Afgelast

Dick Dale (Cancelled)


Kaarten kunnen worden teruggebracht bij de voorverkoop adressen waar ze gekocht zijn.


+ support


Wij ontvingen het volgende bericht van het management van Dick Dale:
We regret to announce that the Dick Dale band are canceling their November/December 2007 European tour due to medical circumstances which will require hospitalization and close medical supervision during that period.
We plan to reschedule a European tour for early 2008."

Kaarten kunnen worden teruggebracht bij de voorverkoop adressen waar ze gekocht zijn.

Dick Dale is een Amerikaanse gitaarheld die met zijn begeleidingsband The Del-Tones in de 60's de grondlegger was van de Surfmuziek. Met zijn gebruik van dikke snaren en krachtige snelle spel was hij een voorbeeld voor Jimi Hendrix en Eddie van Halen. Zijn behoefte aan meer volume spoorde zijn vriend Leo Fender aan de gitaar en versterker te verbeteren. De instrumentale surf van Dale beleeft een opleving in 1994 dankzij zijn compositie Miserlou, die werd gebruikt in de openingsscene van Pulp Fiction en onlangs nog werd gesampled door the Black Eyed Peas in hun hit "Pump It".

Je kunt het niet over surf muziek hebben zonder het over Dick Dale "The King of Surf Guitar" te hebben. De man die de surf muziek praktisch uitgevonden heeft.
Kind van een Libanese vader en een Poolse moeder leerde Dick Dale de melodien uit het Midden Oosten en Oost Europa combineren. Tevens leerde hij van een Libanese oom de 'double speed pick' techniek op de gitaar. Oorspronkelijk was hij een country zanger totdat hij in 1961 een band oprichtte genaamd The Del-Tones. Dale opende een club in Bilboa in het zuiden van Californi waar voornamenlijk surfers rondhingen die Dale zijn manier van spelen geweldig vonden. Dale omschreef het gevoel dat hij had bij het spelen van zijn muziek met het gevoel dat je krijg tijdens het surfen zelf. En zo was de naam 'surf muziek' geboren.

Dick Dale hanteerde zijn gitaar linkshandig zonder de snaren om te zetten zoals Jimi Hendrix deed, hij draaide dus een rechtshandige gitaar gewoon om. Bovendien speelde Dale behalve heel snel ook loeihard waardoor zijn Fender versterkers het steeds na korte periode begaven. Omdat de versterkers steeds kapot gingen binnen de garantie periode bracht hij ze terug om te laten maken of om een nieuwe mee te krijgen. Voor Fender werd dit na verloop van tijd een dure grap en besloot eens te gaan praten met die Dick Dale. En zo ontmoetten Leo Fender en Dick Dale elkaar. Ze gingen een samenwerkingsverband aan, waarbij Fender de apparatuur voor Dale zou leveren en dat hij die zou testen en helpen met het ontwikkelen van nieuwe apparatuur. Want Leo Fender had inmiddels ook wel gezien dat als zijn versterkers Dick Dale zouden overleven, ze alles zouden overleven.
En zo ontstond de Fender Showman gitaarversterker als resultaat van de samenwerking tussen Dale en Fender. Ook waren ze pioneers in het maken van het portable reverb effectpedaal die daarvoor alleen met een knop op de versterker zelf aan of uit te zetten was. Ook intoduceerde Fender hun nieuwste gitaar, gespecialiseerd voor het verkrijgen van dat typische surf geluid: de Fender Jaguar. Het jonge broertje van de iets minder populiare Fender Jazzmaster.

In 1961 bracht Dick Dale met zijn band The Del-Tones de/zijn allereerste instrumentale surf muziek single uit getiteld; Let's go Trippin' . Binnen een jaar was instrumentale surfmuziek zo populair dat elk groot platenlabel ten minste n surfband gecontracteerd moest hebben. Of de bandleden nou op en surfplank konden staan of niet. Andere surf bands van die tijd zijn bijvoorbeeld: The Chantays, The Surfaris, The Astronauts, The Ventures, The Belairs en The Trashmen. In oktober 1962 steeg de single Surfin' Safari van The Beach Boys in de US Charts naar nummer 14, waarna vele hits volgden. De liedjes van de Beach Boys waren niet instrumentaal en de teksten gingen over de zomer, meisjes, surfen en plezier maken. Desondanks dat deze muziek geen echte surf muziek was werd hij in de volksmond wel zo genoemd. Andere soortgelijkende bands van die tijd waren: Jan & Dean en Bruce & Terry. En met deze voornamenlijk Britse invasie stierf de authentiek instrumentale surf en stille dood.

De surf revival begon in 1994 toen Quentin Tarantino het nummer 'Miserlou' van Dick Dale gebruikte als openingnummer in Pulp Fiction en zo de instrumentale surfmuziek weer op de kaart zette. Miserlou is van oorsprong een Grieks volksliedje dat door Dale in 1962 nieuw leven werd ingeblazen.

bron: Motel Magnolia


Dick Dale en zijn huisdier Elsa