Uitverkocht

Laura Jansen (uitverkocht)


+ Dan Mangan


Plotseling was ze daar: Laura Jansen. Singer/songwriter, dochter van een Amerikaanse moeder en een Nederlandse vader en al 9 jaar woonachtig in de USA. Met haar innemende persoonlijkheid, kristalheldere stem en onverbloemde muzikaliteit veroverde ze vele muziekharten met haar vertolking van haar debuutsingle ‘Single Girls’ in het Tv-programma De Wereld Draait Door. ‘Single Girls’ was slechts een voorproefje van Laura’s eclectische debuutalbum Bells: een mix van bijzondere popliedjes en gevoelige pianosongs. “Dit album is mijn antwoord op de meisjespop van tegenwoordig. Dit is wie ik ben: soms voel ik me triest en donker, maar vaker nog ben ik overdonderd door de magie van de wereld,”  aldus Laura

Laura’s muzikale carrière begon met haar studie aan het Rotterdamse Conservatorium, die haar uiteindelijk deed belanden op het Berklee College of Music in Boston, waar ze de fijne kneepjes van songwriting en opnametechniek leerde.

Haar verhuizing naar de stad der engelen bleek een schot in de roos. Na lang aandringen trad ze toe tot het kringetje artiesten dat regelmatig optreedt in het Hotel Cafe, een zaal die vele succesvolle artiesten heeft voortgebracht, waaronder John Mayer, Katy Perry, Jason Mraz, Sara Bareilles en Joshua Radin. Met die laatste tourde Laura zes weken lang door de USA, trad zelfs op tijdens de bruiloft van Tv-ster Ellen DeGeneres en werd al snel beschouwd als het nieuwe veelbelovende talent uit de Hotel Cafe scene. “Ik heb het geluk deel uit te maken van een bloeiende gemeenschap van singer/songwriters die elkaar steunen. Het is te vergelijken met wat er in Greenwich Village gebeurde in de jaren zestig met folkartiesten als Bob Dylan en Joni Mitchell.

Met het schrijven van muziek voor filmstudio’s, tv-zenders en andere artiesten verdient ze al langer haar brood in LA, maar het schrijven van eigen materiaal was een langdurig proces voor Laura; haar liedjes zijn zeer persoonlijk en het kostte tijd ze aan de wereld te laten horen.

“Liedjes ontstaan vaak uit momenten van helse veranderingen. Dat zijn tijden waarin ik mijn toevlucht zoek tot mijn piano. Ik begin vaak met een stuk tekst of zing een melodie, die ik dan op een rare manier samenvoeg; daarom hebben mijn songs soms van die onverwachte tempowisselingen.”