Ian Curtis Memorial met: John Cooper Clarke + Lindsay Reade + Mick Middles e.a.


in het kader van 40 jaar Effenaar


+ Wally van Middendorp (Minny Pops) + Carlos van Hijfte + Rik van Iersel + film: Control (Anton Corbijn)


Op zijn 31e sterfdag kijken we niet alleen terug op het bewogen leven van de zanger van Joy Division, maar ook op de tijdgeest van de vroege jaren '80.

Lindsay Reade was de mede oprichter van Factory Records, samen met haar toenmalige man Tony Wilson. Zij was betrokken bij de opkomst van Joy Divison en een persoonlijke vriendin van Ian Curtis. In 2006 schreef zij de definitieve Ian Curtis biografie "Torn Apart: The Life Of Ian Curtis". Lindsay zal voorlezen uit haar boek en geinterviewd worden door Mick Middles.

Mick Middles werkte als correspondent vanuit Manchester voor Sounds tijdens de 70's en 80's. Hij schreef 13 boeken over popmuziek waaronder biografien over New Order, Mark E Smith (The Fall), the Stone Roses, Factory Records en Manic Street Preachers.

John Cooper Clarke
John Cooper Clarke is een befaamde punk performance poet en heeft in die hoedanigheid opgetreden met o.a. Sex Pistols, The Fall, Joy Division, Buzzcocks, Siouxsie and the Banshees, Elvis Costello en New Order. Zijn gedicht "Evidently Chickentown" zie je hieronder aan het begin en het einde van de officiele video voor Joy Division's "Transmission". JCC zal een optreden van een uur verzorgen met zijn kenmerkende mix van poezie en stand-up comedy.

Wally van Middendorp speelde met zijn Minny Pops in het voorprogramma van Joy Division en  werkt(e) ondere andere bij Roadrunner, Sony en Pias. Wally zal over de inspirerende tijdgeest begin jaren '80 in gesprek gaan met onder andere Carlos van Hijfte, die destijds de befaamde bootleg maakte en later voor de Effenaar programmeerde, en kunstenaar Rik van Iersel, die toen de Effenaar posters maakte.

  Control is de film die Anton Corbijn maakte over het leven van Ian Curtis. Het is gebaseerd op het boek dat zijn weduwe Deborah Curtis schreef: "Touching From a Distance" uit 1996. Het gaat hoofdzakelijk over de opkomst en het succes van Joy Division, het turbulente huwelijksleven van Ian en Deborah, de persoonlijke problemen en de dood van Ian.