Alamo Race Track + The Black Atlantic


+ Bird


Alamo Race Track + The Black Atlantic

Voor de liefhebbers van Fleet Foxes, Mumford & Sons en Bon Iver

‘Unicorn Loves Deer’ heet het onlangs verschenen derde album van Alamo Race Track, wederom uitgebracht door het kwaliteitslabel Excelsior. En wat een kwaliteit levert het Amsterdamse Alamo Race Track hiermee af! Het is alweer 5 jaar geleden dat de band diepe indruk maakte met Black Cat John Brown. Op wat klein succes in eigen land en groot succes in Frankrijk na, was het een paar jaar wat stil rondom Alamo. Maar Ralph Mulder en band is terug in vol folkornaat!

De sound van Alamo Race Track is in de loop der jaren eigenlijk alleen maar minder rocky en meer folky geworden. En dat werkt ontzettend goed op het meditieve ‘Unicorn Loves Deer’. Hun hypnotische en psychedelische nu-folk is uniek in Nederland. Onder de subtiele laagjes van zwoel tokkelende instrumenten schuilt altijd een prachtig liedje. Alamo Race Track is dan ook echt een band voor de liefhebbers van mystieke folkpop, en die krijgen er het hypnotiserende gevoel van de band Mercury Rev gratis bij.

Dat er in ons eigen kikkerlandje ook prachtige, intieme en akoestische folkpop a la Fleet Foxes of The Low Anthem wordt gemaakt, bewijst The Black Atlantic uit Groningen. Het gaat dan ook zeer goed met de band, en ze zijn met hoge regelmaat de hort op om hun liedjes vol pure schoonheid en confronterende intimiteit in het (verre) buitenland te vertolken.

De debuutplaat Reverence For Fallen Trees is overigens ook in het buitenland opgenomen. The Black Atlantic toog ervoor naar een blokhut in Saranac Lake, middenin de Amerikaanse Adirondack Mountains. De ingetogen, zeer sfeervolle liedjes op die plaat doen nergens vermoeden dat frontman en songschrijver Geert van der Velde een hardcore-verleden heeft (in de band Shai Hulud).

Zo’n blokhutverhaal doet uiteraard denken aan het verhaal van Bon Iver; bandleider Justin Vernon sloot zich, getergd door liefdesverdriet, maanden in z’n eentje op in een hut in Wisconsin. Behalve die overeenkomst begeeft The Black Atlantic zich ook muzikaal in hetzelfde nu-folk straatje als Bon Iver.

Dat de band ook live een hoog kippevel gehalte heeft bewijst onderstaand DWDD filmpje.

Maar in Eindhoven hebben we Bird onder leiding van zanger Bardt van der Dennen! Eind vorig jaar brachten zij hun derde album 'Arjenballet' uit. We willen je de reactie van weblog Subjectivisten daarop niet onthouden: "Het Eindhovense Bird is één van de allermooiste melancholische folkbands die Nederlands rijk is. En ik durf zelfs te beweren dat ze zelfs tot ver buiten de landgrenzen op het hoogste niveau mee kunnen draaien." Kom daarom dus op tijd en mis ze niet!