Big Star (featuring The Posies)


Jon Auer (Posies) + Ken Stringfellow (Posies) + Jody Stephens (Big Star) + JB Meijers (De Dijk) play the music of Big Star i.s.m. Muziekgebouw Eindhoven


Special guests o.a. Jelle Paulusma (ex-Daryll-Ann) + Jacco de Greeuw (ex-Johan)


De legendarische Amerikaanse band Big Star krijgt een onverwacht (tijdelijk) tweede leven door toedoen van The Posies en onze landgenoot JB Meijers .

Voor hen die niet zo goed op de hoogte zijn van de rockgeschiedenis: Big Star heeft de belofte van zijn naam in de jaren ’70 nooit commercieel waargemaakt. Maar, artistiek gezien des te meer. De drie platen die de powerpop band uit Memphis, onder aanvoering van de al even legendarische Alex Chilton (ooit zanger van The Boxtops) en Chris Bell maakte, gelden als onvervalste klassiekers voor fijnproevers. This Mortal Coil en Magnapop hadden hitjes met een Big Star-liedje en hun nummers werden gecovered door onder andere Beck, Elliott Smith, Primal Scream, Hole, Garbage, Afghan Whigs en Wilco. De band is daarnaast van grote invloed geweest op het geluid van REM, Teenage Fanclub en The Posies. Wellicht ben je een kijker van 'That Seventies Show' en ken je het  Big star nummer 'In the Street' dat de titelsong is.

Na de dood van bandleiders Bell (1978) en Chilton (2010), is drummer Jody Stephens het laatste overlevende originele bandlid. Vanaf eind jaren ‘90 hebben Jon Auer en Ken Stringfellow van de Effenaar-huisband band The Posies al eerder hun diensten verleend aan Big Star. Dat gaan ze nu weer doen. Samen met Stephens en nu ook JB Meijers vormen zij de nieuwe bezetting.

Hoe komt een Nederlander verzeild in zo’n beroemde band? JB Meijers – in het dagelijks leven jongste bediende in De Dijk en ook een gerespecteerd soloartiest – is al sinds zijn vijftiende jaar Big Star fan. Het verhaal begint bij zijn soloplaat. ‘Ik vroeg mijn goede vriend Ken Stringfellow van The Posies ‘n moppie mee te doen’, zegt JB. ‘Hij zei ja en nodigde mij in één moeite door uit om daags na onze sessie lekker mee te gaan naar een optreden van Big Star in Spanje, want daar speelt Ken samen met  Jon Auer ook in.’

‘Ik was allang blij met ‘n plaatsje op gastenlijst. Vragen ze me ook nog Big Star ‘n beetje te helpen met soundchecks en stemmen en dergelijke. Ik ontmoette daar mijn Big Star helden Alex Chilton en Jody Stephens en het klikte meteen.’ Later spreekt JB af met Stephens in de beroemde Ardent Studios in Memphis, waar laatstgenoemde studiomanager is, om samen te werken. Tijdens die sessies laat Stephens zijn waardering voor JB's soloalbum blijken en geeft aan graag met JB te spelen. Hij voegt daar veelbetekenend aan toe, dat na het overlijden van Alex er geen Big Star shows meer komen, en dat hij het incidentele toertje zal gaan missen. JB reageert daar op met een gedurfd voorstel: ‘Ik zeg in een vlaag van verstandsverbijstering dat "we" dan met Jon en Ken toch gewoon wat 'Big Star optredens' zouden kunnen doen.' Gelukkig neemt Jody JB's voorstel serieus en de rest is geschiedenis!