met haar luisteraar, en dat heeft ze perfect onder de knie.

Francis and Delerium
Foto: Pit Reding

Er zit een opzwepende energie in haar muziek die bij je binnenkomt alsof je op haar bedrand zit mee te luisteren. Het is dansbaar, maar ook melancholisch. Het voelt kwetsbaar, maar ook levendig. Verwacht krachtige ritmes, donderende riffs en intense teksten over onzekerheid, kwetsbaarheid en angst. Kortom: muziek waar de nieuwe generatie behoefte aan heeft in deze tijd. Een klankbord gebracht door een rebelse 20-jarige met een stem die doet denken aan Mitski en Phoebe Bridgers. Voor liefhebbers van Japanese Breakfast, Soccer Mommy, Car Seat Headrest & Sufjan Stevens 

Sandra tipt: REIN

VR 20 JAN | Simplon Up, 23.00-23.45 U

REIN is autodidact Joanna Reinikainen uit Stockholm, die in 2016 vanuit het niets verscheen met haar eerste EP. De artiest, zangeres, producer, songwriter en labeleigenaar verwierf een cultstatus met haar vroege singles 'I Don't Get Anything But Shit From You' en 'Missfit'.

REIN ESNS 2023
Foto: Beatrice Lundborg

Voor mij persoonlijk klinkt het alsof ze invloeden uit de jaren '80 electro punkscene mixt met techno en soms zelfs rockelementen. Denk aan Anne Clark meets Chicks on Speed op een concert van Nine Inch Nails, maar je kunt er eigenlijk geen label op plakken. Haar ruige stem gecombineerd met rauwe synth-melodieën en een punky attitude maakt Rein gewoon uniek.

Gijs tipt: Deki Alem

VR 20 JAN | Grand Theatre Main, 23.00-23.45 U

Ik ben groot liefhebber van grensverleggende hiphop en dit Zweedse duo doet exact dat. Slechts één nummer van Deki Alem luisteren is eigenlijk niet genoeg. Want de ene keer hoor je 80’s post-punk rap, dan weer drum ‘n’ bass, en daarna weer een soort gekke sadboi punk. Ik ben benieuwd welke aparte genres ze er in de toekomst nog bij gaan trekken.

Deki Alem ESNS 2023
Foto: Noah Agemo

Verder raad ik iedereen die naar Groningen gaat Albi X aan, deze heb ik helaas moeten missen op WOO HAH!. Daarnaast heb ik veel zin in de Nederlandse hiphop-talenten als Bnnyhunna (world class jazz-rap, maar dan zonder rap), Brunzyn (op Joost’s Albino Sport label), Mariposa (DIY latin drill, anyone?) en Siggy & D1ns, gewoon omdat ze tunes hebben.

Een extra speciale tip: Chagall

WO 18 JAN | Eurosonic Air, 20.25-21.10 U 

Effenaar's artist-in-residence Chagall heeft de eer om Eurosonic Air af te trappen. De Amsterdamse zangeres en producer werkte in en met Effenaar aan het verbeteren van haar immersieve liveshows. Chagall brengt door middel van sensortechnologie een unieke fusie van tech, muziek, visuele kunst en beweging.

Chagall ESNS 2023
Foto: Patrick Spruytenburg | Chagall at Effenaar

In haar muziek combineert ze soulvolle zang, oprechte harmonieën en lyriek met een elektronische productie. Chagall prikkelt je op emotioneel, sonisch en visueel niveau.

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12