Bots trekt ten strijde!


filmpremière + concert


bots.jpg"Wat zullen we drinken, zeven dagen lang" zong Bots in de roemruchte jaren ’70. Deze Eindhovense band rond zanger en liedjesschrijver Hans Sanders werd op handen gedragen door de protestgeneratie van die jaren in Nederland, België en later ook in Duitsland.

Filmmaker Frank van Osch uit Den Bosch hoorde als jonge jongen de muziek van Bots uit de slaapkamer van zijn oudere broer schallen en werd gegrepen door het virus van linkse idealen en de strijd voor een betere wereld. Nu, een kleine 40 jaar later, fileert van Osch die idealen en de keerzijde daarvan in de documentaire Bots, trekt ten strijde!
 
Bots was een band met twee gezichten. Aan de ene kant nauwelijks verholen strijdkreten en oproepen tot activisme, zoals in 'Opstaan' en 'De Lange Weg' (Komt socialisten trekt ten strijde), aan de andere kant een collectief jonge muzikanten op tournee met trefwoorden als ongein, ruzie, macht en geld. In Bots, trekt ten strijde is die tweeslachtigheid niet alleen te zien in de karakters van de hoofdpersonages maar ook in de prachtige archiefbeelden die opgedoken zijn. Verhalen en anekdotes buitelen over elkaar heen. Van de hilarische carnavalskraker Frikadellen en optredens in het ‘foute’ Tros-programma Op Losse Groeven tot het enorme succes van de band in zowel het voormalige West- als Oost-Duitsland. De band trad bijvoorbeeld in West-Duitsland vele malen op voor honderdduizenden demonstranten. Bots werd zo de spreekbuis van een complete generatie. Door deze ongekende impact kwam Bots zelfs op de radar van de geheime dienst en de Oost-Duitse Stasi.
 

BotsDeze rumoerige jaren 70 en 80 contrasteren in de film met de soms moeizame pogingen om de band na het overlijden van frontman Sanders in 2007 nieuw leven in te blazen. 'Bots, trekt ten strijde!' is niet alleen een eerbetoon aan de band en de muzikale erfenis van Hans Sanders, het is
tegelijk een melancholische joyride door een verloren gewaande tijd van demonstraties en goedbedoelde idealen.

 

De film is gemaakt met steun van Omroep Brabant, Mediafonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Norma fonds, SNS REAAL fonds en de Provincie Noord-Brabant.