Dommelsch Locals Only! on Tour met LiveXS 2007


Cool Jimmy + Leine + Monokino + Monstertux + William Wixley + Sat2D


Leine (20.30 uur -20.55 uur)
De Amsterdamse singer/songwriter Leine is misschien wel de bekendste naam van deze jaargang van Dommelsch Locals Only!. Ze stond al met paginagrote interviews in bladen als Metro en ook haar optredens worden goed bezocht. Leine werd Local Hero in december 2006, met Songs At The Dinner Table. De recensent voorspelde dat Leine een van de beloftes voor 2007 zou worden, en dat is inmiddels zeker gebeurd: van Leine wordt dit jaar veel verwacht. Niet in de laatste plaats omdat Leine rustige singer/songwriterpop met jazzinvloeden maakt, maar daaraan wel een eigenzinnige draai geeft. En dat is een compliment waard.

Monstertux (21.20 uur - 21.40 uur)
Monstertux uit Friesland vindt zichzelf een wolf in schaapskleren, met monsterrock op het menu, zo blijkt uit de biografie op de website. Je zou bijna aan Meat Loaf gaan denken, maar daar heeft het gelukkig niets mee te maken. Nederlandse journalisten duikelden vorig jaar over elkaar heen om de EP During Daytime, die begin vorig jaar uitkwam, te prijzen. Hoe Monstertux te  omschrijven, dat bleek lastiger. Ze hoorden er The Strokes in, maar ook onverwachte genres als gothic.

De conclusie: Monstertux heeft een eigen geluid, dat LiveXS ook al opviel toen de band in mei 2006 Local Hero werd. De band bracht al een reeks EP�s uit en zal dit jaar met een nieuwe EP ook weer veel gaan optreden. Al was het maar omdat ze als populairste en beste eigenbeheer-band van 2007 de Dommelsch Independent Music Award in de wacht sleepten en dus alle shows van Dommelsch Locals Only! on Tour mogen spelen.

Cool Jimmy (22.00 uur - 22.25 uur)
Cool Jimmy zou je zomaar kunnen kennen van de landelijke radio, van wie enkele zenders de band de laatste jaren al voorzichtig omarmden. Cool Jimmy maakt rock met ballen, terwijl de band even goed uit de voeten kan met een akoestische gitaar en een veel rustigere begeleiding. De liedjes, daar gaat het blijkbaar om, en die zijn zonder uitzondering dik in orde.
Het viertal werd in juni 2006 Local Hero en maakte daarna flink wat indruk in Paradiso tijdens de Locals Only! Latenight. Cool Jimmy brengt dit jaar het debuutalbum uit, The Fruitfly Invasion. Het zal niet lang meer duren of Cool Jimmy heeft een hele schare tienerfans achter zich.

Monokino (22.45 uur - 23.10 uur)
Dit elektronische popduo kent Amsterdam als thuisbasis. De samenstelling is dan weer internationaal: want naast zanger, gitarist en liedjessmid George (uit Amsterdam), komt toetseniste Yu Jin uit het verre oosten en speelde ooit in de volledig uit dames bestaande rockband Cobra uit Bejing. Op de titelloze mini-cd die ze in maart 2007 tot Local Hero maakte, horen we de twee met uitstekende en aanstekelijke indiepopsongs met een flinke scheut elektronische rock die herinneringen oproept aan Suede en Placebo, maar ook wat ouderwetse new wave-invloeden kent. Het duo gooide er (internationaal) alvast wat hoge ogen mee.

Willian Wixley (23.30 uur - 23.55 uur)
De eerste Local Hero met een hit in de Nederlandse charts, de Top 100, is William Wixley. Het nummer Which Way kwam binnen op nummer 47, dankzij een slimme downloadactie die heel wat rumoer opriep. Wixley werd in januari 2007 Local Hero met de EP Bliss. De 25-jarige singer/songwriter die werd geboren in Zimbabwe combineert reggae, pop en soul en klinkt derhalve als een net even wat alternatievere kruising tussen Daniel Beddingfield en Jack Johnson. Aan zijn website te zien is Wixley klaar voor de doorbraak: de mp3�s staan gereed voor verkoop en de eerste fans voor het leven hebben zich al aangemeld.

Sat2D (00.15 uur - 00.40 uur)
Het jonge en energieke viertal SAT2D wordt vergeleken met bands als Krezip en K's Choice. De winnaar van Muziek Kunstbende 2006 maakt pop-/rocksongs met soms een snufje punk en emo. "Alles aan deze jonge band straalt professionaliteit en bevlogenheid uit", schreef een LiveXS-recensent over het album Refill My Reality. "De vijf sterk geproduceerde powerpopsongs zijn uiterst aanstekelijk. En dat is vooral te danken aan het energieke en goed op elkaar afgestelde spel. Verder is het bandconcept - mooi artwork en zelfs een puike clip bij The Story Of Sarah Red - tot in de puntjes verzorgd. Een band met een visie dus."