Extince + Fresku


+ Superjam! (Diggy Dex, Skiggy Rapz, DJ DNS & Max) + Shit is Bangin ft DNS & EZD


Extince + Fresku

Extince voor de vijfde maal master of ceremony in de Effenaar. Je weet toch!?

Eind vorig jaar verraste nederhopper Extince met de nieuwe track ‘Tis Nie Waar’. Nou is een nieuwe single van de man uit Breda op zich niet heel bijzonder. Maar wel als De Kasper van Kooten Band -vooruit, wij wisten ook niet van het bestaan af- een gruwelijk funky backing track verzorgt. Het is in ieder geval een veelbelovend voorproefje van het later dit jaar te verschijnen Extince album, dat de opvolger wordt van ‘Toch’ uit 2007.  

Als er iemand kan claimen dat hij de weg heeft geplaveid voor de huidige golf succesvolle Nederlandstalige rappers, dan is dat Extince wel. De scherpe, grappige, speels arrogante maar bovenal bijzonder taalvaardige mc is een pionier die sinds 1995 de favorieten-lijstjes van Nederlandstalige hiphop-fans domineert. Niet alleen ligt zijn muziek lekker in het oor, qua rijmtechniek en frisse woordspelingen staat de Prins Extince op eenzame hoogte. Dat wordt nog eens dubbel en dwars bevestigd door uitnodigingen van Fresku, Gers Pardoel en Rocks die allemaal willen samenwerken met de baas uit de Top Notch-stal. Ook bij de jonge garde heeft Extince dus meer dan genoeg credits.

Nummers als o.a. ‘Spraakwater’, ‘Viervoeters’ en ‘Kaal of Kammen’ staan gebeiteld in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Geen enkele Nederlandstalige rapper heeft nummers gemaakt die als klassiekers te boek staan onder kenners en daarnaast moeiteloos worden meegerapt door fans, van alle leeftijden, die verder weinig tot geen hiphop luisteren. Het wordt weer een heel vet feest in de Effenaar waar Extince voor de vijfde keer langskomt. Je weet toch?!

Speciale gast is vanavond de lokale held Fresku. Na de succesvolle release van zijn debut album in 2010 heeft de rapper zeker niet stil gezeten. Hij geeft workshops, treed op, en is alweer bezig met een nieuw album waarvan hij vanavond waarschijnlijk wel een voorproefje van zal geven. ‘Hiervoor heb ik een paar hele dope ideeën. Waar ik de laatste tijd veel tegenaan loop is de veelheid aan rollen die je in het leven eigenlijk hebt. Hoeveel maskers je eigenlijk op hebt. Ik ben een rapper, een vader, een moslim, een man, een creatieveling, een zakenman, een Nederlander, een Antilliaan. Het is me niet duidelijk of deze veelheid aan maskers nou juist orde of chaos creëert.’
Wanneer het album uit gaat komen durft Fresku niet te zeggen. ‘Sowieso wil graag meer dan twintig tracks op het album zetten. Voor iemand die zo perfectionistisch is als ik is dat een enorme opgave. Op dit moment heb ik misschien vijf, zes nummers die ik er sowieso op wil hebben. Ook heb ik het thema van het album nog niet helemaal uitgewerkt. Het gaat dus nog wel even duren. Maar heb geduld, het gaat een supergaaf album worden!’

 

Met de woorden: ‘We brengen het terug, die lekkere funk’ nemen zwaargewichten Diggy Dex, Skiggy Rapz, DJ kampioen DNS & Max je mee naar de party feel van de jaren 70. SuperJam is een explosieve live DJ / drummer show aangevuld met funky raps en gesneden scratches op een eigentijdse, funky hiphop manier. Diggy Dex scoorde in de zomer van 2009 een top 10 hit in zowel België als in Nederland met het nummer Slaap Lekker (Fantastig Toch), een samenwerking met de Vlaamse Eva de Roovere.

DJ’s DNS & EZD zijn (samen met DJ’s Dizz & Dejavu) de drijvende krachten achter Shit is Bangin’. Deze DJ’s putten inspiratie uit Hiphop, soul, funk, rock, reggae, jazz en alles wat daar tussenin ligt. De crew werkt met vier draaitafels waarmee ze een onafgebroken mix van party-rockende breaks en (obscure) hits op hun publiek loslaten, vergezeld door buitenaards scratchwerk. DJ DNS is één van de beste turntablists in Nederland. (Hij won diversen landelijke DJ-battles waaronder Turntablized & DMC).