Uitverkocht

Naked Song Festival


Naked Song Festival is een productie van Muziekgebouw Eindhoven i.s.m. Ad van Meurs presenteert..., de Effenaar & De Grote Prijs van Nederland


Jonathan Jeremiah (UK) + Xavier Rudd (AUS) + Patrick Wolf (UK) + Ron Sexsmith (CAN) + Ken Stringfellow & Guests + Mister and Mississippi (NL) + Linnea Olsson (SE) + Meschiya Lake (US) + Twin Forks (US) + Broken Twin (DM) + Dylan Sneed (US) e.a.


Naked Song Festival

Het neusje van de zalm op het gebied van singer-songwriters, nationaal en internationaal.

Naked Song Festival biedt jaarlijks het neusje van de zalm op het gebied van singer-songwriters, nationaal en internationaal. Naked Song is een middag en avond lang ongebreidelde americana, doorleefde blues, rootsy folk en andere akoestische parels. Er is vaak niet meer nodig dan een gitaar, een stem, een spotlight. Naakt, puur, rauw, ontdaan van alle overbodigheden. Naked Song Festival brengt de muziek terug tot haar puurste vorm…

Naked Song festival telt zes podia, van de Rabobank Grote Zaal tot aan het intieme podium in café Meneer Frits, inclusief Effenaar stage in de 2e foyer en het dakterras bij goed weer. 3voor12/Eindhoven zal ook dit jaar weer aanwezig zijn om online live verslag uit te brengen.


Jonathan Jeremiah (UK)
Jonathan Jeremiah is terug! Tijdens het Naked Song Festival 2009 speelde hij de zaal muisstil. In 2011 gaf Jeremiah een fenomenaal concert met het Metropole Orkest tijdens het North Sea Jazz Festival. Dit resulteerde in een groot Nederlands succes rond zijn debuutalbum ‘A Solitary Man’ en de kans om het album ‘Gold Dust’ met het Metropole Orkest op te nemen. Jeremiah speelde onder andere op Pinkpop, Crossing Border en stond afgelopen maart in de Effenaar. Soulvolle, warme, optimistisch gestemde liedjes maken van de Britse singer-songwriter een echte must-see.

Xavier Rudd (AUS)
Xavier Rudd verbluft het publiek met zijn zang en een imponerend scala aan instrumenten zoals de didgeridoo en djembe. Z'n muziek doet denken aan types als Ben Harper, G. Love en Jack Johnson, waarmee hij een grote passie voor het surfen deelt. De Australische singer-songwriter bracht meerdere albums uit, zijn laatste album ‘Spirit Bird’ verscheen in juni 2012. Na Rudds optreden in de Effenaar schreef 3voor12 Eindhoven: ‘Als er enkel en alleen wordt geluisterd naar de kwaliteit die Rudd op het podium laat horen, is haast niet anders te concluderen dan dat deze bijzondere singer-songwriter van grote klasse is. Met hits als ‘Follow The Sun’ en ‘Let Me Be’ heeft hij goud in handen’.

Patrick Wolf (UK)
Patrick Wolf bezorgt de luisteraars kippenvel met zijn muziek met viool, piano en elektronica in de hoofdrol. Met zijn akoestische optredens en een stem die doet denken aan Antony Hegarty en Rufus Wainwright neemt hij je terug naar de basis van de folktronica. Zo nam hij in de studio van Peter Gabriel zestien liedjes uit zijn 10-jarige carrière opnieuw op in een akoestische setting en zette deze op zijn laatste album ‘Sundark and Riverlight’.

 

Ron Sexsmith (CAN)
Ron Sexsmith zou gezien zijn staat van dienst eigenlijk geen introductie behoeven. Toch doet de naam nog maar bij weinigen een belletje rinkelen. Sexsmith laat in 1985 al voor het eerst van zich horen en het begin dit jaar verschenen album ‘Forever Endeavor’ is zijn laatste wapenfeit. Loftuitingen van Elvis Costello en Paul McCartney ten spijt, moet de Canadees nog steeds door velen ontdekt worden.
 Ken Stringfellow & Guests
Misschien wel één van de meest hardwerkende muzikanten uit de recente Amerikaanse popgeschiedenis. Stringfellow kennen we vooral als frontman van de powerpopband Posies, en als bandlid van R.E.M en Big Star. Afgelopen herfst verscheen ‘Danzig in the Moonlight’, zijn eerste soloalbum sinds acht jaar. Hij nam de plaat op met ‘the A-list of the Dutch music scene’, onder wie drummer Joost Kroon (New Cool Collective), toetsenist Pim Kops (De Dijk) en gitarist JB Meijers (De Dijk). We horen een verzameling stijlen van powerpop tot ingetogen countrypop, met hier en daar een fluit, accordeon en mondharmonica en invloeden van George Harrison en John Lennon. Tijdens Naked Song brengen Stringfellow & Guests deze krachtige luisterliedjes live.

