Uitverkocht

Cross-linx 11: o.a. The National + Efterklang (uitverkocht)


Line-up: The National + Efterklang + Owen Pallett + Sharon van Etten + Buke and gass + Benjamin Lanz + Basia Bulat + Minibios met: Jacqueline Hamelink + Bram Stadhouders + Music Mining met: Arnold Marinissen + Gaspar Claus + Peter Broderick + meer


Cross-linx 11: o.a. The National + Efterklang (uitverkocht)

Verrassing en avontuur: daar zorgt Cross-Linx voor. Al tien jaar verbindt het eigenzinnige festival muziekstijlen als indiepop, klassiek, folk, rock en avant-garde.

Download  hier het Cross-linx tijdschema.

Al tien jaar lang presenteert het eigenzinnige festival uitdagende en verrassende combinaties van avant-garde pop en hedendaagse klassieke muziek in de grote concertzalen van Nederland. Op het programma van het Cross-linx festival 2011 staan o.a. The National, Owen Pallett en Efterklang. Bryce Dessner (The National) is curator van Music Mining, het programmaonderdeel waar underground acts op onverwachte plekken in de concertzalen spelen.

The National
Wat goed is, heeft tijd nodig; zo blijkt. The National, oorspronkelijk uit Cincinnati, Ohio, nu actief vanuit New York City, had er zo’n tien jaar voor nodig voordat het grote publiek begon op te letten. De sprong van The National naar grotere bekendheid is er nu. Die heet ‘High Violet’; een album vol troost en compassie langs de piketpalen van deze keer ook The Cure en The Smiths. The National verenigt bovendien verschillende muzikale persoonlijkheden in één groep. Zo zijn de broers Dressner, beide gitarist in The National, regelmatig actief in projecten op het grensvlak van gecomponeerde hedendaagse klassieke muziek, installatiekunst en avant-garde pop.

Efterklang + Daniel Bjarnason & their messing orchestra
Het Deense Efterklang opent de avond met een sprookjesachtige mix van folk, indierock, elektronica en vleugjes Glass en Reich. Hun derde album Magic Chairs kwam in februari 2010 uit op platenlabel 4AD. Op Magic Chairs komen de blazers, de strijkers en de soundscapes veelvuldig voorbij en weet Efterklang de luisteraar op scherp te zetten met onverwachte wendingen, eruptief spel en een breed palet aan instrumenten.
In juni 2010 speelden ze samen met het Metropole Orkest tijdens het Hollland Festival en in opdracht van Cross-linx arrangeert Daniel Bjarnason (Bedroom Community) Efterklangs meest recente werken voor een blazersensemble. Efterklang was eerder al te zien op Into The Great Wide Open en Motel Mozaïque.

Owen Pallett
De Canadese componist, violist en zanger Owen Pallett viel op met zijn meest recente album Heartland. Eerder werkte hij onder de naam Final Fantasy en maakte indruk door zijn live-optredens, waarbij hij inventief gebruik maakt van een loop pedaal.

Sharon Van Etten
Singer-songwriter Sharon Van Etten bracht onlangs haar 2e album 'Epic' uit. Zij begeleidt zichzelf op harmonium en elektrische gitaar. Psychedelische folkrock wordt afgewisseld met aanstekelijke uptempo-songs en melancholische liedjes. Hoogtepunt is 'Love More', dat al werd gecoverd door niemand minder dan Justin Vernon (Bon Iver). Aaron Dessner van The National is groot fan van haar!

Buke and Gass
Het duo Buke and Gass werd vorig jaar door Aaron en Bryce Dessner ontdekt. Het tweetal bespeelt een eigen gemaakt soort Frankenstein instrumenten. Arone Dyer's 'buke' is een bewerkte bariton ukelele en Aron Sanchez's 'gass' een gemuteerde gitaar/bas, opgebouwd uit afval en schroot. Hun debuutalbum 'Riposte' en live optredens komen doeltreffend binnen: noem 't een post-punk-minimal-indie classical-rock banger. 

Basia Bulat
Basia Bulat was een ware openbaring tijdens Le Guess Who? 2009. Dat smaakte naar meer. En gelukkig is er ook meer: Bulat's tweede album 'Heart of my own' en dan nog eens 4 avonden solo in intieme setting tijdens Music Mining! De Canadese beschikt begeleidt zichzelf op autoharp (een soort citer met toetsen) en heeft een stem die zo'n warmte uitstraalt dat een mens er hartje winter voor naar Canada zou willen verhuizen. 


Music Mining
Een festival in een festival, zo zou je dit muziekavontuur kunnen beschrijven. Onder begeleiding van de Music Miners - te herkennen aan de gekleurde helmen - word je naar het optreden van jouw keuze gebracht. Meer namen voor Music Mining worden nog bekend gemaakt, maar hier alvast een lijstje:

Gaspar Claus is cellist en vanuit Parijs reist hij de hele wereld over om nieuwe muziek te ontdekken en zo zijn eigen geluidsuniversum te creëren. Hij gebruikt alle onderdelen van de cello om dat te bereiken: dus ook het hout, het metaal en de paardenharen…

Percussionist Arnold Marinissen zal je letterlijk overdonderen met zijn nieuwste slagwerkmuziek. Tijdens Music Mining brengt hij een nieuw stuk dat Australische componist Padma Newsome, lid van The Clogs en voormalig tourmuzikant van The National, speciaal voor Cross-linx componeerde.

Ook de gebroeders Dessner van The National verleggen de muzikale grenzen: zij improviseren met hun gitaren een zogeheten indie-classical set.

Peter Broderick beheerste al jong vele instrumenten. Hij speelde al met Laura Gibson, Efterklang en Horse Feathers, maar leverde ook nog eens een aantal fraaie minimal-klassieke albums af. Het gros van zijn werk is ingetogen, maar als Broderick zijn vingers over zijn gitaar laat razen en zelf in drie, vier lagen alle stemmen zingt wordt het pure magie.

DJ-duo Scott & Bryan Devendorf
Scott & Bryan Devendorf zijn respectievelijk de bassist en drummer van The National. Daarnaast vormen deze twee broers een vast DJ-koppel. Warm gespeeld na hun concert sluiten zij deze editie af met een set vol muzikale kruisbestuivingen.