Naked Song Festival: o.a. Joan As Police Woman + Teitur + Fink + Villagers + Thomas Dybdahl


line-up: Joan As Police Woman + Fink + Villagers + Thomas Dybdahl + Teitur + Vetiver + Harry Manx + Frank Fairfield + The Bony King of Nowhere + The Chapin Sisters + I Am Oak + Danny Schmidt + Rachel Sermanni + Leddra Chapman+Tika


Op de line-up dit jaar onder meer Joan As Police Woman, Harry Manx, Frank Fairfield en I Am Oak.

Download het tijdschema hier.

Het Naked Song Festival biedt jaarlijks het neusje van de zalm op het gebied van singer-songwriters, nationaal en internationaal. Naked Song is een hele middag en avond lang niets anders dan de beste singer-songwriters van het moment op vijf verschillende podia. Puur, rauw en ontdaan van alle overbodigheden. Grote namen maar ook nieuwe ontdekkingen, van Americana tot Indie acts. Van solo artiesten, maar ook duo's, trio's en full bands. Naked Song festival telt 5 podia, van de grote Eindhoven Airport Zaal tot aan het intieme podium in café Meneer Frits.

Nieuw dit jaar is de Effenaar stage in de 2e foyer van Muziekgebouw Eindhoven tijdens het Naked Song Festival. Effenaar programmeur Tom Ketelaar zorgt hier voor een verrassende programmering.

 
Teitur (DK)
De Faroerse singer-songwriter Teitur is de eerste act die voor de 2e keer op Naked Song staat. En dat is natuurlijk niet voor niets! Naast Naked Song betoverde hij het Muziekgebouw eerder met z'n heldere, gracieuze stem in speciale projecten als Confessions (2009) en een samenwerking met Ane Brun (2008). Nu ligt er zijn gloednieuwe en 5e cd ' Let the dog drive home'  (Edel/V2). Een album in de beste singer-songwriter traditie: opnieuw tot de rand toe gevuld met sprankelende, tijdloze songs waar met een dikke stift een melancholische randje omheen werd getekend.

 

Thomas Dybdahl (N)
Singer-songwriter Thomas Dybdahl stond al jaren op de wishlist van de Naked Song-boekers en nu is het eindelijk zover! Met zijn zeskoppige begeleidingsband 'The Great October Sound' sluit hij vanavond het grote zaal programma af. Zijn album 'Songs' komt in april uit. Deze plaat is een compilatie van zijn 5 eerder verschenen albums die niet in Europa en Amerika uitkwamen. Ook wij kunnen nu dus genieten van deze 32-jarige Noorse held. En terecht, want wat zijn het mooie liedjes!


 

 

Vetiver (US)
Hokjesgewijs mogen we Andy Cabic en zijn Vetiver in de New Folk Scene plaatsen, whatever that means. Vetiver klinkt zo ongeveer als Nick Drake meets The Band meets Fleetwood Mac meets Devandra Banhart. Laatstgenoemde hielp Cabic en de zijnen al vaker op weg en Cabic maakt op z'n beurt weer deel uit van Banhart's begeleidingsband. Amper vijf dagen voor Naked Song ligt het nieuwe album van Vetiver in de cd-schappen. The Errant Charm' (V2) laat zich beluisteren als een soundtrack voor een mooie nazomermiddag. Een mix van een traag samengaan van akoestische gitaar en vintage keyboards en wazige gelaagde harmonieën die herinneringen oproept aan Fleetwood Mac ten tijde van Mirage uit 1982.

The Bony King of Nowhere (BE)
De met engelstem gezegende Vanparys is de drijvende kracht achter The Bony King of Nowhere. Zijn geluid wordt nogal eens vergeleken met Thom Yorke en Jeff Buckley. De band is net klaar met zijn tweede knappe wapenfeit: 'Eleonore' . De opvolger van het  bejubelde debuut 'Alas My Love' uit 2009. Eleonore is een erg sfeervol album met luisterliedjes waarin zang en gitaar de dienst uitmaken. Denk M. Ward, vooral in 'The Garden', denk Sufjan Stevens. Vanparys is nog maar 24, maar zo klinkt hij hier niet. The Bony King of Nowhere maakt volwassen retromuziek die druipt van mijmeringen, heimwee en sepia-tinten.

Danny Schmidt (US)
Een paar jaar geleden was Danny Schimdt de Ad van Meurs ontdekking van het jaar: met psychologisch inzicht, schitterend en subtiel gitaarspel, en met een stem die je 'kluistert aan de buis'.  Momenteel is Danny in Texas en Oklahoma  'the man'. Met een schrijftalent als dat van een Leonard Cohen kruipt Danny met zijn bijna bijbels aandoende vertellingen onder de huid van iedere toeschouwer. Danny Schmidt, die in zijn jonge leven al diverse tegenslagen heeft overwonnen, toont de wereld op intense wijze in een positief betoverend licht:  'Naked Song' op zijn best.

