Comedy Night: Comedytrain met Jan Jaap van der Wal + Daniël Arends


Iedere tweede zaterdag van de maand: comedy in de Effenaar.

Jan Jaap van der Wal (1979) komt na zijn eindexamen vanuit het verre Friesland naar Amsterdam gezeild. Hij is dan zeventien en wordt meteen het jongste lid ooit van Comedytrain. Een gimmick die hij exact tien jaar later nog eens dunnetjes over doet door de jongste eindejaarsconferencier ooit te worden.

Een man met visie, zult u zeggen, en dat is maar goed ook want sinds 2006 heeft hij als artistiek leider van Comedytrain de weinig benijdenswaardige taak dat stelletje door egocentrisme en ijdelheid gedreven grapjurken in goede banen te leiden. Het gaat hem al even goed af als het schrijven van bevlogen theaterprogramma’s die elke zaal van schaterlach naar bezinning en weer terug voeren. Zés avondvullende soloshows tellen wij nu al – waaronder de alomgeprezen programma’s BSUR en Onderbewust. Het ware zonde mocht het einde in zicht zijn.

Moet Jan Jaap wel even opletten met al die andere nobele activiteiten ten dienste van dewelke hij zijn intergalactische talent stelt: teamcaptain in Dit was het nieuws, presentator van Spijkers met koppen, Room 101 en de populair wetenschappelijke talkshow De bovenkamer, en niet te vergeten: begenadigd Marco Borsato-basher. Maar gelukkig hoeven we ons daar geen zorgen over te maken, getuige de regelmaat waarmee hij nog steeds op het podium te vinden is, ter meerdere eer en glorie van uw lachspieren. Mooi hoor.

Daniël Arends (Jakarta, 1979) studeert af aan de Amsterdamse Kleinkunstakademie en meldt zich vervolgens in 2003 aan bij Comedytrain. Hij ontpopt zich tot één van de grote nieuwe talenten in Toomler, gewapend met een vlijmscherpe tong en een meesterlijke timing.

In 2006 toert hij in een dubbelprogramma met Jan Jaap van der Wal door het land, in 2007 is hij op televisie te zien in de serie Comedytrain Presenteert... bij de VARA en nog datzelfde jaar overtuigt hij pers en publiek met zijn eerste avondvullende theatershow Joko 79. En nog een dik jaar later komt hij alweer met een tweede show, Geen Excuses, die hem prompt een nominatie voor Neerlands Hoop oplevert, de prestigieuze prijs voor nieuw cabarettalent. Ook zijn huidige solovoorstelling, Blessuretijd, wordt genomineerd voor Neerlands Hoop en kan rekenen op lovende kritieken van zowel pers als publiek. Een blijvertje, kortom.

Behalve in het land met zijn soloshow en de Grote Jongenstour van Comedytrain, is Daniël gelukkig ook nog wekelijks in Toomler te zien, waar hij regelmatig nieuw materiaal uitprobeert voor zijn volgende show: De Zachte Heelmeester.

Stond eerder in