Mister and Mississippi (NL)
De leden van de Nederlandse folkband Mister and Mississippi leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie tijdens een schoolopdracht. De klik was zo goed dat Samgar Lemuël Jacobs, Maxime Barlag, Tom Broshuisen en Danny van Tiggele besloten om als band verder te gaan. Wat goed is komt snel, dus wonnen ze al de Popprijs Amsterdam en stonden ze (nog voor hun cd uit was) in het voorprogramma van Blaudzun en Patrick Watson. Verwacht hypnotiserende indiefolk in de stijl van Bon Iver, Sigur Rós en Fleet Foxes


Meschiya Lake (US)

De in New Orleans gevestigde Meschiya Lake geeft, na talloze bandjes en vele tours, in 2009 The Little Big Horns Band vorm. Met dit collectief reist ze stad en land af, en het verdiende geld wordt geïnvesteerd in de productie van het album ‘Lucky Devil’. Een plaat die het klassieke New Orleans ademt. Met haar Little Big Horns Band brengt ze een zwoele mix van old-school Blues en Jazz. De volgetatoeëerde zangeres zal met haar authentieke sound ook het Naked Song publiek van de magie van Crescent City gaan overtuigen.


Twin Forks (USA)
Twin Forks wordt begin dit jaar opgericht als Twin Falls. Wanneer echter blijkt dat deze bandnaam al door drie andere groepen geclaimd is besluit de band rondom frontman Chris Carrabba verder te gaan als Twin Forks. Carrabba heeft in thuisland de Verenigde Staten met zijn band Dashboard Confessial reeds een flinke fanbase opgebouwd. Met Twin Forks gaat de zanger een geheel andere kant op. Waar bij Dashboard Confessial nog de nodige emo en punkinvloeden te horen zijn, heeft bij Twin Forks de folk-kant de overhand gekregen. Samen met de rauwe stem van Carrabba vormt dit een onweerstaanbare combinatie die de band onder meer een plek op de Main Stage van Rock Werchter oplevert. Voordat dat zover is kun je ze nog zien spelen in de intieme omgeving van Naked Song! 

Alex Vargas (UK)
Als zoon van een Zuid-Amerikaanse vader en Britse moeder wordt Alex Vargas geboren in Denemarken. Op zijn zeventiende besluit hij zijn droom als muzikant na te jagen en naar Londen te verhuizen. Hij vormt de band Vagabond en speelt hiermee onder meer op Glastonburry en T in the Park. In 2010 zet hij een punt achter de band om zichzelf te herontdekken als muzikant. Op Naked Song is de jongeling, die door The Guardian al vergeleken wordt met Steve Winwood en Robert Palmer, solo te bewonderen. 
Andi Almqvist
De Zweedse singer-songwriter Andi Almqvist reist al vele jaren als een moderne troubadour door Europa. Onlangs verscheen zijn vierde solo album 'Warsaw Holiday'. De teksten van de Zweed verhalen over de donkere kant van het leven. In combinatie met de intense muziek bekruipt je soms een wat onheilspellend, onrustig gevoel. Denk aan Tom Waits' 'Closing Time'. Altcountry omschreef het als volgt: "Geen rauwe bluesrasp en geen deltablues-gitaren bij Almqvist, nee, duistere ballads in een schitterend vormgegeven kader van viool, cello, accordeon, mellotron en theremin."

