Bettie Serveert


pop/rock


+ Anton Walgrave


Is Bettie Serveert de belangrijkste indie pop/rockband die Nederland ooit heeft voortgebracht? Op basis van hun imposante carrière en discografie kan die vraag toch wel met 'ja' beantwoord worden. De band rondom frontvrouw Carol van Dijk viert dit jaar haar vijftienjarig jubileum en dat vieren ze onder andere in de Effenaar. Eerst gaan ze nog op een uitgebreide tournee in de Verenigde Staten (waar ze al vaker succesvol rondtrokken), maar daarna barst het feestje onder andere in Eindhoven los.
Voor wie de band nog niet kent (wat we ons haast niet kunnen voorstellen), even 'bettie' in een notendop: de band werd in 1991 opgericht en al snel werden ze getekend bij het Amerikaanse label Matador. Resultaat: het overweldigende debuut "Palomine" waarop de betoverende stem van Carol een hoofdrol speelt. Muzikaal doen de alternatieve liedjes denken aan een mix van The Velvet Underground, Neil Young en meer recent Lemonheads en PJ Harvey. Met andere woorden: mooie zanglijnen, ondersteund door licht grillige gitaarlijnen.
Die lijn zette de band ook op de volgende vier studioalbums voort, maar ondertussen zocht de band nog steeds naar verrassende invalshoeken. Die kwamen vooral op het in 2004 uitgebrachte "Attagirl" tot uiting, waarop bettie serveert ook succesvol met samples en iets vreemdere (maar wel zo lekkere) gitaarlijnen experimenteerde.

Dit jaar staat voor de Nederlanders in het teken van hun vijftienjarig bestaan. Om die reden bracht de band onlangs de akoestische cd/dvd "Bare Stripped Naked" uit, maar inmiddels zijn de kabels weer gewoon ingeplugd. En je kunt gerust zijn: bettie is nog steeds in topvorm!

 

Anton Walgrave combineert de rock van Ryan Adams met de melodie van James Blunt en heeft de klasse van David Gray. Geen mis te verstane referenties dus. De Belg nam zijn nieuwe cd 'Shine' op met dEUS-producer Michel Dierickx en kreeg daarop hulp van leden van Hooverphonic, Triggerfinger en Buscemi. Die plaat heeft in Walgraves thuisland al behoorlijk hoge ogen gegooid simpelweg omdat alle twaalf songs daarop even bezwerend zijn. Aankomend voorjaar komt 'Shine' ('s mans derde plaat) ook in Nederland uit, maar hij komt eerst nog een voorproefje geven in de Effenaar.