No Blues


Wereldmuziek


Enthousiast ontvangst nieuw album NO blues
Ad Van Meurs presenteert nieuw ‘Arabicana’- album op 1 maart in de Effenaar

Na lovende recensies over het debuutalbum ‘Farewell Shalabiye’ en een succesvolle tour door binnen- en buitenland is NO blues opnieuw de studio ingedoken. Het tweede album ‘Ya Dunya’ wordt op 8 februari officieel uitgebracht bij Rounder Records, maar is door Radio 1 nu al verkozen tot ‘Album van de Week’.

NO blues begon als “gelegenheidstrio” maar is inmiddels niet meer van de radio en podia weg te denken. Op 1 maart presenteert NO blues haar nieuwe CD in de Effenaar te Eindhoven. Tracy Bonham (genomineerd voor een Grammy Award) leverde een bijdrage aan drie van de tien nieuwe nummers op Ya Dunya.

Met Ya Dunya wordt een nieuwe stap gezet in het vestigen van ‘Arabicana’ als nieuw muzikaal genre: westerse muziek met een Arabische ziel die de weg naar het hart van de luisteraar weet te vinden. De titel Ya Dunya (“In Hemelsnaam”) heeft twee bijna tegengestelde betekenissen en reflecteert aan zowel het ontstaansproces van de muziek als aan de huidige situatie in de wereld.

In Frankrijk werd het album reeds ontvangen met een “standing ovation” in Blues Again.

In Nederland kwam de single ‘Black Cadillac’ binnen op nr. 2 in de tiplijst en is het album verkozen tot Album van de Week op Radio 1, net als het debuutalbum een jaar geleden.

Op 8 februari komt Ya Dunya officieel uit.

NO blues is een initiatief van productiehuis Oost-Nederland (ON). In 2004 vroeg zij de muzikanten Ad van Meurs (gitaar), Haytham Safia (U’d, Arabische luit) en Anne-Maarten van Heuvelen (contrabas) de muzikale verbinding te zoeken tussen de Arabische en westerse wereld. De artiesten wisten ondanks hun zeer verschillende achtergrond al snel een herkenbaar geluid neer te zetten dat toch heel anders klinkt. Je kent het, maar ook weer niet. Een opwindende kruising tussen Americana en Arabische muziek, die het best te omschrijven valt als ‘Arabicana’.

Het resultaat was het verrassende debuutalbum ‘Farewell Shalabiye’ (Rounder Records, 2005), dat internationaal lovend werd ontvangen door pers en publiek. Hierop volgde een uitgebreide tour door binnen- en buitenland, afsluitend met een schouwburgtour in samenwerking met modern dansgezelschap Galili Dance. Na 10.000 verkochte exemplaren van Farewell Shalabiye was een nieuw album onvermijdelijk. De CD presentatie op 1 maart in de Eindhovense Effenaar wordt gevolgd door een internationale tour.