Fink (UK)
Een singer-songwriter op Ninja Tune, een electronica-label? Jazeker, dat is Fin Greenall alias Fink. Minder vreemd als je je bedenkt dat hij al een hele tijd bezig was als dj en producer. Als je goed luistert, is dat ook terug te horen in de muziek die hij nu maakt: groovy, soulvolle luisterliedjes met knap, ritmisch gitaarspel. Fink bezit de intimiteit van José González of Ben Howard en de soul van iemand als Ray Lamontagne. We zien reikhalzend uit naar z'n nieuwe cd die binnenkort uitkomt en nog meer uiteraard... naar zijn set op Naked Song.


Joan as Police Woman (US)
Joan Wasser is een markante vrouw. Ze was de vriendin van Jeff Buckley toen hij overleed, ze speelde in de band van Antony & The Johnsons én ze stond dit jaar op het podium met Lou Reed en Elvis Costello. In het verleden werkte Wasser met grootheden als Damon Albarn, Rufus Wainwright en David Sylvian en leverde ze met 'To Survive' en 'Real Life' 2 juweel-cd's af. Met het nieuwe 'The Deep Field' sluit ze moeiteloos aan op haar oudere werk, dat opvalt door een iets rijkere instrumentatie.I Am Oak (NL)
Traditionele folkmuziek gaat natuurlijk way back. Folk is inmiddels aan zijn tweede, derde of misschien zelfs vierde jeugd begonnen dankzij Midlake, Iron & Wine en Sufjan Stevens. Maar ook in Nederland hebben we folk van wereldklasse. Met ‘On Claws’ maakte I Am Oak een folkparel die niet onderdoet voor die buitenlandse genregenoten. Koud een jaar na het verschijnen van dit debuut komt de folkband met een nieuw album: Oasem. Het verschijnt in mei en mag net als het eerste album beschouwd worden als een verkapte soloplaat van frontman Thijs Kuijken.. Soms verlegen, fluisterend haast, maar ook met grote overtuigingskracht.


Harry Manx (CA)
De Canadese zanger-gitarist is in Nederland en de rest van Europa nog altijd onontdekt. Maar daar komt na Naked Song verandering in. Manx, een rasperformer gezegend met een fraaie stem en dito gitaarstijl, emigreerde als kind van het Engelse eiland Man naar Canada en trekt daar heden ten dage steevast volle zalen. In de 90’s ging hij naar India om klassieke Indiase muziek te spelen, waarbij Vishwa Mohan Bhatt zijn grote inspirator was. Hij maakte zich daar het door Vishwa Mohan Bhatt uitgevonden unieke instrument eigen, de zogenaamde Mohan Veena: een twintigsnarige Indiase slide-gitaar. Manx wordt vaak vergeleken met zanger/gitaristen als Kelly Joe Phelps en Ry Cooder. George Harrison zou absoluut zijn grootste fan zijn geweest. Een unieke amalgaam van blues, folk, Amerikaanse roots en Indiaas.


The Chapin Sisters (US)
Abigail en Lily Chapin werden geboren in Brooklyn New York. Onder naam The Chapin Sister slingeren de zussen sinds 2004 hun muziek de wereld in. Maar je zou ze ook zo maar kunnen zijn tegengekomen als bandleden van She & Him. Amerikaanse roots muziek werd de dames met de paplepel in gegoten. Logisch als je bedenkt dat ze opgroeiden in een familie met een vader en grootvader als singer-songwriter en een jazz-drummer als oom. De Chapin Sisters verenigen ongerepte harmonieën en melodieën, waarin de oude Appalachian geest nog rondwaart, met de rafelrand van de indiepop, blues en psychedelische rock.


Frank Fairfield (US)
Werden we op de vorige editie nog door C.W. Stoneking op overtuigende wijze terug gebeamd naar de roaring twenties, deze keer heeft Naked Song de 23-jarige Californiër Frank Fairfield weten te strikken: alsof de tijd zo'n zeventig jaar heeft stil gestaan, zo klinkt zijn debuutalbum. Treurende hillbilly blues, vurige songs en murder ballads, allemaal met een enorme oprechtheid gebracht en ondersteund door niets meer dan viool of banjo. De songs die hij brengt zijn allemaal traditionals, maar Fairfields zuinige stijl klinkt authentiek genoeg om ze boven zichzelf te laten uitstijgen. Zijn nieuwe album heet 'Out on the Open West' met veel muziekale bijdragen van Franks eigen helden.

