Kunstbende


Kunstbende is dé wedstrijd voor jong, creatief talent in Nederland. Vandaag vindt de laatste uit een reeks van drie Brabantse voorrondes plaats in Eindhoven. Zo’n 180 jongeren uit regio Eindhoven bestormen dan de podia van de Effenaar.
In 86 eigengemaakte acts en kunstwerken laten de deelnemers zien waar zij voor gaan en staan. Het thema van Kunstbende 2009 is Macht. Kunstbende kent 8 categorieën namelijk. MUZIEK, DANS, DJ THEATER & PERFORMANCE, TAAL, EXPO, FILM & ANIMATIE en FASHION. Alle categorieën met uitzondering van Fashion komen aan bod tijdens de voorronde in Eindhoven.  

Programma
Om 14.00 uur is een knallende opening van Kunstbende Noord-Brabant 2009 met een optreden van 4shooo. Deze Brabantse dansgroep behaalde met Kunstbende in 2008 de 1ste prijs van Nederland. Ook wonnen zij in 2009 de Hip Hop Dance Award. Tot ongeveer 19:00 uur laten de nieuwe generatie dancing queens, kunstfreaks, talenknobbels en andere podiumbeesten zien wat macht voor hen betekent. Voor elke categorie is er een deskundige jury die bepaalt wie er naar de Brabantse regiofinale gaat op 17 mei in 013 Popcentrum in Tilburg. De juryleden beoordelen de deelnemers op originaliteit en kwaliteit. De prijsuitreiking van de voorronde in Eindhoven is rond 19:15 uur.  

Naast optredens van de deelnemers zijn er optredens van professionele kunstenmakers waaronder Jee Kast en Delinus. Jee Kast is een Belgische performer/dichter die met toegankelijk en spitsvondig taalgebruik je weet te raken. Hij won dit jaar zowel de jury- als publieksprijs van Dicht-Slam-Rap. Delinus vliegt met de Hully Gully; een ontsnapte kermisattractie. Fasten your seatbelts! 

Daarnaast zijn er ook optredens van “The Best of Kunstbende Noord-Brabant 2008” en is er een digitale expositie i.s.m SoloS getiteld “De Macht van Kunstbende in Brabant”. De expositie laat zien hoe jongeren door heel de provincie Noord-Brabant letterlijk de touwtjes in handen nemen. Verder brengen leerlingen van het KW1 College uit Den Bosch machtig theater in en rondom de Effenaar. Het publiek kan ook zelf creatief aan de slag tijdens een doorlopende design workshop door ZLDA Design.  

Grote zaal: Vanaf 14.00 tot 19:00 uur doorlopend presentaties in de categorieën Muziek, Dans, DJ en Fashion. Hosts: Fuad Hassen (Winnaar MySpace Comedy Award 2009) en Teun Jonas (acteur, theatermaker en docent)Rond 19:30 Prijsuitreiking met DJ San Sebastian (1ste prijswinnaar DJ Kunstbende NL 2008) 

Kleine Zaal: Vanaf 14:00 tot 19:00 uur doorlopend optredens in de categorieën Theater & Performance, Taal, Film en DJ Host: Oscar Kocken (schrijver, columnist, theaterprogrammeur en “met afstand de beroerdste DJ ter wereld).

Foyer: Doorlopende expositie van deelnemers Expo, design workshop door ZLDA Design en “The Best of Kunstbende Noord-Brabant ’08”        

Quotes van de deelnemers:
Marcel Willemen uit Sint Anthonis (DJ, 18 jaar): ‘Ik draai voor het publiek, niet voor mezelf!’
Twan van Dinteren uit Best (Muziek, 17 jaar): ‘Wij hopen dat jullie onze kei harde rock kunnen waarderen. Het nummer heeft weldegelijk inhoud.’ 
Vivian & Vivian uit Middelbeers (Theater, 15 jaar): ‘Bent u machteloos of heeft u last van een dagelijkse sleur. Neem een voorbeeld aan ons en zie hoe wij ons op hebben gewerkt.’ 
Daniël Groothuysen uit Dinther (Film&Animatie, 17 jaar): ‘Het machtselement in dit filmpje is natuurlijk de macht van het potlood. Een thema dat je eraan zou kunnen binden is ‘macht corrumpeert’. Het maakt de meest goedige mensen monsters.’ 
Denise Francken uit Boxmeer ( Dans, 17 jaar): ‘Onze dans is als een bladzijde uit een boek, de karakters veranderen hoe verder je in het boek komt.’  

In de jury zitten o.a. Pauline Roelants (choreografe theatergezelschap United-C), Koen Lommerse (bassist Beef!) Roel van Meerendonk (schrijver, winnaar Kunstbende 2005 en Write Now 2006), Ivana Suijkerbuijk (winnares Dans Kunstbende NL ‘08), Hank Long (3 voor 12 DJ),   PrijzenDe 1e prijswinnaars van de voorrondes gaan door naar de regiofinale op 17 mei in 013 Popcentrum in Tilburg. Daar wordt besloten wie van elke categorie uiteindelijk Brabant vertegenwoordigt in de Landelijke Finale van Kunstbende 2008 op 27 juni 2009 in De Melkweg, Amsterdam. Ook voor de 2de en 3de prijswinnaars van de voorrondes zijn er allerlei extreem leuke, interessante prijzen te winnen zoals masterclasses, fotoshoots en vrijkaarten voor concerten, festivals en theater- en dansvoorstellingen.