Festival Stille Nacht: o.a. Eefje de Visser + Tim Knol


line-up: Eefje de Visser + Tim Knol (solo) + Adrian Crowley + Tangarine + Lucas Hamming + The Future's Dust + Benjamin Winter + Emanuel and the Fear + Dolly, I Beg Your Pardon


Festival Stille Nacht: o.a. Eefje de Visser + Tim Knol

De eerste Eindhovense editie van Stille Nacht brengt een mooie mix van singer-songwriter, folk en indiepop!

Festival Stille Nacht komt naar Eindhoven (15 dec), Lelystad (14 dec) en Volendam (13 dec) dit jaar. De donkere dagen en kou zijn niet meer vervelend, want wij zitten met z’n allen binnen en genieten van intieme shows en een gezellige (pre-)kerstsfeer. Vrees niet, wel zonder de kerstliedjes. Wat dan wel? Een exclusief solo-optreden van Tim Knol bijvoorbeeld. Of van Tangarine, de Simon & Garfunkel van Nederland en huisband van DWDD. Wacht, ook Eefje de Visser betovert de Effenaar met de engelachtige liedjes van haar doorbraakalbum ‘Het Is’. Zo kunnen we nog even doorgaan en dat doen we hieronder. Stille Nacht, nog nooit hoorde je zoveel fijne indie, singer-songwriters en rootsmuziek op één avond.






Tim Knol (solo)
Tim Knol hoeven we hoogstwaarschijnlijk niet aan je voor te stellen. De jonge singer-songwriter is pas begin 20 en alweer toe aan zijn derde album! De tijd vliegt lijkt het, en dat lijkt ook wel opgesloten te zitten in de titel van die derde, ‘Soldier On’. Tim zal met zijn briljante live band de clubs aandoen, maar vanavond hebben we iets heel anders voor je in petto, het is immers Stille Nacht. Knol komt namelijk solo naar Eindhoven en zingt zijn hits intiem, klein en alleen. Buitenkansje!

Tangarine
Een debuutalbum, huisband bij De Wereld Draait Door en ook nog het jaar afsluiten tijdens het Stille Nacht festival. Het moet niet gekker worden, want dan gaan deze folk twins de wereld nog veroveren met hun wonderschone songs. Gerijpt in huiskamers en dorscentra is het nu tijd voor Sander en Arnout om de liedjes van ‘Seek & Sigh’ aan een groter publiek te laten horen. Net zo mooi als Simon and Garfunkel;, maar dan zonder de ruzies en jaloezie.



Eefje de Visser
Kabbelend, maar dan wel in positieve zin. Zo zou je het net verschenen album ‘Het Is’, van Eefje de Visser, rustig mogen omschrijven. Zoals Eefje onlangs aangaf in een interview is haar tweede plaat een "best een break-up-plaat". Maar wel eentje die prachtig klink en je meeneemt op een persoonlijke reis. Een reis die begint in het zwarte gat na haar eerste album en de wederopstanding die volgde. Kabbelend, persoonlijk en heel er mooi. Het is niet voor niets dat het publiek dat haar zag op Into the Great Wide Open nog steeds napraat over haar optreden.


Adrian Crowley
‘I See the Birds Flying’ heet het zesde album van deze Ier. Zijn muziek is, zeker in uitgeklede vorm zoals vanavond, de ideale soundtrack voor het najaar. Donker, melancholisch, maar tegelijk warm en troostend. Muziek waardoor je zin krijgt om na te denken over het leven, te lachen met vrienden en ondertussen een lekker biertje te drinken in een warme Ierse pub, terwijl de winterse buien de ramen geselen. Ryan Adams zei over Crowley: ‘De beste singer-songwriter die niemand kent’. Zegt genoeg, nietwaar?


Lucas Hamming
Lucas Hamming groeide op met een dieet van Jeff Buckley, Arctic Monkeys en David Bowie. En dat hoor je goed. Deze jonge muzikant is niet bang om de melancholie uit te vergroten met grote gebaren, net zoals zijn helden. En dat zonder ook maar ergens ‘over the top’ te zijn. Luister maar eens naar ‘Green Eyed Man’, dan weet je exact wat we bedoelen. Dynamiek zoals je die nog maar zelden hoort in de moderne popmuziek. Bijzonder, gedurfd en meeslepend.


The Future’s Dust
Uit het niks komt deze Nederlandse band keihard binnen. Niet qua volume, maar wel qua impact, zoals onlangs op het Incubate festival in Tilburg. Hun debuut ep ‘Marrakech’ moet nog verschijnen, maar The Future’s Dust laat nu al een spoor van kippenvel achter. De band speelt je met hun trage indie langzaam in een aangename trance. Synths, galmende vocalen en sounds die James Blake en The XX al naar de hoogste regionen van de hitlijsten voerden. De ideale sound voor het einde van een festival als Stille Nacht dus!


Emanuel and the Fear
Deze band uit New York ging van een bezetting van 11 naar een bezetting van 6. Ze noemen zichzelf een rockband, maar zijn misschien iets te bescheiden, want er is veel meer aan de hand. Je kunt er nauwelijks een vinger op leggen, want deze band is behoorlijk schizofreen. Van 90’s folkrock, naar klassieke intermezzo’s, naar psychedelische escapades, naar orgelpartijen uit de 70’s. Op hun album ‘The Janus Mirror’ hoor je van alles voorbijkomen. Het houdt ons in ieder geval zoet tot vanavond.

Benjamin Winter

Met zo’n achternaam mag je natuurlijk niet ontbreken op de poster van Festival Stille Nacht. De folk noir van Benjamin Winter past daarnaast als een sleutel in het bijbehorende slot. Zijn levensverhaal is er een voor in zijn eigen liedjes. De toekomst van deze laatbloeier uit San Francisco lag namelijk eigenlijk bij American football. Totdat een zware blessure hem de richting van de muziek op stuurde. Niet lang daarna vertrok Winter naar Amsterdam en bracht hij zijn prachtige album ‘Amber Alley and After' uit.

Dolly, I Beg your Pardon
Dit charmante damestrio deelt een grote liefde voor Amerikaanse akoestische muziek als bluegrass en country. Met gitaar, mandoline en contrabas vallen zij vooral op door hun sprankelende meerstemmigheid. Liedjes van o.a. Gillian Welch, Ricky-Lee Jones en de Dixie Chicks worden afgewisseld met eigen nummers. En er komt vast ook een liedje van Dolly zelf voorbij?

Tijdschema:

GROOT PODIUM
19:30-20:00 Tangarine
20:30-21:15 Tim Knol
21:45-22:30 Eefje de Visser
22:45-23:30 The Future’s Dust

KLEIN PODIUM
19:00-19:30 Lucas Hamming
20:00-20:30 Adrian Crowley
21:15-21:45 Dolly, I Beg Your Pardon

HUISKAMER I
19:30-19:45 Benjamin Winter
21:15-21:30 Tangarine
22:00-22:15 Emanuel & The Fear

HUISKAMER II
19:30-19:45 Emanuel & The Fear
21:15-21:30 Adrian Crowley
22:00-22:15 Benjamin Winter

Klik hieronder voor de andere twee data van Stille Nacht:

Stille Nacht PX Volendam | 13 dec
Stille Nacht Undeground Leleystad | 14 dec