Sophia


Moss


Sophia
Sophia is het gezelschap muzikanten rondom frontman/liedjesschrijver Robin Proper-Sheppard en trakteert zijn aanhoorders sinds halverwege jaren negentig op heerlijk relaxte melodieën, avontuurlijke geluidsgolven, inventieve elektronicageluiden en wonderschone songs. De band komt voort uit de vermaarde alternatieve rockgroep The God Machine. Toch is de muziek van Sophia in geen velden of wegen te vergelijken met de zware rock van die vorige band. De pracht en praal waarmee Proper-Sheppard ons met Sophia's vorige album 'People Are Like Seasons' (2004, met daarop de bescheiden hit 'Oh My Love') om de oren sloeg (en tevens streelde), suist nog altijd lekker door in ons gehoorkanaal. En, verhip, dat doet 's mans nieuwe plaat 'Technology Won't Save Us' godzijdank weer. 

Zoals de titel al doet vermoeden, is het nieuwe album een bitterzoet geheel waarin Proper-Sheppard wederom zijn opmerkelijke songschrijvercapaciteiten etaleert. Het concept van het album is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van een vader en zijn negenjarige zoon die tijdens een strandwandeling worden verrast door plots opzettende zeegolven. Met hun mobiele telefoon blijven ze in constant contact met allerhande hulpdiensten, maar toch verdrinken ze. Nee, geen kost om vrolijk van te worden, maar wél materiaal dat magische muziek oplevert. Zo hier en daar laat Proper-Sheppard de adrenaline aanzwellen als ware het allesverwoestende golven. Sommige passages doen ons denken aan het betere werk van David Sylvian, The Flaming Lips en Guided By Voices. Gitaren en dreigende strijkers zijn daarnaast altijd op hun hoede om ofwel subtiel, danwel compleet overrompelend toe te slaan.

Op het podium zet Sophia die melancholische en tevens warme sfeer opvallend treffend neer. Een live-show van Proper-Sheppard en kornuiten, is een overweldigende ervaring die je nog lang zult heugen. Typisch zo'n act waarvan we trots zijn dat hij in de Effenaar staat!