Admiral Freebee


Voor zijn derde album trok de Belg Tom Van Laere alias den Admiroal naar New York. Het in 2006 verschenen resultaat luistert naar de titel 'Wild Dreams of New Beginnings',  en is tot stand gekomen met niemand minder dan Malcolm Burn achter de knoppen. Het is niet verplicht maar je zou de beste man wellicht kennen van zijn werk met o.a Bob Dylan, Daniel Lanois, Emmylou Harris en Iggy Pop. Van Laere is in goed gezelschap dus. Doe daar nog wat exquise muzikanten zoals Adam Snyder (ex-Mercury Rev), Mark Axiak en Mark Maranoff bij en Freebee's songsmederij draait op volle toeren.

Na het gelijknamige debuut en tweede plaat 'Songs' weten we het met 'Wild Dreams Of New Beginnings' wel helemaal zeker: de heer Admiral Freebee staat, wederom, garant voor authentieke rock, snedige ballads, soundtracks voor onderweg... Er worden zieltjes gewonnen, duivels uitgedreven. Slaan en zalven quoi! Vriend en vijand wordt verbaasd met elf pareltjes van formaat. Te beginnen met de single 'Faithful to the Night' waarbij Tom Van Laere, Lucky Luke-gewijs, het zoveelste avontuur en de zonsondergang tegemoet gaat. De Admiraal draaft, strohalm in de ene mondhoek, duister glimlachje in de andere, verder door de woestijn en durft als vanouds op de juiste momenten in galop te gaan. 'Perfect town', 'I’d much rather go out with the boys', 'Devil in the details', deze cowboy schrijft en blijft. Als afsluiter krijg je 'Coming of the Knight', een duet met levende legende Emmylou Harris. Dichter bij de melancholie van Gram Parsons kan je haast niet komen.

In februari 2007 begon Admiraal Freebee met een tour langs clubs en zalen in de Benelux en deed tevens een aantal noemenswaardige festivals aan, waaronder optredens tijdens Rock Werchter Lowlands. Nu komt den Admiroal eindelijk weer eens naar Eindhoven, om te laten horen en zien dat het hij nog altijd de stijgende lijn te pakken heeft die sinds het debuut uit 2003 is ingezet.