Effenaar tijdens Glow


Effenaar tijdens Glow

Ook de Effenaar gloeit tijdens Glow

De Effenaar glowt ook tijdens het lichtste festival van de stad (12 t/m 19 november). Niet alleen hebben we weer een heerlijk GLOW-menu in ons Café-Restaurant (reserveren via: 040-2393657 of via de knop hier aan de zijkant), maar onderzoeken we samen met dj/producer Albert van Abbe, synth expert Sierra Romeo en heavy psych band RMFTM het meer interactief maken van hun muziek bij de Wannaplayground installatie. Daarnaast is de Effenaar zelf het canvas voor het Duitse kunstenaarsduo Hartung & Trenz. Zij transformeren de voorzijde in een gigantische lichtdoos waarop korte statements worden geprojecteerd. 

Idioms door Hartung & Trenz
Met muziek van Anton Zinkl

Het Duitse kunstenaarsduo Hartung & Trenz gebruikt het Effenaar-gebouw als uitgangspunt voor hun licht-tekst installatie en transformeert de voorzijde in een lichtdoos waarop wordt geschreven met korte zinnen. Deze korte zinnen lijken op zinnen van popliedjes, maar nodigt het publiek meteen uit tot dialoog. 
De typografische projectie van Hartung & Trenz zet de constructie van het kubusachtige gebouw centraal en laten de Effenaar stralen.

Light Diffraction, Luminale 2016, St. Katharinen Church, Frankfurt/Main

Wannaplay
Met muziek van Albert van Abbe, Sierra Romeo en RMFTM

Wannaplay is een “urban playground for adults” waarin licht, muziek, stad en publiek samenkomen. Het kunstwerk bestaat uit een interactieve installatie van 16 schommels met lichtgevende zitjes. Tijdens het schommelen ontstaat er een spannend, bewegend lichtspel waarbij iedere schommel fungeert als instrument. Tezamen vormen alle schommels een orkest.
Het geluidsontwerp van Mark Thur transformeert de beweging van iedere schommel in muziek, die speciaal voor GLOW door lokale componisten is gemaakt. Door de manier waarop je schommelt, heb je dus invloed op de compositie.

RMFTM: Onze eigen psychrockers, bekend van Eindhoven Psych Lab, creëren een industrieel muzieklandschap met drones.
Sierra Romeo is het alterego van Stefan Robbers (Acid Junkies). Hij heeft een modulaire synthesizer gemaakt welke beïnvloed kan worden door de beweging van de schommels. De schommelaar kan zo zijn eigen noise, beats en drones maken.
Albert van Abbe is de techno whizzkid van Eindhoven, bekend van zijn Drum-avonden in de Effenaar. Ook hier beïnvloed de manier van schommelen de intensiteit van zijn soundtrack, gebaseerd op Steve Reich's 'Violin Phase'.

De composities van Albert van Abbe, RMFTM en Sierra Romeo zijn doorlopend -en afgewisseld met werk van anderen- te beleven tijdens Glow. Als je zeker wilt zijn en niets van hun werk wil missen, moet je op deze momenten naar Wannaplayground wandelen:
Za 12 nov: Stefan Robbers/Sierra Romeo - Modular Swinger - première 18:00-22:00 
Zo 13 nov: Albert van Abbe - WP_001 en WP_003 - première 21:00-22:00
Ma 14 nov: RMFTM - Swaying into the Abyss - première 21:00-22:00
Di 15 nov: Stefan Robbers/Sierra Romeo - Modular Swinger - 18.00
Wo 16 nov: Albert van Abbe - WP_001 en WP_003 - 20:00-21:00
Do 17 nov: RMFTM - Swaying into the Abyss - 20:00-21:00
Vr 18 nov: Stefan Robbers/Sierra Romeo - Modular Swinger - 18.00 - 21:00
Za 19 nov: Albert van Abbe - WP_001 en WP_003 + RMFTM - Swaying into the Abyss 20:00-21:00

Wannaplay is onderdeel van Effenaar Poplab. De Effenaar onderzoekt in het Poplab de popmuziek beleving van de toekomst. Zie het als de moderne versie van de muzikale Natlab experimenten van Henk Badings, Tom Dissevelt  en Dick Raaijmakers in de jaren ’50. Wat betekenen nieuwe technologieën als VR en AR bijvoorbeeld voor de manier waarop wij in de toekomst onze muziek beleven? Hoe kan popmuziek interactiever worden? De Effenaar zoekt het uit.
In de Wannaplayground installatie onderzoekt Poppodium Effenaar samen met lokale artiesten Albert Van Abbe, Sierra Romeo en RMFTM wat er gebeurt als deze artiesten hun muziek en live optredens interactief maken. Hierdoor wordt de rol van de luisteraar actiever.

RMFTM - Rapture (official audio)
Rehearsing the 16 channel modular set for Glow 2016
Albert van Abbe - With Eyes Like Walls