Shellac


+ Tall Firs + Dj's Sodom & Gomorra


Rockcliché's, daar doet Shellac niet aan. De wetten van de grote muziekindustrie lapt deze band rondom superproducer Steve Albini volkomen aan zijn laars. Een eigen website? Nee, hebben ze niet. Mp3's online zetten? Nee hoor, dan maken ze nog liever een exclusieve release gecombineerd met een Nederlandse band en dito stripalbum (zoals Shellac deed met Caesar en Barbara Stok's comic Sex, Drugs & Strips). Promo cd's naar recensenten opsturen? No way, José! En Jan en Alleman op de gastenlijst zetten? Helaas pindakaas, daarvoor moet je niet bij Shellac zijn.

Waarvoor dan wel? Nou, simpel, voor stronteigenwijze, gepassioneerde, experimentele, lekker luidruchtige rockmuziek. Bekendste naam in dit trio is, zoals eerder vermeld, Steve Albini. Dit oud-lid van noiserockbands Big Black en Rapeman is een bezig baasje. Niet alleen als muzikant, maar zeker ook als producer. Wie en wat hij allemaal geproduceerd heeft, is bijna niet op te sommen (voor wie benieuwd is, check deze link). In de meer dan 1000 platen die Albini heeft geproduceerd of geengineerd vind je bijvoorbeeld illustere namen terug als The Pixies, Nirvana, Pj Harvey, Fugazi, Iggy & The Stooges, Mogwai, maar ook Nederlandse acts als Caesar en The Ex.

Shellac bestaat naast gitarist/zanger Albini uit Bob Weston (bas, zang) en Todd Trainer (drums, zang) en staat op het punt om voor het eerst sinds 2000 weer eens een nieuw album uit te brengen. Naar die plaat, genaamd 'Excellent Italian Greyhound', wordt door liefhebbers van alternatieve, experimentele rock en alle bovengenoemde namen reikhalzend uitgekeken. Maar eerst komen ze nog twee shows in Nederland geven, waarvan één in de Effenaar!