Villagers (IRL)
Villagers, de Ierse band rond singer-songwriter Conor J. O'Brien deed dit voorjaar voor het eerst ons land aan tijdens London Calling. Inmiddels is er 'Becoming A Jackal', hun veelzijdige debuutalbum en natuurlijke de meer dan geslaagde optredens op Lowlands en Haldernpop, die de band flink wat nieuwe fans hebben opgeleverd. Villagers maakt gelaagde melodieuze pop met een theatrale, arty inslag. Anders gezegd: in Nederland zou Villagers zoiets als Coparck kunnen hebben geheten, in Amerika Midlake en in Engeland Patrick Wolf. In goede Naked Song-traditie zal Conor O'Brien een akoestische set spelen waarbij een aantal bandleden aanschuift.


Robyn Ludwick (US)
Na een succesvol optreden op Blue Highways in 2009 werd het in Nederland helaas een tijdje stil rond Robyn Ludwick. Begin 2011 verraste ze ons opeens weer met een prachtige cd: Out Of These Blues. De perskritieken waren alom eensluidend positief.

Enkele quotes:
'Dat Robyn Ludwick tot veel in staat was wist ik al, maar het prachtige Out of These Blues overtreft eerlijk gezegd mijn stoutste verwachtingen" -Rootstime;
"Plaat van het jaar?' -Altcountry;
'Lang niet alles is zo intrigerend als deze ronduit fantastische nieuwe CD van Robyn Ludwick' -Johnny's Garden


Rachel Sermanni (UK)
Ze belandde in een jamsessie met de heren van Mumford and Sons tijdens het Loopallu festival en nog geen drie weken later zat ze in de studio samen met Ben Lovett, prominent bandlid van de Londense folkgroep. Met als resultaat het sferische 'My Friend Fire' dat te horen is op de eerste compilatie cd van Lovett's Communion label. Tom Waits, Nick Drake, Eva Cassidy en Dar Williams noemt Sermanni haar inspirators. Maar ook Schotse traditionals of de tijdloze poëzie van landgenoot Robert Burns. Je begrijpt, we zien uit naar het werk van deze 19-jarige talentvolle singer-songwriter, die begin dit jaar nog hoge ogen gooide op Eurosonic.

Spencer the Rover (BE)
De Leuvense Multi-instrumentalist Koen Reinders is het brein achter Spencer the Rover. Op 20 mei verschijnt in Nederland zijn nieuwste cd 'The accident'. Volgens OOR: "een huzarenstukje, ongemeen sterke liedjes, meesterlijk gearrangeerd, album helemaal af, wereldplaat." Need we say more? Nou ja: gewoon verplichte kost voor iedereen die houdt van eerlijke, aanstekelijke liedjes, Brian Wilson en The Beatles.
Oscar and the Wolf (BE)
Wie tijdens de vorige editie van Naked Song vooraan stond bij Isbells kan nu alvast Oscar and the Wolf onderstrepen. Oscar and the Wolf grossiert in breekbare schoonheid, herfsttinten en samenzang die de Fleet Foxes niet zouden misstaan. De band was nog nauwelijks te horen in Nederland. Je kunt er dus als één van de eersten bij zijn. Want luidde het gezegde niet: 'Wat goed is, komt snel?' In dit geval zeker!


Leddra Chapman (UK)
Toen Leddra Chapman 12 jaar was en haar vriendjes nog het liefst heel de dag buiten speelden of achter hun computer zaten, schreef zij haar eerste liedjes met behulp van haar gitaar. Ze leerde hoe je een demo maakt, hoe je toetsen speelt en hoe je tekst omzet in een prachtig liedje. Sindsdien kijkt Chapman niet meer achterom en is ze in rap tempo aan het uitgroeien tot één van de beste singer-songwriters van het moment. Luister vandaag zelf maar tijdens Naked Song.


Tika (NL)
Voor het project 'In a cabin with' gingen de frontmannen van Moss en El Pino & The Volunteers afgelopen januari naar Canada. Onder de naam Tika werkten Marien Dorleijn en David Pino daar aan een album. Het resultaat van die samenwerking laat nog even op zich wachten, maar Naked Song heeft in elk geval de live-primeur! Tika gaat full speed door waar Jose Gonzalez of Fleet Foxes het vooral sferisch houden. Of anders gezegd: daar waar Sam Beam (Iron & Wine) zijn baard laat afscheren en een dosis rock 'n roll in z'n donder gegoten krijgt.


Naked Song Festival is een productie van Muziekgebouw Eindhoven en in samenwerking met de Effenaar.