An Pierlé & White Velvet


Indie pianopop


An Pierlé wordt vaak omschreven als de Belgische Tori Amos. En in die omschrijving zit een kern van waarheid. Want net als Amos, moet An Pierlé het hebben van haar sprankelende pianospel en haar innemende stem. Maar Pierlé en haar band White Velvet bieden meer. Want op hun meest recente, titelloze album laat An zich ook inspireren door Roxy Music, Talk Talk, Radiohead, Air, Johnny Cash en Bauhaus. Zo veelzijdig als dat rijtje referenties is, is Pierlé zelf ook.

Pierlé brak halverwege jaren negentig door dankzij haar memorabele optredens tijdens Humo's Rockrally. Een paar jaar na die befaamde bandwedstrijd, volgde haar debuut 'Mud Stories' (1999), waarop ze eenzelfde soort sfeer neerzette als bands als Cocorosie en Devendra Banhart. Op opvolger 'Helium Sunset' richt Pierlé zich al meer op indiepopliedjes en hoor je ook vleugjes Nick Cave.

Op het album dat eerder dit jaar uitkwam, wordt Pierlé wederom bijgestaan door haar partner Koen Gisen (gitaar, zang). Het merendeel van de nummers werd in de eigen huiskamer van het stel opgenomen, met uitzondering van drums en percussie. Het resultaat is een sfeervol album waarop Pierlé en Gisen al hun inspiratiebronnen hebben laten ventileren. De songs hebben hun live-vuurdoop afgelopen zomer inmiddels gehad en vooral in haar thuisland en Frankrijk mocht de Belgische opdraven op een aantal grote festivals. Maar eigenlijk zijn de intieme, avontuurlijke songs beter te beleven tijdens een clubshow. Mis de uitgemeten kans om Pierlé in de kleine zaal van de Effenaar te zien dus niet.