10x iconische festivalmomenten op Nederlandse bodem
Door Roeline Machiels | 1 jul 2025
Het festivalseizoen is in volle gang! Tijdens deze muziek-overgoten weekenden laat de gevestigde orde zich gelden en breken nieuwe talenten de tent af om zich onsterfelijk te maken. Maar de festivalgeschiedenis wordt niet alleen op het podium geschreven, ook ernaast. Van een onvergetelijke sprong tot een man-made aardbeving, en van een sinaasappelschillengevecht tot onverwachte gastoptredens. Hier zijn tien iconische festivalmomenten van Nederlandse bodem uit een vat ontelbaar mooie herinneringen.
Eddie Vedders sprong naar legendarische status
Met het debuutalbum Ten heeft Pearl Jam al een ijzersterke binnenkomer, maar het zijn de intense liveshows waarmee de band zich pas echt in het vizier speelt. Op 5 maart 1992 buldert de grunge-formatie nog door een stijf uitverkochte Effenaar, en slechts drie maanden later staan ze op de bühne van Pinkpop waar ze zichzelf een legendarische status aanmeten. Voor de ogen van 60.000 bezoekers klimt frontman Vedder in de camerakraan en zet zich vanaf daar af voor een ongekende stagedive. Met deze absurde actie maakt hij Pearl Jam in één sprong onsterfelijk.
Publiek stampt zich op de Schaal van Richter bij Rage Against The Machine
In 1994 weten ze bij het KNMI in De Bilt niet wat ze zien. Op een gewone zomerdag nemen ze een wel heel plaatselijke aardbeving waar in Limburg. De oorzaak? Een zee van mensen die stampen op de hit Killing In The Name van Rage Against The Machine, die op dat moment Landgraaf onveilig maakt. "Fuck you, I won't do what you tell me!", buldert over het veld. Helaas is er van dit epische optreden geen beeldmateriaal, maar wel van het jaar daarvoor wanneer de Rage Against The Machine zijn debuut maakt op Pinkpop.
Het beroemde sinaasappelschillengevecht
Op festivals vliegen er veel dingen om je oren; bier, hoedjes, opblaasbare figuren. Maar in 1996 moet je je op Lowlands wapenen tegen sinaasappelschillen. Een tentje dat jus d'orange verkoopt heeft zijn afval niet helemaal goed weggewerkt, waardoor festivalgangers containers vol schillen in hun handen krijgen. En daar kan je maar één ding mee doen; gooien! Met deze vondst ontketent er zich een gigantisch sinaasappelschillengevecht dat te boek gaat als een van de memorabele Lowlands-momenten.
Modderglijden tijdens Arctic Monkeys
Het mag dan wel zomer zijn, maar in Nederland blijft het altijd gokken met het weer. In 2006 valt er genoeg regen om van Lowlands een grote modderpoel te maken. En terwijl de dan nog jonge honden van Arctic Monkeys de Alpha platspelen met hun debuutplaat, begint buiten de tent een nieuwe vorm van entertainment die veel bekijks trekt: modderglijden. Vanaf een helling duiken festivalgangers in de modder om naar beneden te schuiven. Deze middag niet alleen Mardy Bum, maar ook muddy bum.
Prince verrast publiek als special guest
In 2011 sloot Prince maar liefst drie avonden het festival North Sea Jazz af als heuse Koning van de Nacht, waar hij iedere dag op een andere setlist trakteerde tot in de vroege uurtjes. Een nacht vol hits, jams en creatieve versies. Alsof dat nog niet iconisch genoeg was, stapt hij in 2013 opnieuw het podium van North Sea Jazz op. Ditmaal onaangekondigd. Tijdens de show van Lary Graham speelt de megaster en Purple Highness zomaar even een nummertje mee. Alleen door het shockeffect al legendarisch.
