Cross-linx Festival: Mark Lanegan en Squarepusher met het Metropole Orkest


ism Muziekgebouw


+ Bryce Dessner (us) + Pekka Kuusisto (fi) + Aufgang (fr) + Nadia Sirota (us) e.a.


Hét jaarlijkse festival voor indie-classical.

De mooiste line up ooit? Nou misschien wel, met de bevestiging van de Amerikaanse zanger Mark Lanegan en het Britse elektronica-fenomeen Squarepusher voor de veertiende editie van het indie-classical festival Cross-linx!

Download hier het tijdschema.

De bevestigde acts tot zover zijn:

Mark Lanegan Band                 
Squarepusher                                   
Metropole Orkest                                       
SWOD
Bryce Dessner                                       
Sebastian Plano                                       
JamesZoo Live
Binkbeats                                       
VanDryver & Pen
Pekka Kuusisto
Aufgang 
Nadia Sirota 
FC Jongbloed-Lunatree                           
Poppin On Bach
Maarten Vos 
 

Meer namen worden binnenkort bekendgemaakt, maar volgens Frank Veenstra, initiatiefnemer en programmeur van Cross-linx, is sprake van een van de sterkste line-ups ooit: ‘Mark Lanegan stond al lang op het verlanglijstje van Cross-linx en dirigent Jules Buckley van het Metropole Orkest gaat zijn muziek arrangeren. Dat een volstrekt authentieke artiest zoals Lanegan op dezelfde avond optreedt als Squarepusher, en dan ook allebei met het Metropole Orkest, is heel uitzonderlijk.’

Cross-linx: indie-classical en avant-garde popmuziek
Cross-linx legt in één gevarieerde avond onvermoede verbindingen (bloot) tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant-garde popscene. Cross-linx kijkt daarbij niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden; het festival presenteert het muzikale avontuur juist op onverwachte plekken binnen de concertzalen: backstage, in kleedkamers en zelfs liggend onder de concertvleugel.

Op eerdere edities van Cross-linx Festival passeerden Patrick Watson, Ólafur Arnalds, The National, Nico Muhly, Owen Pallett, Eels, Efterklang, The Ex, José González, My Brightest Diamond, Spinvis, Rhys Chatham, Lavinia Meijer en Yann Tierssen de revue. Zij werkten samen met klassieke gezelschappen zoals het Asko|Schönberg, de Holland Baroque Society en Amsterdam Sinfonietta. Dat laatste ensemble ontving in 2013 de Ovatie voor hun optredens met Patrick Watson.