Broken Twin
Met lofuitingen van Pitchfork, Rolling Stone en NME op zak – laatstgenoemde noemde haar “The most arrestingly beautiful songwriter we’ve heard in aeons" – komt Dane Majke Voss Romme, beter bekend als Broken Twin naar Naked Song. De pas 24-jarige Deense gooide hoge ogen op Eurosonic eerder dit jaar en onlangs kwam haar eerste EP ‘Hold On To Nothing’ uit. Met haar charmante, wat schuchtere uitstraling weet ze vanaf de eerste noten te boeien. Lieflijke pianoklanken worden afgewisseld met intense vioolpartijen maar ten alle tijde is haar stem het boeiendste instrument in haar rijke arsenaal.
Linnea Olsson (SE) De zoveelste getalenteerde muzikant uit de band van Ane Brun. De Zweedse celliste en zangeres tourde in 2012 met Peter Gabriel door Canada en de VS, stond op Lowlands en speelde op Eurosonic 2013. Op haar debuutalbum ‘Ah’ hoor je veel cello en zang, hier en daar aangevuld met bass, gitaar en drums. Denk aan Ane Brun, Feist en Joanna Newsom en je krijgt een goed beeld van Linnea Olsson.
Lake Forest (CAN)
Lake Forest is het solo project van de Canadees Will Whitwham die als bandlid van The Wilderness of Manitoba reeds furore maakte in zijn thuisland. Tussen het toeren door schrijft Whitwham dagelijks een nieuw nummer met de winter als grootste inspiratiebron. Deze nummers besluit hij vervolgens gelukkig niet voor zichzelf te houden, wat leidt tot het uitbrengen van het album ‘Silver Skies’ in 2012.  Het resultaat? Een melancholisch, winters album, dat het perfecte Canadese antwoord vormt op Bon Iver’s ‘For Emma, Forever Ago’. 
Jeffrey Foucault (US)
Warme, intrigerende en uitdagende rootsmuziek, dat brengt deze singer-songwriter uit Wisconsin. Zijn grote inspirator is Townes van Zandt, Amerikaanse blues loopt dan ook als een rode draad door zijn werk. Dat werk bestaat uit een cd met werk van John Prine, een murderballad met Mark Erelli, de ‘Cold Satellite’ waar hij gedichten van Lisa Olstein op muziek zet en het in 2011 uitgebrachte album ‘Horse Latitudes’. Voor fans van Townes Van Zandt, Greg Brown en Kelly Joe Phelps is Jeffrey Foucault een aanrader!


Dylan Sneed (US)
In het voorjaar van 2010 nam Dylan Sneed met een paar vrienden in een honderd jaar oude boerderij een nieuw pareltje onder de americana albums op: Texodus. Geschreven in een stijl die het beste van Guys Clarks country en folk verenigt met de North Carolina sound van Malcolm Holcombe. Dylan Sneed brengt zijn uitermate slim en muzikaal vervaardigde liedjes met een ‘sta stil of ik schiet’-mentaliteit waar je als luisteraar niet omheen kunt.Easy Riders van de Peel (NL)
Ad van Meurs is met zijn Easy Riders van de Peel toer in volle gang en trekt overal een enthousiast publiek. Onder meer accordeoniste Sophie Cavez maakt deel uit van het ensemble dat ook het Naked Song festival aan zal doen. Van Meurs zelf heeft met The Watchman al laten zien over heel veel klasse te beschikken en ook met de Easy Riders van de Peel zal hij tonen dat zijn muzikaliteit nog steeds uniek is in het Eindhovense muzieklandschap.

 

De Broeders van het Zuiden (NL)
De Broeders van het Zuiden treden op Naked Song aan als viertal. André van den Boogaart, Ruud van den Boogaard, Mathijs Leeuwis en Jeroen Kant zullen het dakterras afsluiten met een ‘in the round’. Eerdere optredens in onder meer de Blue Border Folk Club konden al op lovende kritieken rekenen. Van zeer dichtbij zul je op Naked Song door de Brabantse mannen overtuigd worden van het feit dat wat goed is, echt niet altijd van ver hoeft te komen.

Theo Sieben (NL)
Theo Sieben speelde onder andere met de Raggende Manne, Corrie van Binsbergen en JW Roy. Hij is gitarist in Paulusma, en speelt naast gitaar ook banjo en mandoline bij onder anderen Mathijs Leeuwis. Met 'Until Grass' uit 2011 liet Theo voor het eerst solo van zich horen. In december zag een fraai tweede album het licht, getiteld ‘Invite to Dance', kaler maar ook toegankelijker dan zijn voorganger. Volgens Alt-country ‘een van de beste americana-cd's die dit jaar is uitgekomen.'

Rogier Pelgrim (NL)
Eersteprijswinnaar Grote Prijs van Nederland. Rogier Pelgrim is een geboren performer die zijn liedjes brengt met overgave en overtuiging. Gewapend met een gitaar, zijn stem en zijn persoonlijke teksten brengt hij melancholieke en tegelijkertijd pakkende popliedjes, geïnspireerd door artiesten als Jeff Buckley, Glen Hansard, Damien Rice en Johnny Cash. Rogier trad de afgelopen drie jaar op op festivals en in zalen, theaters, cafés en huiskamers. Hij stond ook in het voorprogramma van Blaudzun.