De Staat opent met fanfare de eerste editie van Down The Rabbit Hole
in 2014 wordt het festivallandschap van Nederland uitgebreid met het gloednieuwe driedaagse feestje Down The Rabbit Hole. Het festival in de groene heuvels opent haar eerste editie met een heuse optocht, geleid door niemand minder dan Nijmeegse rockband De Staat. Samen met Drumfanfare Michaël leidt de band de festivalgangers naar het festivalterrein en het begin van een onvergetelijk weekend. Een waardige aftrap, en startschot voor nog vele jaren aan toffe momenten.
Een gouden vangst voor John Coffey-frontman
Wie kent het filmpje niet! Het is als Thor en zijn hamer, maar dan met bier. In 2015 speelt John Coffey Pinkpop de grond in en breekt frontman David de wetten van de natuur. Terwijl hij op de handen van het publiek staat, vangt hij een biertje – dat vanaf meters afstand wordt toegeworpen – en drinkt deze op. Het moment ging wereldwijd viraal, en zwerft nog altijd van app-groep naar app-groep als het tijd is voor een pilsje.
Kraftwerk sluit af met audiovisueel spektakel
In 2019 gaat Best Kept Secret voor Kraftwerk als headliner. De Duitse groep sluit de tweede dag af, maar niet zomaar. De heren hebben maar liefst 25.000 3D-brillen mee, en voegen daarmee een extra dimensie toe aan hun optreden. Satellieten, abstracte figuren; met 3D-projecties vuren ze van alles op het publiek af. En natuurlijk ook hun hits.
Ed Sheeran heeft geen zin om backstage te wachten
Exact tien jaar na zijn Pinkpop-debuut keert singer-songwriter Ed Sheeran terug naar Landgraaf om op zondag het festival af te sluiten als headliner. Maar zin om in zijn hotelkamer of backstage te wachten heeft de hitjesmaker niet. Hij kijkt wat rond op de line-up en besluit zich niet één maar twee keer bij een andere artiest te voegen. Zo speelt hij tijdens de set van Hozier mee met de track 'Work Song'. Maar eerder die dag gaat hij al een onverwachtere samenwerking aan. Ed Sheeran en Limp Bizkit trakteren het publiek op een verrassend duet met het nummer 'Behind Blue Eyes'.
Het eindspektakel met 600 drones, vuurwerk, 3D-video en licht
Het festival voor elektronische muziek staat al sinds jaar en dag bekend om haar sensationele en baanbrekende shows, maar in 2024 doet Mysteryland er nog een schepje bovenop. Op zondag wordt het festival afgesloten met een show als nooit tevoren. In een 10-minuten durende choreografie worden 600 drones, vuurwerk, 3D-video, licht, muziek en zang naadloos geïntegreerd. De 30 meter hoge stage wordt uitgebreid tot een 120 meter hoog licht- en technologie spektakel. Als dat geen knallende afsluiter is!
Tijdens de maak van het artikel doet een ander moment zich voor, dus zetten we er nog een bonusmoment bij.
De ontroerende terugkomst op het podium van Suzan & Freek
Iconisch is niet het fijnste woord ervoor, maar diep ontroerend en indrukwekkend is het wel. Op de vrijdag van Concert at SEA speelt dan tóch het duo Suzan & Freek. Op 27 mei heeft het geliefde stel naar buiten gebracht dat bij Freek Rikkerink uitgezaaide longkanker is geconstateerd. Hoewel ze eerst besluiten shows te cancelen, willen ze het festivalseizoen toch doen wat ze het liefste doen; samen muziek maken. Het optreden op Concert at SEA markeert de eerste show na het verdrietige nieuws, en eerste wederzien met al hun fans. 45.000 man geeft Suzan & Freek een warm ontvangst. De hits worden meegezongen en tranen vloeien zowel op het podium als in het publiek. Zoals ze zelf al schrijven op Instagram: "Het was zó intens. We hebben een stukje van onszelf teruggevonden."