Jónsi


Gepresenteerd door Muziekgebouw Eindhoven, Effenaar en STRP Festival


Timber Timbre


Pracht, praal, warm, koud, duister, opgewekt...Jónsi is van wereldformaat.

Jónsi was in 1994 één van de oprichters van Sigur Rós. Met deze band bracht hij vijf studioalbums uit. Zijn debuut ‘Go’ heeft gelijkenissen met het werk van de inmiddels immens populaire Ijslandse postrockband, zeker bij de wat langzamere, ongrijpbare nummers met prachtige strijkers en pianoarrangementen op dit voornamelijk uitbundig klinkende soloalbum.

Maar de contrasten met Sigur Rós zijn groter. Waar hun muziek dromerig, melancholisch en zwaarmoedig aanvoelt kiest Jónsi solo voor een uitbundig en optimistisch geluid. Vrolijke, betoverende en energieke nummers waarbij zijn typerende falsetstem niet langer enkel als instrument wordt gebruikt maar de leiding neemt met pakkende zanglijnen. Meer elektronica, onrustige beats en belletjes, speelse fluitjes en bijzondere blazersbijdragen van Nico Muhly.

Begin juni presenteerde Jónsi zijn album in Paradiso, wegens groot succes werd er al snel een extra show aan de tour toegevoegd. Voor de intense en magische liveshow met veel schermen en kleurrijk licht werkte Jónsi samen met het gerenommeerde theaterproductiebedrijf 59 Productions.

Lees  hier meer over de speciale Jónsi aftershow van Olafur Arnalds!