Earth


drones / experimental / black americana / folk


+ Sir Richard Bishop


Earth
De in 1990 opgerichte band Earth is het geesteskind van Dylan Carlson. Vernoemd naar de eerste bandnaam van Black Sabbath heeft de groep een belangrijke basis gelegd voor drone muziek en drone metal in het bijzonder en mag daarmee zondermeer een pionier genoemd worden.

Dat Earth een grote inspiratie is voor veel muzikanten blijkt wel uit de oprichting van de eerste Earth tributeband: SunnO))). Jawel, SunnO))) is ooit begonnen als een ode aan Earth. Maar niet alleen SunnO))) is plichtmatig aan Earth. Grote bands, waarvan er velen op het prestigieuze Roadburn festival spelen, zoals OM, Electric Wizard en Boris zijn in meer of mindere mate beïnvloed door Earth.

De band uit Seattle kent door de jaren heen diverse bezettingen, met Dylan Carlson als enige vaste waarde. Bij het grote publiek is Carlson waarschijnlijk het meest bekend vanwege zijn vroegere vriendschap met Nirvana frontman Kurt Cobain. Het was namelijk Carlson, die het bewuste wapen waarmee Cobain zich van het leven beroofde voor hem kocht. Cobain heeft overigens nog een vroege Earth track ingezongen, die later is verschenen op het heruitgebrachte 'Sunn amps and Smashed Guitars'.

Earth is immer een band in ontwikkeling geweest. Vanuit tergend langzame doom, naar drones, langzaam verschuivend naar duistere americana. Het nieuwste album draagt als titel 'The Bees made Honey in The Lion's Skull' en is in alle opzichten een juweel. De band werkte op de plaat samen met de legendarische gitaarvirtuoos Bill Frisell (werkte eerder met artiesten uiteenlopend van John Zorn tot Elvis Costello). Het album zit vol met invloeden uit de Amerikaanse folk, vroege psychedelica, jazz, maar vooral een bezwerende gitaarsound die je meeneemt op een spirituele muzikale reis.Cover artwork
"The bees made honey in the lion's skull"


Sir Richard Bishop
Richard Bishop vormde samen met broer Alan Bishop en Charles Gocher het trio Sun City Girls. Na het overlijden van Gocher in 2007 viel de groep uit elkaar en is Richard Bishop definitief solo gegaan.

Als een troubadour trekt Richard Bishop sinds 2007 door de wereld. In 2007 was Bishop in Nederland als support van Bonnie "Prince" Billy te zien, waar hij een uitverkocht Vredenburg stil kreeg met zijn virtuoze gitaarspel.

Op zijn soloalbums laat Bishop ons kennis maken met zijn geweldige gitaarspel, die doet denken aan een samensmelting van Django Reinhardt, Jimmy Page en Ravi Shankar. Op zijn meest recente album 'Polytheistic Fragments' pakt Bishop naast de akoestische ook weer de elektrische gitaar ter hand en laat hij horen dat zijn muzikale creativiteit opnieuw van hoog niveau is.
Sir Richard Bishop